Nieuw: Coachingsgesprek voor gezin bij diagnose kanker bij een van de ouders

Wanneer één van de ouders kanker krijgt, heeft dat enorme impact op het gezinsleven. Zeker wanneer de diagnose laat zien dat de kans op genezing van de zieke ouder gering of afwezig is. Het toekomstperspectief van het gezin verandert in één klap. Dat vraagt om direct op de juiste manier communiceren met de kinderen. Nazorgcentrum IntermeZZo kan hiervoor deskundige hulp inschakelen. Binnen 2 weken na de diagnose is een gesprek mogelijk met een gespecialiseerd gezinscoach. Doel is een preventieve werking om problemen te voorkomen. Zo kan het gezin de 1e fase en het behandeltraject gesterkt aangaan.

Voor wie is begeleidingsgesprek bedoeld?

  1. Voor een gezin waarin bij één ouder de diagnose kanker met zeer onzekere of slechte prognose wordt gesteld.
  2. Voor een gezin waarbij meteen bij diagnose een vraagstuk t.a.v. de kinderen boven komt.

Het gaat om gezinnen met thuiswonende kinderen of uitwonende/studerende kinderen.

Waarom?

Doel is tools te krijgen hoe je als ouders in de gezinssituatie met het kind/ de kinderen gaat communiceren en omgaan. Preventief een éénmalig gesprek met een gezinscoach, die ervaren is in begeleiding bij kinderen en kanker in het gezin, geeft wat richting en houvast.

Inhoud van het gesprek

Het gesprek zal zich richten op: hoe pak je het, meteen vanaf het begin, als ouders samen goed aan? Wat vertel je wel en wat (nog) niet? Welke taal gebruik je? Welke hulpmiddelen zijn er (boekjes, websites, enzovoorts).

Deelnemers gesprek

Het gesprek met de gezinscoach duurt 5 kwartier. Het gesprek vindt plaats met de ouders.

Wanneer er kinderen van 12 jaar of ouder betrokken zijn, kunnen deze kinderen  -indien gewenst- deelnemen aan het gesprek. Het vindt plaats bij Nazorgcentrum IntermeZZo op locatie.

Verwachting

Wat kunnen de ouders verwachten van een coachingsgesprek?  Je krijgt inzicht in het proces hoe verlies en rouw bij kinderen en jongeren eruit ziet, welke signalen kinderen kunnen afgeven en bij welke signalen je méér hulp moet inschakelen. Ouders krijgen praktische tools en voelen zich gesterkt. Er komt meer rust in het gezin.

Wie kan verwijzen?

  • Medisch specialist/oncoloog, de regieverpleegkundige, ondersteuningsconsulent van Isala of huisarts van de ouder die het betreft.
  • Deskundigen bij Nazorgcentrum IntermeZZo.

Hoe aanmelden?

De verwijzer zal de mogelijkheid voor het coachingsgesprek voorstellen en telefonisch of per mail het gezin aanmelden bij IntermeZZo. Vanuit IntermeZZo worden de ouders gebeld voor een afspraak.

Kosten

Het gesprek met de gezinscoach wordt gefinancierd door sponsoren via Nazorgcentrum IntermeZZo. Voor het gezin geldt een eigen bijdrage van 20 euro.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye