Blog – Wachten

Gepubliceerd: 25 maart 2024

Wachten. Wachten op een uitslag van een scan. Wachten totdat je dokter tijd voor je heeft. Wachten totdat de kanker misschien terug is. Wanneer je eenmaal de diagnose kanker hebt gehad, leef je met het zwaard van Damocles. Je weet dat er iets hangt, je weet alleen niet óf die valt en helemaal niet wanneer die valt.

Wat doe je als je wacht? Mijn yoga-docent zei altijd: ‘Er is geen wachten. Er is slechts tijd waarmee je iets kunt doen.’ 

In de tijd van wachten zijn vooral veel emoties voelbaar. En al die emoties kunnen je belemmeren in je normale doen. We hadden het erover tijdens een AYA-lounge met jongvolwassenen die leven met de diagnose. De een is sneller geïrriteerd. De ander heeft om een kalmeringstabletje gevraagd bij de huisarts. Een derde piekert zich suf om alle piekergedachten vervolgens van zich af te schrijven. 

Leren leven met die wachtstand die kanker met zich meebrengt, is een nieuwe ervaring. Hoe lang mag je wachten totdat je aan de bel trekt? We zijn allemaal lichaamsbewuster geworden. Om het plat te zeggen; bij iedere scheet die dwarsligt, denken we dat de kanker terug is. Het is een eerste gedachte. Niet automatisch een reële gedachte, dat weten we. Dus hier moet je een afspraak maken met jezelf; over hoe lang je wilt wachten, over hoe lang je kunt wachten, totdat je aan de bel trekt.

Het hoofd in het zand steken kan helpen om te leven

Adviezen van artsen of regieverpleegkundigen ten spijt, we trekken ons eigen plan. Waar drie dagen tegen een bultje aankijken al té lang kan voelen, is voor de ander twee weken doorlopen pas het begin. Het hoofd in het zand steken kan helpen om te leven. Om je leven tussen al het wachten door leefbaar en vooral ook leuk te maken. Je zorgen maken over iets onbekends is immers verkeerd-om fantaseren. En dat weten we allemaal, maar het dringt pas door ná die uitslag, ná dat gesprek met die arts, ná de bevestiging dat er ná het wachten leven over is om te leven.

M. schrijft uit eigen ervaring. Ze ging van kankerpatiënt naar ex-kankerpatiënt, van gast bij IntermeZZo, naar ex-gast. Ze is nu vrijwilliger / gastvrouw bij IntermeZZo en werkt daarnaast als zzp’er, is tekstschrijver en communicatieprofessional.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye