Het warme hart van IntermeZZo

25 januari 2018 by Intermezzo

Zonder vrijwilligers is er geen IntermeZZo. Zo’n 110 mensen zetten hun energie, kennis en ervaring in. Belangeloos. De helft is professional op hun vakgebied, zoals masseur, schoonheidsspecialist, docent, kunstenaar, coach enzovoorts. De andere helft is gastvrouw of gastheer. Een gedreven en warm team! 

Maria Jansen is één van hen. “Al vóór ik na 50 jaar werken als verpleegkundige bij Isala met pensioen ging, startte ik als vrijwilliger. Zorgen zit in mijn dna en dat wilde ik blijven doen. Ik was meteen verkocht toen ik kennismaakte met Corine en het toenmalige kleine team. Ook nu we zijn gegroeid, blijven we hecht en vertrouwd met elkaar. We zijn heel verschillend, maar respecteren elkaars eigenheid, worden gewaardeerd. Onze neuzen staat dezelfde kant uit: richting gast. Dáár doen we het voor. Gasten over de drempel helpen, een luisterend oor bieden, met hen praten, iets kunnen aanreiken dat hen echt steunt. Ik ben steeds weer geraakt door de kracht van mensen in een kwetsbare fase.” 

Jan Brandsema is sinds 2022 gastheer. Hij komt uit de verzekerings- en IT-wereld. “De wereld van ondersteuning van mensen met en na kanker en ook hun naasten was mij onbekend. Al bij het eerste kennismakingsgesprek voelde ik me meteen welkom. Ik merk dat het voor onze gasten ook zo werkt. In gesprek in de huiskamer bij een kopje koffie gaat het deels over de ziekte en wat deze met de gast doet, maar al gauw komt iemands levensverhaal op tafel, gaat het over wat iemand bezighoudt. Het verrast me dat mensen zich bijna vanzelfsprekend openen. Dan kun je echt aansluiten bij wat iemand nodig heeft. Ik hou van teamwork, samen zorgen voor de gasten én in alle drukte, de huishoudelijke klussen verdelen. De dienst en de gesprekken nabespreken en zorgvuldig afronden is een goed gebruik. Het werk bij IntermeZZo geeft me energie.” 

En dit zeggen onze gasten

Daniella: “Al snel na de diagnose bezocht ik IntermeZZo. Ik heb bewust ontspannende activiteiten gepland tijdens de behandelperiode. Daarna begon het verwerken pas echt. Het luisterend oor was belangrijk voor me en ook gesprekken met de regieverpleegkundige, mijn ouders en vriendinnen. De cursus ‘omgaan met stress’ van acht dagdelen heeft mij veel inzicht gegeven. Ook uit de voorlichting over ‘anti-hormoonbehandeling’ en ‘weer gaan werken’ en heb ik toepasbare informatie gehaald. Vanuit mijn eigen doorzettingsvermogen én de steun die ik bij IntermeZZo kreeg, ben ik bezig met herstellen en verwerken.”

Jan: “De schrijfsalon geeft me de gelegenheid om mijn gevoelens licht, kleur en vorm te geven. […] Over angst en pijn, destijds rond de operatie voor slokdarmkanker, kreeg ik niets op papier. Over het vinden van nieuwe moed wel. Nu mijn echtgenote uitgezaaide borstkanker heeft ben ik opnieuw deelnemer in de schrijfsalon en gast bij IntermeZZo. Zo’n warme, veilige plek.”

Joop: “Tegen de tijd dat ik voor controles naar het ziekenhuis moet, raak ik gespannen. Het contact met lotgenoten doet me dan goed, je weet van elkaar wat kanker met je doet. Hier kan ik vrijuit praten zonder iemand verdrietig te maken. Thuis voel ik me soms bezwaard. Aikifit-docent Sander en de vrijwilligers hebben altijd een luisterend oor.”

Maud: “Pas toen ik me realiseerde dat mijn leven niet meer zou worden als vroeger, stapte ik bij IntermeZZo binnen. Ik had eerst heel sterk het gevoel ‘ik kan het zelf wel’ en verwachtte ‘veel verdriet en oude mensen’ bij IntermeZZo. Maar dat was helemaal niet zo. Het voelde gelijk goed. Ik vind er aansluiting, ontspanning, herkenning en soms is het gewoon informatief.” 

Op google vind je ook reviews van gasten van IntermeZZo.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye