IntermeZZo start gespreksgroep voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker of gynaecologische kanker

Gepubliceerd: 13 januari 2022

Kankerpatiënten kunnen steeds succesvoller worden behandeld. Toch is genezing niet altijd mogelijk. Weten dat je niet meer beter wordt, wanneer je nog midden in het leven staat, hoe ga je daarmee om? Hoe doen anderen dat? Deze en meer vragen leven vaak bij mensen die het treft. Nazorgcentrum IntermeZZo speelt in op de behoefte van mensen met kanker.

Corine den Hollander, manager van IntermeZZo ervaart het in de praktijk in het nazorgcentrum:

“In gesprekken met onze gasten in deze zogenoemde palliatieve levensfase, komt de vraag om ondersteuning regelmatig aan bod. Daarom starten we met een gespreksgroep, speciaal voor vrouwen die niet meer beter worden vanwege uitgezaaide borstkanker of gynaecologische kanker. De gespreksgroep is bedoeld voor vrouwen tot ongeveer 50 jaar. Dit om de aansluiting bij elkaar qua levensfase goed te vinden. Het doel is erkenning en herkenning vinden bij elkaar.”

Begrijpen wat je doormaakt

Onder begeleiding van de gespecialiseerde maatschappelijk werker/rouwbegeleider Tetje Veldhuis komt een groep van maximaal zes vrouwen bij elkaar.

Veldhuis legt uit waarom een gespreksgroep steunend kan zijn voor vrouwen in een vergelijkbare levensfase: “Je partner, familie en vrienden willen vaak alles voor je doen, maar werkelijk begrijpen wat je doormaakt is vaak moeilijk. Daarbij wil je je dierbaren soms juist beschermen tegen het verdriet en de zorgen. Lotgenoten weten wat je doormaakt, ook al gaat iedereen op een eigen en andere manier met de dingen om. In een gespreksgroep met lotgenoten zijn angst en verdriet vaak makkelijker te delen maar ook het samen lachen en (foute) grappen maken is juist daar mogelijk.”

In de gespreksgroep zal ruimte zijn om allerlei onderwerpen en thema’s te bespreken. De deelnemers mogen die ook zelf aandragen.

Beeldgroep “Herkenning”, gemaakt door creatieve vrijwilliger Luchien

Aanmelden

Den Hollander: “De lotgenotengroep komt eens per maand bijeen. We willen starten op maandagochtend 31 januari. Wie wil deelnemen, kan bellen met IntermeZZo om zich aan te melden (038) 424 6088. Tetje Veldhuis neemt dan contact op voor een kennismaking. Moeten we schuiven in de planning vanwege de coronamaatregelen, dan stemmen we dit af met de deelnemers aan de groep.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye