2020 was geen feestelijk jubileumjaar, en toch: omzien in dankbaarheid

Gepubliceerd: 19 december 2020

Hoe graag had ik hier gezegd: “Het was een prachtig jubileumjaar! Maar dat werd het niet. Vanwege de cornonamaatregelen moesten we onze geplande jubileumactiviteiten cancelen. Mooie ontmoetingen, waar we zo naar uit hadden gezien, bleven daardoor uit. In het voorjaar hebben we IntermeZZo even moeten sluiten en per 15 december weer opnieuw. Dat was en is voor onze gasten heel vervelend. Ze komen immers niet voor niks voor nazorg bij ons.

En we eindigen het jaar met een fiks gat in de begroting, want ook alle geplande sponsoractiviteiten gingen niet door.

Toch wil ik niet omkijken naar 2020 met een klaagzang. Ja, het was pittig en dat zal het nog wel even blijven. Maar er was ook veel moois! Daarover praat ik jullie een beetje bij…

Wensen

Op deze plek wil ik iedereen bedanken die afgelopen jaar voor IntermeZZo heeft klaar gestaan, in welke vorm dan ook. Alleen met die enorme betrokkenheid van vele honderden mensen, kunnen wij nazorg bieden aan mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden.

Ondanks de lockdown wens ik iedereen een warme kerst toe. Laten we met elkaar uitkijken naar een ‘vrij’ 2021, waarin we elkaar op den duur weer echt kunnen ontmoeten!

Feestelijke activiteiten

Wat hadden we willen doen tijdens ons jubileumjaar? Vier prachtige bijeenkomsten hadden we gepland, voor vier verschillende ‘doelgroepen’.

  • een feestelijke én leerzame bijeenkomst voor ons geweldige vrijwilligersteam
  • een meeting voor de sponsoren en relaties
  • en leerzaam seminar voor gezondheidsprofessionals
  • en last-but-not-least: een aantal informatieve en ontspannende bijeenkomsten voor onze gasten. De gasten, mensen met kanker en hun naasten.

De ideeën liggen op de plank, als de tijd rijp is, stoffen we ze spreekwoordelijk af en poetsen ze op naar de mogelijkheden van dat moment.

Gat in de begroting

IntermeZZo operationeel houden, zonder de begrote en te verwachten inkomsten, is een pittige opgave. Immers, alle sponsoractiviteiten zijn afgelopen jaar gecanceld of on-hold gezet. Daardoor is er een flink gat in onze begroting geslagen. Met brancheorganisatie IPSO hopen en rekenen we op financiële ondersteuning van de inloop- en nazorgcentra, onder andere vanuit KWF.

KWF heeft een landelijke actie op touw gezet: huis-in-actie.

Daar nemen we aan deel en daar zal financiële steun uit voortkomen. Ook hebben allerlei groepen en organisaties die ons een warm hart toedragen, acties bedacht. Hoe creatief! Onder aan deze nieuwsbrief zie je er enkele genoemd. Ook zijn er stille gevers die spontaan in de pen kruipen met bemoedigende woorden en ons verblijden met een onverwachte gift. Hoe hartverwarmend!

Onzekerheid

Hoe 2021 er uit gaat zien? Niemand weet het echt. Het zijn onzekere tijden. Wat we wel zeker weten is dat IntermeZZo even dicht moet blijven. Veiligheid boven alles, voor onze soms kwetsbare gasten en ter bescherming van onze vrijwilligers.

Voor mensen met kanker zijn het dubbel onzekere tijden. Behandelingen zijn soms uitgesteld, consulten aan de arts gaan vaker via (beeld)bellen, vanwege extra kwetsbaarheid zijn mensen vaak al lang aan huis gekluisterd.

Kunnen we open blijven? Dat is de grote vraag die telkens volgt op een persconferentie van Rutte en De Jong. We wikken en wegen zorgvuldig. Ons bestuurslid Jos Lemmens is medicus en up-to-date geïnformeerd aangaande de coronazaken. Hij staat ons met raad en daad bij. Zo kunnen we telkens op een verantwoorde manier schakelen: open, dicht, kleinere groepen, strakkere hygiënemaatregelen, de teugels iets laten vieren … Alles binnen veilige kaders, maar met als doel de gasten te helpen. En het liep goed.

Het was dan ook bitter om op 15 december, in navolging op de totale lockdown in ons land, opnieuw tot sluiting over te moeten gaan. Voor gesprekken zijn we wel telefonisch bereikbaar voor onze gasten! Een luisterend oor kan immers ook aan de andere kant van de lijn… Ook verwijzing naar de ondersteuningsconsulent voor een beeldbel-gesprek is mogelijk.

Team

De maatregelen hebben van ons team veel flexibiliteit en alertheid gevraagd. De locatie veilig, schoon en open houden, telkens weer gezondheidsvragen stellen aan onze gasten, meebewegen in wat wel of niet kan, gasten bellen, intense gesprekken houden, extra aardig zijn als een gast een wat korter lontje heeft dan anders, veranderingen in hun rooster. Maar niks was hen teveel. Ik heb nooit vergeefs een beroep gedaan op ons team. Ook niet op de professionals die belangeloos hun diensten verlenen aan onze gasten. Met aanpassingen én de inzet van extra uren, hebben zij de gasten toch kunnen bedienen. Een geweldige groep mensen die klaar staat voor onze gasten en de organisatie. Ik ben zo blij met hen en vooral dankbaar!

Corine den Hollander

Acties die IntermeZZo financiële steun bieden

RABO-ClubSupport en Veerkrachtprijs Zwolle Doet!

Corine den Hollander met twee prachtige cheques op de foto bij de IntermeZZo wintertafel! RABO-ClubSupport leverde een mooi bedrag op! Dank aan de mensen die op IntermeZZo hebben gestemd. De opbrengst wordt bestemd voor het realiseren van pinfaciliteiten bij IntermeZZo.

Ook met de 2e plek in de Veerkrachtprijs 2020 van Zwolle Doet! zijn we blij. Een vakjury maakte de keuze welke organisaties in Zwolle zich veerkrachtig hebben getoond. IntermeZZo is er één van.

Op de cheque staat: “Jullie organisatie toont veerkracht in een bijzonder jaar. Wij hebben grote bewondering voor jullie creativiteit en de manier waarop jullie vrijwilligers betrekken.”

Die erkenning, daar worden we blij van!

KWF huis-in-actie

Deelnemen aan de KWF sponsoractie “Huis-in-actie” is iets wat een groot deel van de inloophuizen en nazorgcentra in Nederland doet. Ieder met verschillende, inventieve acties. IntermeZZo verkocht eigen kaarten, waarvoor de foto’s werden gemaakt door (al tien jaar onze ‘huisfotograaf’) Ab Kasper.

Ook de wintermarkt in Isala, waar IntermeZZo altijd met een kraam staat, verviel. Ondanks alle hectiek hebben enkele teamleden een inpandige mini-wintermarkt gecreëerd in onze hal. Een tafel vol zelfgemaakte artikelen voor kerst en de wintermaanden. Het werd vlot verkocht afgelopen maand. De creatieve vrijwilligers konden het qua productie bijna niet bijbenen, zo hard ging het. Andere vrijwilligers hebben liters erwtensoep gekookt, kruidencakes gebakken en kerststukjes gemaakt. Ze werden verkocht op intekening. Met onze mini-wintermarkt tikken we nu al 1.200 euro opbrengst aan!

Bike-4life oliebollen-drive-thru-actie

Op 30 december (van 12.00-20.00 uur) en 31 december (van 8.00-12.00 uur) is er een drive-thru oliebollenverkoop op het terrein van IntermeZZo. Helemaal corona-proof! Vooraf bestellen, ophalen met de auto, de zakken oliebollen worden door het raampje afgegeven.

Georganiseerd door de stichting Bike-4life, die zich opnieuw zeer betrokken toont bij IntermeZZo!  Heerlijke oliebollen van de Stadsbakker. Te bestellen tot en met 30 december via: bike-4life.nl

Oliebollen van de stadsbakker voor Intermezzo Foto Frans Paalman Zwolle ©2020

Kaasverkoopactie

Kilo’s en kilo’s kaas werden verkocht bij en voor IntermeZZo! Het initiatief kwam voor het 2e jaar in successie van Egbert Koeze en Asje Riezebos, ook betrokken bij de IntermeZZo Solextoertocht. Geweldig lekkere kazen van een Rouveense kaasboer, waaronder “Roeveense roemmmmmm”. De winst is voor IntermeZZo bestemd. Wat de opbrengst is, vernemen we binnenkort.

Support door kerken

Ons kwam ter ore dat verschillende kerken de collecte-opbrengst voor IntermeZZo bestemmen. Ook zijn er acties rondom kerken waarvan de opbrengst ook naar IntermeZZo zal gaan. We zijn hier zeer dankbaar voor.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye