Blog – Nieuwjaarswensen moet je vasthouden en als reminder gebruiken

‘Doe meer van wat je gelukkig maakt’, bijna ieder jaar is dat opnieuw mijn nieuwjaarswens aan mezelf. Tegelijk is het een reminder, want op een of andere manier werkt er zich gaandeweg het jaar steeds meer een ander gevoel naar de voorgrond. Ongemerkt rol ik dan door naar tal van kleine ‘verplichtingen’, dingen die éérst ‘moeten’ van mezelf. 

Dat zie ik ook bij de gasten van IntermeZZo. Ze willen wel doen wat hen gelukkig maakt, maar kanker maakt dat ze vooral heel veel ‘moeten’. Ze moeten naar het ziekenhuis, ze moeten geprikt, ze moeten vooral veel dingen die ze eigenlijk niet willen. Dingen die ze niet leuk vinden en niet leuk zijn!

Hoe kun je tijdens die wervelwind die kanker is, je focus houden op het ‘gelukkige’? Wat wens je wanneer kanker een rol speelt in je leven? Onze gasten hingen in december hun wensen in de IntermeZZo-kerstboom. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor gasten en teamleden van IntermeZZo stonden we daar bij stil. 

Het zijn heel kleine én heel grote voornemens en wensen! Ik zag verlangen naar vrede en vrijheid, genoteerd op een papiertje. Maar de boventoon voerden die kleine persoonlijke gelukswensen die in de boom hingen. Woorden als liefde, kracht, moed, geluk, warm, zacht, licht … En een van onze gasten omschrijft het als levenswensen. Levenswensen, als wensen voor jezelf én voor die ander.

Onze gasten bezoeken IntermeZZo ook met die levenswens. Ze komen bij ons om hun omgeving even te ontlasten, om hun verdriet en zorgen even niet bij hen die ze liefhebben neer te leggen. Ze komen om zich op te laden, om goed voor zichzelf te zorgen. Want daarmee zorgen ze ook voor hun naasten. Dat doen ze door meer ’te doen van wat hen gelukkig maakt’… bij IntermeZZo. En wat extra bijzonder is, is dat wij als vrijwilligers van IntermeZZo, daarbij mogen helpen. Samen doen waar je gelukkig van wordt, wordt zo een heel warme (levens)wens voor iedere dag van het nieuwejaar. 

Wanneer ik mezelf eraan herinner om ‘meer te doen wat me gelukkig maakt’, zit daar ook die wens voor die ander in. Ik heb geleerd dat mijn geluk, mijn plezier ‘besmettelijk’ is. Mijn leven wordt er leuker van en daardoor hebben de mensen om me heen het ook leuker wanneer ik goed voor mezelf zorg. Dus waarom zou je alleen rond nieuwjaar aan nieuwjaarswensen doen? Nieuwjaarswensen moet je vasthouden en als reminder gebruiken. Juist ook voor jezelf, want als jij ‘meer doet van wat jou gelukkig maakt’ heeft ook die ander er iets aan!

M schrijft uit eigen ervaring. Ze ging van kankerpatiënt naar ex-kankerpatiënt, van gast bij IntermeZZo, naar ex-gast. Ze is nu vrijwilliger / gastvrouw bij IntermeZZo en werkt daarnaast als zzp’er, is tekstschrijver en communicatieprofessional.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye