Absoluut geen drempel

Johan en Gina hebben elkaar in 1990 leren kennen. Inmiddels zijn ze al 22 jaar getrouwd. Uit een eerder huwelijk heeft Johan twee kinderen: een zoon en een dochter. Inmiddels heeft hij ook drie kleinkinderen. Het echtpaar woont al bijna tien jaar in Kraggenburg, een hele verandering ten opzichte van de Randstad.

JohanGina is geboren en getogen in Amsterdam. Daar woonde ze tot haar achttiende, waarna ze de verpleging in ging. Haar hobby is quilten: Johan en Gina’s huis hangt vol met haar prachtige quilts. Johan komt uit Hilversum. Hij heeft als buschauffeur op en rondom Schiphol gewerkt. Luchtvaart is zijn grote hobby: “Met je bus op het platform staan is heel apart. Zeker als je nog geen opdracht hebt, waardoor je alle tijd hebt om te kijken. Het was echt hobby en werk samen.”

Vrijwilligerswerk
Gina heeft haar hele leven in de verpleging gewerkt. Toen ze daar op een gegeven moment mee stopte, is ze vrijwilligerswerk gaan doen. In Almere werd ze buddy van kankerpatiënten. Toen het echtpaar eenmaal naar Kraggenburg was verhuisd, wilde Gina wel nog graag actief blijven als vrijwilligster. Gina is uitvoerig op zoek gegaan, waarna ze in Zwolle IntermeZZo tegenkwam. Ze is er twee jaar met veel plezier gastvrouw geweest. Johan zet zich al jaren actief in voor het dorp. Hij zit in het bestuur van de ouderenvereniging en van de bejaardensoos.

Van gastvrouw naar gast
In 2013 werd Gina opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek. In juni werd borstkanker bij haar geconstateerd. Ze is geopereerd en bestraald. “In september was ik ‘klaar’, maar ik was heel erg moe van de bestraling. Nog voor ik tijd had om mijn eigen proces te verwerken werd Johan ziek. Dat was ontzettend heftig.”
Na jarenlang met kankerpatiënten gewerkt te hebben, wist Gina dat het iedereen altijd kan overkomen. “Toch is het anders als het jezelf overkomt. Je ondergaat het, maar het heeft niet echt een bodem. Het dringt niet helemaal tot je door. Je komt in een soort roes terecht waarin van alles om je geen gebeurt. Er wordt je van alles uitgelegd, maar het komt nauwelijks binnen,” legt ze uit. Het opgeven van de controle bleek een lastige opgave voor Gina. “Ik moest het dit keer uit handen geven. Dat was heel erg moeilijk voor mij. Je hebt zelf de controle niet meer in handen. Die overgave is heel moeilijk.”
Gina vertelt over haar ervaring bij IntermeZZo. “Ik werd van gastvrouw gast, maar ik voel me nog steeds als één van hen. Er was absoluut geen drempel voor me om bij IntermeZZo naar binnen te stappen. Het voelde vertrouwd en eigen. Ik ervaar het altijd als een warm bad. Je kan er je verhaal doen. Nu komen Johan en ik er samen.”

GinaDe tweede klap
Twee maanden na het herstel van Gina, moest Johan voor inwendig onderzoek naar het ziekenhuis. Daar bleek al snel dat het niet goed zat. In december 2013 werd bij Johan darmkanker geconstateerd. Een maand later is hij geopereerd aan zijn darmen. Na het herstel van deze eerste operatie, is hij in april voor een tweede keer geopereerd, maar dit keer aan zijn lever.
Na de operaties heeft Johan chemotherapie gehad. Na afloop van de behandeling leek alles goed, maar afgelopen december bleek dat hij uitzaaiingen had in zijn buikvlies en longen. “De chemo maakte mij erg moe. Dat is geen kwaliteit van leven. Toen een tweede kuur ter sprake kwam heb ik er eerst heel goed over nagedacht. Na veel wikken en wegen heb ik besloten het niet te doen. Ik heb de keuze gemaakt mijn ziekte te aanvaarden in plaats van ertegen te worstelen. Nu voel ik me goed, dus waarom zou ik dat op het spel zetten?” Inmiddels heeft Johan zijn 71e verjaardag gevierd. Dat had hij een jaar geleden niet gedacht. “Op die toer gaan we gewoon verder. Ik vier dat ik er nog ben.”

Het hier en nu
Johans kinderen vonden het in het begin moeilijk dat hij had besloten niet voor een verdere chemobehandeling te kiezen, maar ze staan nu volledig achter zijn besluit. “Het is moeilijk voor mensen om dat te accepteren,” zegt hij. Het valt hem nu het moeilijkst om dingen los te laten, maar hij is nog niet bezig met het loslaten van mensen. “Gina en ik zijn nog steeds gewoon een koppeltje,” glimlacht hij. “Ik blijf in het hier en nu.”
Samen zijn ze het afgelopen jaar twee keer naar de Canarische eilanden geweest. Johan: “Even een weekje geen dokter, geen telefoons, het woord ‘ziekte’ niet uitspreken, lekker in de zon liggen en zwemmen. Niks. Dat heeft ons erg goed gedaan.”

IntermeZZo
“Sommige mensen vinden het eng om ergens naar binnen te stappen, maar wij ervaren absoluut geen drempel. Bij Intermezzo geldt: als je het niet wilt vertellen, dan vertel je het niet. Achteraf hoor je mensen dan zeggen dat ze zouden willen dat ze het veel eerder hadden gedaan,” vertelt Gina.
De warmte en professionaliteit van IntermeZZo spreken de twee erg aan. “Corine en de vrijwilligers zijn echt fantastische mensen. Ze doen het werk met ziel en zaligheid.” Voor Gina voelt IntermeZZo een beetje als familie. Iedereen is heel hecht.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye