Gepubliceerd: 22 oktober 2021
Tot nu toe pakken de coronaversoepelingen gunstig uit voor de gasten van IntermeZZo. Het aantal mensen dat tegelijkertijd op locatie mag zijn, is uitgebreid. Spontane inloop kan daardoor weer gemakkelijker plaatsvinden. En dat merken we, het wordt steeds drukker. Natuurlijk houden we de uitvraag bij de deur en handhygiëne aan. Ook geven we elkaar de ruimte. De groepsgrootte van de groepsactiviteiten als tekenen en schilderen, yoga, creatief boek maken, is nagenoeg weer op het niveau van vóór de pandemie en toch houden we de veiligheid in acht. Zo kunnen we méér gasten bieden wat zij nodig hebben om de regie op het leven met en na kanker te hervatten.
Wat de oplopende corona-cijfers gaan betekenen, weten we niet. We volgen uiteraard de landelijke richtlijnen en veiligheidsmaatregelen. Dit in nauw overleg met Isala en het bestuur van IntermeZZo. Voorop staat het belang van de gasten én de medewerkers.
We zijn nog steeds erg blij met ons royale pand met veel verschillende ruimtes waarin we de zo nodige ondersteuning kunnen bieden. Want dat krijgen we veelvuldig terug van onze gasten: het doet me goed dat ik hier kan zijn! Dit onder andere tijdens de recente ontmoetingsochtend voor vrouwen tijdens OKTOBER Borstkankermaand. Uit de reacties en de sfeer voelen we allemaal weer: hier doen we het voor!
In deze blogbrief lees je daar weer veel over…
Een kleine wervingscampagne via sociale media, de pers en ‘vertel het iemand die je kent’, heeft ervoor gezorgd dat enkele gemotiveerde mensen een gesprek hebben gehad met Corine en momenteel ‘meelopen’. Zij draaien als boventallig gedurende een aantal weken verschillende diensten mee met ervaren gastvrouwen en gastheren. Meedraaien is nodig, want het werken bij IntermeZZo is veel méér dan een kopje koffie schenken. Mooie en soms pittige gesprekken voeren, ons aanbod goed leren kennen en hoe je kunt afstemmen op de behoefte individuele gast. Als het wederzijds bevalt, krijgen de nieuwe mensen een vrijwilligerscontract aangebonden. Over een tijdje gaan zij de basisopleiding volgen.
De nieuwe collega’s uit een vorige ‘lichting’ werken al helemaal mee en volgen nu de basisopleiding van IPSO (de brancheorganisatie). IntermeZZo zorgt dat vrijwilligers inhoudelijk worden opgeleid/getraind om kwaliteit te kunnen leveren, zoals dat heet. Onze gasten mogen rekenen op goede gesprekspartners. Omdat wij beschikken over een fijne ruimte, geeft de docent de training ‘in the house’. Andere collega’s verzorgen dan een heerlijke lunch. Ondertussen gaan de onderlinge gesprekken gewoon door.
“Waar kunnen we elkaar versterken en hoe kunnen we het traject voor de patiënt met kanker verbeteren?” Dat is de vraag die vier organisaties zichzelf en elkaar stellen.
Proscoop, Isala, IntermeZZo organiseerden eind september een bijeenkomst in de vorm van een ‘Wereldcafé’ op locatie van IntermeZZo.
Zo’n veertig professionals én (ex) kankerpatiënten waren erbij. Huisartsen, revalidatieartsen oncologie, oncologisch fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, ergotherapeuten, ondersteuningsconsulent, verpleegkundigen, praktijkondersteuners van huisartsen, assistent-manager en vrijwilligers van IntermeZZo, een scala aan professionals die om de kankerpatiënt heen staan. Of juist niet … Daarover ging het gesprek: wat heeft iemand met de diagnose kanker nodig, in welke fase en hoe kunnen we zo drempelloos mogelijk, patiënten verwijzen/in contact brengen met de juiste zorgverlener of ondersteuning. De verhalen van vier ‘ervaringsdeskundigen’ maakten grote indruk. Zij konden prachtige verwoorden waar zij in hun traject tegenaan liepen en nog lopen. Juist hun ervaringen waren zéér leerzaam voor alle deelnemers.
De organisatie laat weten: “Wij kijken tevreden en met plezier terug op de bijeenkomst. Fijn om elkaar live te ontmoeten en met elkaar het gesprek aan te gaan over wat er goed gaat in de oncologische zorg in regio Zwolle en wat er beter kan. Voorjaar 2022 volgt een 2e bijeenkomst. We ontvingen een prachtig compliment van ervaringsdeskundige Annelies. Zij vat het doel van de middag prachtig samen:
Vandaag heb ik bij deze bijeenkomst mogen aanschuiven als ervaringsdeskundige. Wat een prachtig initiatief, het zoeken naar verbeterde verbinding tussen de medische wereld en de oncologisch patiënt. Bij deze wil ik jullie hartelijk danken dat wij (mensen met kanker) gezien en gehoord zijn vandaag! We waren geen medische dossiernummer maar mens met een naam en een ervaring.
Naar alle plekken in Isala waar mensen met kanker komen vanwege hun ziekte, zijn nieuwe informatieklappers van IntermeZZo gebracht. In coronatijd moesten deze worden verwijderd. IntermeZZo maakte van de gelegenheid gebruik om frisse nieuwe klappers samen te stellen, helemaal up-to-date. Een team vrijwilligers, veelal bestaande uit mensen die zelf bij Isala hebben gewerkt, bracht de klappers op maar liefst 30 plekken. De Isala-collega’s waren er blij mee. Hun patiënten kunnen tijdens hun bezoek aan de poli, verblijf of behandeling, de nodige informatie over nazorg en steun bij IntermeZZo tot zich nemen. Iselanders kunnen hun patiënten goed verwijzen met de informatie onder handbereik. Ook de folders en brochures van IntermeZZo in het ziekenhuis werden weer geplaatst.
Het bezorgteam voorziet de klappers 2-maandelijks van nieuwe agenda’s of actueel aanbod. Telkens een hele klus, die met veel plezier wordt gedaan!
Oktober borstkankermaand. We organiseerden een ontmoetings- en ontspanningsochtend voor vrouwen met/na borstkanker. Hoewel velen elkaar niet kenden en sommige dames ons voor de eerste keer bezochten, raakten de vrouwen al snel met elkaar in gesprek bij de koffie. Een échte ontmoeting zoals we deze hadden bedoeld. Het was ook een beetje verwennerij: gastvrouwen bakten allerlei lekkernijen voor bij de koffie.
Bijna iedereen genoot ook van de één op één handmassages. Ook hier vond echt contact plaats en waren er mooie gesprekken. Elke gast kreeg een handgemaakt hartje-onder-de-riem mee. Voor wie het nog niet had was er ook een Heartpillow, een letterlijke steun onder de arm bij borstkanker. Een ochtend met een lach en een traan, maar vooral: echt contact!
In januari starten we met een gespreksgroep voor vrouwen met uitgezaaide borstkanker.
De live-workshop Look Good Feel Better, beleefde bij IntermeZZo de landelijke primeur als herstart na coronatijd. Vrouwen leren op een speelse manier hoe om te gaan met hun veranderde uiterlijk. Hoe pak je huidproblemen aan, hoe maak je je gezicht weer uitdrukkingsvol als je wenkbrauwen en haren bent verloren? Hoe ga je om met een kort-koppie of een haarwerk? De stichting Look Good Feel Better bood de workshops online aan, maar samen met anderen beleven en praten is toch echt wat anders, vertelde een van de dames.
Radio 2 en KWF maakten een radiomarathon over kanker. IntermeZZo werd gevraagd of wij misschien mensen kenden die wel (live in de uitzending!) iets wilden vertellen over hun proces.
Onze gasten, het echtpaar Otto en Alie (hadden beiden kanker), vonden we bereid. Wij weten dat zij helder en in alle openheid kunnen en willen vertellen wat kanker in je leven betekent. Zij werden verwacht op een camping in Drenthe waar de hele dag opnames plaatsvonden. In de uitzending noemden zij ook wat nazorg bij IntermeZZo voor hen betekent. En niet vergeefs. Een huisartsondersteuner belde naar aanleiding van de uitzending naar IntermeZZo voor een patiënt die jaren later alsnog vastloopt. Samen met de ondersteuningsconsulent kunnen wij deze meneer verder helpen. Dat laat maar weer zien dat ondersteuning niet alleen nodig is tijdens het ziekteproces en de behandelingen, maar juist ook daarná. Otto en Alie danken we voor hun geweldige ambassadeurschap!
Het teamfeest voor de mensen van IntermeZZo, eind augustus, werd een geweldige avond! Er werd zo lang naar uitgezien, want vanwege corona hadden veel vrijwilligers elkaar al lange tijd niet gezien. Nu kon het dan eindelijk, en veilig. Met een heuse coronacheck, want het was een evenement met meer dan 60 mensen. Zonder regen werd het een spetterend tuinfeest. Met een heerlijk buffet, lekkere drankjes en muziek door MENinMUSIC. Bestuursvoorzitter Gaston Sporre heette de vrijwilligers en de vrijwillige professionals van harte welkom.
Er werd afscheid genomen van enkele vrijwilligers, en op de persoon toegespitste liedjes door Willem Gunneman en zijn pianist. Maar vooral afscheid van een lastige tijd en een hopelijk een nieuwe start. Bestaande en nieuwere teamleden konden elkaar eindelijk (weer) live ontmoeten. Gastvrouwen die afscheid namen, kregen een prachtig beeldje dat symbool staat voor het gastencontact en hun ondersteunende werk voor gasten bij IntermeZZo.
Luchien, één van de creatieve vrijwilligers, ontwierp en vervaardigde de beelden. Voor de afscheidnemende KindermeZZo vrijwilligers had een ander toepasselijk beeld gemaakt. Corine had voor iedereen een mooi woord met de karakteristieken van de afscheidnemende collega. Een avond met een dikke vette gouden rand. De foto’s spreken boekdelen!
Vorig jaar kon het niet, maar nu kon onze “zomerhit”, de Triumph toertocht weer doorgaan. Tientallen oldtimers reden onze parkeerplaats op. Elke auto met privéchauffeur met één gast reed door het geweldige landschap, op weg naar, hoe toepasselijk, de koninklijke voertuigenexpositie op Paleis het Loo in Apeldoorn. De gasten hebben geweldig genoten van de tocht, de ontmoetingen, de mooie lunch en de ontvangst bij IntermeZZo.
In het maandblad ‘TR Cub Holland’ werd in een zeer uitvoerig artikel aandacht besteed aan de toertocht. Tegelijk staan hier enkel foto’s in. Wat een geweldige mensen zijn de chauffeurs dit hun auto en tijd ter beschikking stellen.
Grote dank aan organisator en gast van IntermeZZo: Gerard den Ouden. Hij keek nog even terug: “Ik heb nog na zitten mijmeren over de geslaagde dag. Dankbaarheid en blijdschap was wat in me opkwam. Wat de voorgaande jaren niet is voorgevallen, gebeurde nu wel: ik heb vier telefoontjes gehad van gasten die zijn mee geweest. Dankbaarheid over de route, de bestemming en de verzorging door de gastvrouwen. De reden van alle vier om te bellen was voornamelijk dat ze zo enthousiast waren over de empathische gesprekken met de chauffeurs. De impact van de gesprekken zal doorwerken in de sombere momenten die er vast ook weer komen.”
Grootverzettegenkanker: beklimming van de Mont Ventoux, een jaarlijks terugkerende sportieve en mentale uitdaging met als (neven)doel geld op te halen voor KJWF (60%) en een aan te wijzen regionaal/lokaal goed doel (40%). Dit jaar werd maar liefst € 740.000 binnengehaald … De verdeling per goed doel wordt binnenkort bekend gemaakt.
Drie mensen zijn op 2 september de kale berg opgelopen met IntermeZZo als goede doel. Maan Mestrom en Regina Bakker (linker foto links) met vriendin Agnes Rijskamp. Met in gedachten hun dierbaren die zij aan kanker verloren. Maan moest om gezondheidsredenen de tocht afbreken, maar kon de dames op de top verwelkomen. De dag daarna zetten zij zich in als vrijwilligers op de fietsdag.
Wim Sloots trapte op 3 september als wielrenner naar boven voor IntermeZZo. Hij gaf aan dat het fysiek zwaar was, maar ook een prachtige, emotionele ervaring. In zijn uppie trapte hij het bedrag van 3.500 euro bij elkaar. Zijn partner Carla kom hem op de top in haar armen sluiten. De voorgaande dag waren hij en Carla vrijwilligers bij de wandelaars. Wim gaat volgende editie weer én gaat zich wat nadrukkelijker inzetten voor de organisatie van het evenement met het thema “sponsors” in zijn portefeuille.
De locatie van IntermeZZo gaat een beetje schuil achter een wal. Mooi, dat geeft ons centrum juist een bijzondere, wat beschutte plek. In het voorjaar en de zomer staan er allerlei kruiden en bloemen op de wal. Prachtig. Maar aan het eind van de zomer groeit de wal wel erg hoog aan met grassen. IntermeZZo, en vooral de aanduidende borden, verdwijnen dan uit zicht. Er moet gemaaid worden en dat is een specialistische klus die onze toegewijde tuinvrijwilligers niet kunnen doen. Geweldig dat BATZZ hiervoor een medewerker met apparatuur beschikbaar stelde. We zijn weer zichtbaar!
Een prachtige vorm van maatwerk-sponsoring: IntermeZZo wil podcasts maken, een gast kaart het aan bij haar werkgever en er komt een cheque! Heidy Domine heeft ervaren wat IntermeZZo kan betekenen voor mensen met kanker en hun naasten. Haar werkgever Omexom biedt de mogelijkheid dat medewerkers een goed doel voordragen voor sponsoring vanuit de VINCI Foundation NL.
Hilbrand Brands, Omexom business unit manager, reikte de cheque uit aan Corine den Hollander van IntermeZZo. Heidy zette haar handtekening en ontving een boeket. Inmiddels is de podcastapparatuur binnen en gaat een training van start om de techniek van het podcasten te leren. Met grote dank aan Omexom en speciaal aan Heidy. Zij ontving toen het nodig was ondersteuning bij IntermeZZo en ondersteunt nu IntermeZZo met deze actie. Wederkerigheid ten top. Eind dit jaar start de IntermeZZo-podcast: “Over leven met kanker”.
Soms voelen mensen zich sterk verbonden aan IntermeZZo, zoals Wim Sloots. Niet alleen de Mont Ventoux opgefietst, maar nu ook het ’t Swolsch Hanzebordspel ontwikkeld en uitgegeven. Dit gezamenlijk voor de 3 Zwolse goede doelen: Hospice Zwolle, het Ronald McDonald Huis Zwolle en Nazorgcentrum IntermeZZo.
Wim vertelt het zo: “In de aflopen anderhalf jaar coronatijd heb ik de grote financiële aderlatingen gezien, waar deze drie Zwolse Stichtingen mee te maken kregen. Dit vanwege het (een of meerdere keren) niet doorgaan van o.m. Samenloop voor Hoop, Golftoernooien, Autorally’s, Solextoertochten enzovoorts. In gesprek met de managers van de ‘huizen’ is mij duidelijk geworden, dat deze actie kei en kei hard nodig is. Financiële ondersteuning
hen meer armslag kan geven voor het uitoefenen van hun werkzaamheden en ben erg blij dat ik middels deze actie daar aan bijdrage aan kan en mag leveren.
Ik wilde iets doen. Ik ontwikkelde, op basis van het ouderwetse ganzebordspel, ‘t Swolsch Hanzebordspel’. Doel: verkopen! Ik kreeg meteen de grafisch ontwerper en Zwolse Nachtburgemeester, Jeroen van Doornik mee in mijn plan. Hij tekende voor het grafische ontwerp.
Om het plan tot een succes te maken, moest ik er minimaal 500 stuks in de voorverkoop aan de man brengen. Met behulp van talloze Zwolse ondernemers is dat gelukt! Inmiddels heb ik 850 stuks verkocht. Het restant is bestemd voor nabestellingen. Ik ben er niet bang voor dat de rest ook verkocht gaat worden. Ik hoop dan ook dat ik in december een bedrag van € 20.000,- mag verdelen over de drie stichtingen.”
De behandelingen tegen kanker kunnen de smaak en reuk ernstig aantasten. Eten is dan niet meer prettig, een probleem soms. En goed eten en drinken is nou juist zo belangrijk om in goede conditie te komen of te blijven. Deskundigen vanuit Isala geven de workshop in samenwerking met de ‘culinaire gastvrouwen’ van IntermeZZo. Er zijn tests aan voorafgegaan op basis van wetenschappelijk onderzoek. Er is ook het nodige uitgeprobeerd in de praktijk. Deelnemers krijgen een smaaktest die uiteindelijk een smaakpaspoort en adviezen. Partners kunnen mee in de workshop om te ervaren wat smaakverlies is en samen met hun naaste kennis opdoen om beter te kunnen omgaan met eten. Samen koken en weer lekker eten en drinken is immers van levensbelang. Op 13 december de primeur en daarna regelmatig op de maandagenda bij IntermeZZo.
In 2020 uit nood geboren: een drive true editie van de oliebollenactie. Zó succesvol dat het organiserend team van Bike-4-life de actie erin houdt! Met een boel gezelligheid weer op het voorterrein van IntermeZZo. Of de maatregelen zo strikt moeten worden gehanteerd als op de foto van 2020? Dat is nog even de vraag. Gezellig zal het zeker worden en lekker ook! Met het vervallen van meerdere sponsoracties sinds de corona uitbraak voorjaar 2020 is elke actie voor IntermeZZo nog steeds super fijn en nodig. Met dank aan de enthousiaste mensen van Bike-4-life dat zij deze zeer geslaagde actie weer oppakken!
Dus: koop in de dagen voor de jaarwisseling jouw oliebollen bij IntermeZZo. Ze komen van de Stadsbakker en je koopt ze bij ons voor dezelfde prijs! Alleen: bij ons krijg je er nog een drankje bij en geweldige muziek. En je helpt IntermeZZo…
Het thema is: Kanker raakt iedereen. Jou dus ook. Vanzelfsprekend besteden we hier uitgebreid aandacht aan tijdens een open dag. We denken met het team na hoe we deze dag precies invullen. Informatie geven, aandacht, verwennerij en ontspanning staan sowieso op het programma!