Blog – Dat ‘zachte gedoe’, is niks voor hem

Gepubliceerd: 22 mei 2024

Blog – Dat ‘zachte gedoe’, is niks voor hem

“Outdoortraining… dat kan ik vast niet”, zegt hij terwijl hij me enigszins teleurgesteld aankijkt. De jongeman kijkt naar de flyers met trainingsactiviteiten die IntermeZZo sinds kort aanbiedt. “Vroeger voetbalde ik, maar dat lukt me nu niet meer. Tennis vond ik ook leuk om te doen.” 

Het is duidelijk een sportieve jongeman die hier voor me staat. Hoewel ik dat niet kan zien. Kanker eiste zijn tol. Zijn haar begint net weer te groeien. Hij oogt nog wat wit door alle behandelingen. Energie te kort is een ‘dingetje’.

Door de kanker is hij minstens tien stappen achteruitgezet. Achteruit in wat hij wil, vooral. Hij wil zo graag meedoen met zijn leeftijdsgenoten, maar vindt maar moeilijk aansluiting. Hij is ook duidelijk veel te jong om niks te doen. 

Als gastvrouw raad ik hem aan om met yoga te beginnen. Meestal ondersteunt yoga in het voelproces, leert het je grenzen kennen en helpt het je met te ontdekken wat je nog wel kan. Na de proefles vraag ik hem wat hij ervan vond. Hij lacht me nog net niet uit. Dat ‘zachte gedoe’, met aandacht een oefening doen, is duidelijk niks voor hem. 

Dan toch maar die sportieve activiteit? Die activiteit waarvan hij verwacht dat het hem te veel energie gaat kosten? Hij waagt de sprong. Afhaken kan altijd nog. De groep is klein en gevuld met leeftijdsgenoten. Hij heeft er duidelijk zin in, ondanks zijn onzekerheid

“Kan ik echt meedoen?”, vraagt hij later aan de trainer. Hij wordt gerustgesteld. “Iedere les kijken we wat je aankan. Ik pas ieders oefeningen daaropaan.” 

De eerstvolgende buitentraining dat ik hem zie, regent het lichtjes. Hij staat met een grote glimlach tussen leeftijdsgenoten op het parkeerterrein van IntermeZZo. “Dit is echt anders dan fanatiek sporten”, zegt hij lachend. “Maar ik doe mee!”

M. schrijft uit eigen ervaring. Ze ging van kankerpatiënt naar ex-kankerpatiënt, van gast bij IntermeZZo, naar ex-gast. Ze is nu vrijwilliger / gastvrouw bij IntermeZZo en werkt daarnaast als zzp’er, is tekstschrijver en communicatieprofessional. 

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye