Speciale doelgroepen: AYA’s, mannen, ouders, nabestaanden

26 juni 2019 by Intermezzo

AYA’s (18-35 jaar)

AYA is de afkorting van: Adolecents and Young Adults. Het is een term die landelijk wordt gebruikt voor mensen in de leeftijd van 18-35 jaar met de diagnose kanker. Als je jong bent en de diagnose kanker krijgt, staat je leven op de kop. Het ziekenhuis biedt alle de medische behandeling en begeleiding. Voor persoonlijke en sociale vraagstukken die spelen op jongere leeftijd, kan speciale ondersteuning helpend zijn. IntermeZZo biedt daarom elke 4e dinsdag van de maand vanaf 19.30 tot 21.00 uur een inloopmogelijkheid, zodat AYA’s elkaar informeel kunnen ontmoeten. Herkenning bij elkaar en leren van elkaar in een informele sfeer is de bedoeling. De deelnemers kunnen zelf onderwerpen aandragen waarover ze meer willen weten. IntermeZZo organiseert dan een themabijeenkomst. Een speciale gastvrouw begeleidt de AYA-lounges. Afhankelijk van een thema kan het zijn dat een deskundig op het thema erbij is. 

Activiteiten

• AYA-avond met of zonder thema: 4e dinsdag van de maand van 19.30-21.00 uur [activiteiten artikelcode=”@@131″]

• AYA-lounge, ontmoetingsmiddag eens per maand op vrijdag van 14.30-16.30 uur (kijk op de agenda voor de data).

[activiteiten artikelcode=”@@92″]

Mannen   

Stephan, Sander en Salo (Triple S) begeleiden het mannenprogramma.

Niet iedereen verwerkt de impact van kanker op dezelfde manier. Waar vrouwen behoefte hebben om te praten, gaan mannen door een ander verwerkingsproces. Mannen voelen de behoefte aan contact met anderen in hetzelfde schuitje. Of zij nu zelf kanker hebben (gehad) of naaste zijn van iemand met kanker. Daarom biedt IntermeZZo vanaf september 2019 een elke maand een thema-avond met speciale mannenactiviteiten én een ontmoetingsmiddag.

Maandelijkse mannenavond

Bij IntermeZZo zijn meerdere mannen vrijwilliger. Drie van hen, Stephan, Sander en Salo maken zich sterk voor activiteitenprogramma, speciaal op mannen afgestemd. Zo is er elke 1e donderdag van de maand van 19.30-21.00 uur een mannenavond. Het vrijwilligerstrio heeft meerdere ideeën en mannen die de avonden gaan bezoeken, kunnen zelf meedenken en aangeven waar de behoefte ligt. Bijvoorbeeld thema’s als werk, financiën, zorg voor het gezin. Maar vooral ook doe-activiteiten die mannen aanspreken. [activiteiten artikelcode=”@@129″]

Inloopmiddagen

Elke maand is er één inloopmiddag waar mannen elkaar kunnen ontmoeten. Er is dan ook altijd een gastheer aanwezig. Deze inloopmiddag vindt plaats op de donderdagmiddag. Aanmelding is niet nodig.

Daarnaast kunnen mannen ook altijd gebruik maken van het reguliere aanbod van IntermeZZo. [activiteiten artikelcode=”@@130″]

Aikido

Deze speciale mannenworkshop is een milde variant op de Japanse vechtkunst en bewegingsleer, voor alle leeftijden en condities. De workshops vinden plaats om de 2 weken op donderdagen van 14.00-15.15 uur. Voor Aikido is aanmelding nodig. Kijk in de agenda voor de data.

Ouders   

Kanker bij één van de ouders ontwricht het gewone gezinsleven

Wanneer één van de ouders kanker krijgt, grijpt dat enorm in in het gezinsleven. Alle vanzelfsprekendheid valt weg. Het ongewisse van de ziekte en het behandeltraject levert onzekerheid op. Voor jezelf, je gezin, je familie, vrienden en collega’s. Kinderen kunnen zich onveilig en eenzaam voelen. Hoe pak je het als ouders samen aan? Hoe vertel je het aan je kinderen, welke taal gebruik je, wat vertel je wel en wat niet? En op welk moment? Hoe ga je om met vragen van je kinderen, maar ook van de andere familieleden? Hoe bespreek je de ziekte in het gezin met leerkrachten. Kortom: hoe zorg je er als ouders voor dat, ook al worstel je met je eigen angst en verdriet, je kinderen zo goed mogelijk begeleidt? Tijdens de ouders-avonden bij IntermeZZo krijg je gelegenheid uit te wisselen met andere ouders in een vergelijkbare situatie. Er zijn getrainde vrijwilligers aanwezig om te begeleiden. Elke 2e dinsdag van de maand is er zo’n ouders-avond van 19.30-21.00 uur.

Ouders-avond

Elke 2e dinsdag van de maand is er een ouders-avond van 19.30-21.00 uur. Aanmelden mag, gewoon binnenlopen kan ook.

[activiteiten artikelcode=”@@128″]

Nabestaanden

Ervaringen delen met anderen die een dierbare verloren aan kanker.

Wanneer je een geliefde hebt verloren aan kanker, heeft dat grote impact op je leven. Na een periode van zorg en zorgen, het proces van toegroeien naar het overlijden en afscheid nemen, is er het besef: “Nu is hij of zij er écht niet meer”. Een scala aan gevoelens komt bij je boven. Het rouwproces, dat soms al voor het overlijden begint, is in volle gang. Andere nabestaanden ervaren dat ook. Het kan helpen jouw ervaring te delen met anderen. Daarom organiseert IntermeZZo contactmomenten voor nabestaanden. Eens per maand komen nabestaanden samen. Er zijn twee opties: een avond of een middaggroep. Twee daarvoor opgeleide gastvrouwen/-heren, met ruime ervaring in rouwbegeleiding bij kanker, begeleiden de groep. Een groep bestaat uit maximaal 8 personen. Je kunt je aanmelden bij IntermeZZo als je belangstelling hebt. Een van de begeleiders heeft vooraf een één-op-één gesprek met je om te inventariseren wat jij zou willen en wat een goed moment is om te starten.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye