Blog – De cadeautjes van kanker

Gepubliceerd: 18 juni 2024

Blog – De cadeautjes van kanker

Vooropgesteld ik had nooit, nooit, maar dan ook nooit, kanker willen krijgen! Mijn leven was al gevuld met zogenaamde leerzame levenslessen. En van kanker heb ik niks geleerd. Mijn leven ben ik niet anders gaan leven. Kanker was zinloos!

Waarom dan toch die kop boven deze blog? Hoezo, de cadeautjes van kanker? Kanker vergt slachtoffers, soms zelfs met de dood tot gevolg. Maar ik overleefde en gaandeweg ontdekte toch enkele cadeautjes.

Het eerste cadeau dat ik kreeg dankzij de diagnose was natuurlijk het medeleven. Nog nooit kreeg ik zoveel post. Zo vaak een hart onder de riem. Een bemoedigend en hartverwarmend kaartje uit onverwachte hoek.

Een ander cadeau van kanker zijn de deuren die opengaan. Ziekzijn is vermoeiend, duur en een fulltime bezigheid. Dus als er ergens een deur opengaat, is dat zeer welkom… De autosloopactiviteit die IntermeZZo mocht doen met jonge mensen met kanker is een heel mooi voorbeeld. Maar er worden ook voordelig vakantiehuisjes aangeboden voor gezinnen die dat zo broodnodig hebben. Gezinnen die even moeten bijkomen van alle ziekenhuisbezoekjes. Weer even voelen waar het omdraait in je gezin. Of voordelige retraites en kanovakanties. Of gratis mutsjes en hartkussentjes.

De cadeautjes van kanker gaan altijd over liefde, over samen, over delen, over diepgaande gesprekken, over herkenning. Daar heb je geen kanker voor nodig, maar het opent soms wel een deur naar diepgang. 

En voor mij is een van de grootste cadeaus: IntermeZZo. Hier herontdekte ik mijn veerkracht. Hier leerde ik van ervaringsgenoten dat ik niet de enige was waarbij de impact groot was. Hier leerde ik dat ik mag zwaaien met mijn onzichtbare kankerkaart en deze mag inzetten om op te laden. Niet omdat ik dat leuk vind, maar omdat ik dat nodig heb. 

En dankzij IntermeZZo ging ik van herstellen naar iets te betekenen voor een ander. Het bracht me mijn vrijwilligerswerk, en zingeving. Nu mag ik mij inzetten voor onze gasten. En dat is toch wel het mooiste cadeau dat kanker me gaf. Geven is zoveel mooier, dan ontvangen!

M. schrijft uit eigen ervaring. Ze ging van kankerpatiënt naar ex-kankerpatiënt, van gast bij IntermeZZo, naar ex-gast. Ze is nu vrijwilliger / gastvrouw bij IntermeZZo en werkt daarnaast als zzp’er, is tekstschrijver en communicatieprofessional. 

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye