Nieuw: gespreksgroep voor stellen over prostaatkanker, relatie en intimiteit

Gepubliceerd: 3 maart 2020

Kanker heb je niet alleen. De diagnose zet het leven op de kop van degene die het treft, maar ook van de omgeving. De behandeling heeft invloed op het dagelijks bestaan en je moet opnieuw de grip op het leven zien te vinden.

Prostaatkanker is een ziekte die alleen bij mannen voorkomt, maar óók de partner treft. Niet alleen de gezamenlijke zorgen en levensvragen die er kunnen zijn, de behandeling heeft ook vaak directe invloed op de relatie en de intimiteit.

De behandelingen kunnen er toe leiden dat de man zich anders voelt dan voorheen.

Hormoontherapie kan als bijwerking hebben dat er klachten optreden die lijken op overgangsverschijnselen bij vrouwen, bijvoorbeeld opvliegers en stemmingswisselingen. Operatie en bestraling kunnen hebben invloed op libido en/of continentie. Dat doet iets met je relatie.

Hoe ga je daar samen mee om? Wat kun je doen om elkaar te begrijpen? Wat kun je doen om elkaar ook fysiek te blijven liefhebben als je dat graag wilt? Hoe houd je de intimiteit binnen je relatie levendig? Allerlei vragen die bij veel stellen optreden.

Herkennen en erkennen dat deze zaken spelen kan soms lastig zijn. Daarom organiseert IntermeZZo een bijeenkomst/gespreksgroep ‘Prostaatkanker, relatie en intimiteit’. De bijeenkomst is bedoeld voor stellen die te maken hebben met prostaatkanker en willen praten met anderen. Misschien moet je even een drempel over, maar het kan fijn zijn met anderen te delen.

Begeleiding

Ondersteuningsconsulent en oncologieverpleegkundige urologie, Paula Huisman, zal een korte inleiding verzorgen voor alle deelnemers. Hierna gaan mannen en vrouwen uit elkaar om onder begeleiding met elkaar te delen. Er is dan weer een gezamenlijke afsluiting.

Datum en aanmelden

De gespreksgroep vindt plaats op dinsdag 31 maart 2020 van 10.00-12.00 uur. Deelnemers kunnen zich, elk individueel, aanmelden via de website of door te bellen met nazorgcentrum IntermeZZo (038) 424 6088

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye