Corine den Hollander: “Behoefte aan ondersteuning van mensen met kanker en hun naasten juist nu extra groot!”

Gepubliceerd: 12 juni 2020

“De behoefte aan ondersteuning van mensen met kanker is juist nu extra groot. We zijn blij na een wekenlange sluiting weer alles te kunnen aanbieden voor onze gasten, zij het met speciale maatregelen. De eerste ervaringen van onze gasten zijn heel positief, vertellen ze ons.” Manager Corine den Hollander van Nazorgcentrum IntermeZZo ziet dat corona mensen met kanker extra raakt. “Kanker heeft al een grote impact op het leven, de coronamaatregelen komen daar bovenop. Dat maakt mensen kwetsbaar en zelfs eenzaam.”

Corine den Hollander demonstreert het gebruik van handalcohol in de hal bij IntermeZZo, een verplichte handeling voor ieder die binnenkomt. Gasten zijn van harte welkom, maar er is geen toegang voor mensen die corona-gerelateerde klachten hebben. Daar wordt naar gevraagd. Door goede uitvraag, handhygiëne en afstand houden, blijft IntermeZZo veilig.

Den Hollander legt uit: “Veel aan huis gekluisterd zijn, onzekerheid over de eigen gezondheid en bijvoorbeeld uitstel van behandelingen, maken het voor veel mensen met kanker en hun directe naasten extra pittig. Het luisterend oor dat IntermeZZo biedt, elkaar live ontmoeten is juist nu nodig, geven onze gasten aan. Ontspannende activiteiten zijn dan ook geen luxe.

Dit geldt óók voor gezinnen. KindermeZZo, voor kinderen die opgroeien in een omgeving waar kanker dichtbij is, startte dan ook met een volle groep op de kidsmiddagen. Even uit de situatie thuis kunnen, helpt kinderen én ouders. Voor een gezin waar een van de ouders de diagnose kanker krijgt, kunnen we ook weer een coachingsgesprek aanbieden.”

Veiligheid boven alles

“Onze locatie is heringericht, waardoor gepast afstand houden gewaarborgd is. Ook de hygiënemaatregelen houden we strikt aan. Het team ‘Facility Management en Safety’ van samenwerkingspartner Isala voerde een controle uit en constateerde dat IntermeZZo alles meer dan 100% op orde heeft. Voorwaarde is dat iedereen die binnenkomt géén corona gerelateerde klachten heeft, afstand houdt en handhygiëne toepast. Zo blijft ons centrum coronavrij en coronaproof. We streven naar een prettige balans tussen regels en gastvrijheid, “aldus Den Hollander.

Het team vrijwilligers en professionals is goed geïnstrueerd en staat paraat. Nagenoeg alle ondersteunende activiteiten kunnen op kleinschalige wijze weer doorgang vinden. Ook kunnen gasten weer terecht voor één-op-één behandelingen door de schoonheidsspecialisten en masseurs. Zij nemen de RIVM-richtlijnen voor hun beroepsgroep in acht.”

Groepsactiviteiten

“De groepsactiviteiten zoals revalidatieyoga, zen, tekenen en schilderen, schrijfsalon worden nu gegeven in kleinere groepjes dan voorheen. Dat geldt ook voor de mannengroep. Zo kan goed afstand tot elkaar worden gehouden.

Afgelopen week hebben de eerste gasten, na maanden van voornamelijk digitale activiteiten, de face-to-face ontmoetingen en de behandelingen weer kunnen ervaren. Zo kwamen alle gasten die eerder deelnamen aan de yoga nu weer terug. Zij ervoeren de yoga als zeer helpend, zowel fysieke als mentaal”, aldus den Hollander.

De deelnemers aan de schrijfsalon geven aan dat de digitale schrijfopdrachten hen door de heftige tijden hebben geholpen, maar dat zij blij zijn met het live hervatten van creatief geleide schrijfuurtjes. Deelnemers Annelies, Hendrina en Gudrun componeerden samen hoe zij het beleven in zes regels:

Verbonden in kwetsbaarheid

brengt papier en pen ons samen.

Uitend in de kunst van het schrijven

vormen onbewuste zinnen

troost en kracht.

Een prachtige verwerkingsvorm.

Spontaan binnenlopen kan weer!

Wie behoefte heeft aan een gesprek of bezoek, kan tussen 9.00-17.00 uur gewoon binnenlopen aan de Dokter van Thienenweg 1A in Zwolle. Bij binnenkomst worden enkele gezondheidsvragen gesteld en is gebruikt van handalcohol verplicht. Ook informatie vragen, even grasduinen in de bieb en aanmelden voor activiteiten, het kan ter plaatse of via (038) 424 6088.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye