Gasten en teamleden komen vol vertrouwen weer naar IntermeZZo

Gepubliceerd: 2 juli 2020

IntermeZZo draait weer op volle toeren: de locatie is open, de activiteiten zijn opgestart, het team staat weer paraat, de gasten komen. Uiteraard veilig, met maatregelen om IntermeZZo coronavrij en coronaproof te houden. Wat we hebben gemerkt is dat veilig opstarten veel méér energie kost dan IntermeZZo in lockdown brengen! In vogelvlucht nemen we je in deze zomer-blogbrief mee in wat er de laatste maanden is gebeurd en de nieuwe ontwikkelingen. Na de zomer komen we weer terug met nieuws.

Méér dan 100% op orde!

Een team van deskundigen op het gebied van infectiepreventie en Covid-19 vanuit samenwerkingspartner Isala, checkte de heringerichte locatie en vond het méér dan 100% in orde.

Eenrichtingsverkeer, uitvraag van gasten met gerichte gezondheidsvragen, overal mogelijkheden tot goede handhygiëne, onze méér-dan-schoon-policy, afstand houden, het was allemaal misschien wel ietsje te strikt.  De strakke maatregelen van enkele weken laten we iets vieren op geleide van de landelijke richtlijnen.

Sponsoren: dank-jullie-wel!

Het voorjaar is de periode waarin we onze sponsoren om hun jaarlijkse bijdrage vragen. Dit jaar echt met enige schroom, want we weten en voelen ook zelf, wat de economische gevolgen zijn van de coronacrisis. We zijn dan ook oprecht dankbaar voor de financiële steun van vele trouwe sponsoren. Ook al gaat het in het MKB en ook grotere bedrijven niet altijd zoals gewenst.  Heel fijn dat IntermeZZo toch mag rekenen op support!

Nu grote acties, waarbij IntermeZZo het goede doel mag zijn, geen doorgang vinden, voelen wij het gemis van belangrijke financiële bedragen die hieruit voortkomen, fors in ‘onze portemonnee’. Zo zijn de drie geplande SamenLopen Voor Hoop (Zwolle, Heerde, Dalfsen) vooralsnog verplaatst naar 2021, wordt de jaarlijkse klim op de Mont Ventoux van Grootverzettegenkanker niet gelopen en niet gefietst en zal de IntermeZZo Solextourtocht niet gereden worden.

Financiële steun is en blijft noodzakelijk voor ons voortbestaan…

Heel fijn is het dat er op 29 oktober 2020  vanaf 11.30 uur een golfevent zal plaatsvinden waarvoor IntermeZZo het goede doel is. Hou’ je van golfen, netwerken en wil je IntermeZZo steunen, dan markeer vast in je agenda: SAVE THE DATE voor golf!

Nut & noodzaak van nazorg, juist in deze tijd

Onze gasten merken echt dat we strikt zijn op de maatregelen om IntermeZZo coronavrij te houden én dat we meteen versoepelen waar dat weer mag. Dat geeft vertrouwen. We horen van gasten, vaak mensen die extra kwetsbaar zijn en daardoor risicogroep vormen voor Covid-19,  dat de periode van thuis blijven erg belastend was. Vaak hebben ze het leven met kanker net een beetje op de rit en worden vervolgens teruggeworpen op zichzelf. Zij geven er in gesprekken met de gastvrouwen en gastheren woorden aan als:  angst, eenzaamheid, verveling, lusteloosheid, ‘rare bubbel’, mezelf tegen komen, irritaties met huisgenoten en meer…

Onze gasten geven aan hoe hard ze er aan toe zijn om weer lotgenoten te ontmoeten en een live luisterend oor te vinden, steun nodig te hebben in de zoektocht hoe om te gaan met het leven met of na kanker.

Het Helen Dowling Instituut (Voor psychosociale zorg bij kanker) deed er een onderzoek naar. Uit hun publicaties vatten we het volgende samen:

Corona bezorgt velen zorgen en stress. Iemand met kanker had deze gevoelens al en krijgt dit er nog eens bovenop. Afstand houden valt vaak extra zwaar, want contact, afleiding, een arm om je heen is juist als je ziek bent zo hard nodig. Uit onderzoek (274 respondenten) blijkt dat 33% van de kankerpatiënten sinds de lockdown aanzienlijk meer psychische stress ervaart. Daarnaast voelt 36% zich eenzaam en geïsoleerd door het wegvallen van sociale contacten en activiteiten. Digitale media zijn veelvuldig en met succes ingezet, maar vervangen het persoonlijke contact niet. Het praatje, afleiding, de arm om de schouder: dit zijn dingen die simpelweg niet te vervangen zijn door een telefoongesprek. “Ik wist pas drie maanden dat ik kanker had toen de coronacrisis uitbrak. Het was alsof ik opnieuw een diagnose kreeg”, vertelt een vrouw (48). “Je voelt je zó kwetsbaar. Door chemotherapie was mijn afweer ‘weg’. Ik was erg angstig. Wilde mezelf en mijn gezin opsluiten in huis. Ook durfde ik mijn kinderen niet meer aan te raken. Tot ik me realiseerde dat ik was gestopt met leven. Ik had echt hulp nodig om het leven, coronaproof, weer op te pakken. Het gevoel dat me overspoelde toen ik voor de eerste keer mijn vriendin weer zag is niet te beschrijven. Die stofjes maak je gewoon niet aan via de telefoon. Ik ben mijn therapeut zo dankbaar voor haar hulp. Ik leef weer.”

Bij IntermeZZo leveren we geen therapie, wel aanvullende/psychosociale zorg. Door persoonlijke aandacht, ontmoetingen en het fysiek hervatten van workshops en activiteiten, ervaren gasten dit als bevorderend voor hun kwaliteit van leven, juist op dit moment.

Hoe is het gegaan…?

Vanaf 13 maart was IntermeZZo gesloten als locatie vanwege de corona-crisis. Al snel startten we met digitale yoga, zenmeditatie en schrijfsalon, na enkele weken gevolgd door ‘live’ activiteiten. Wat mogelijk was, is in kleinere groepen weer opgestart. Met minder mensen in één ruimte voor (revalidatie)yoga betekent werken in kleinere groepen, dus óók vaker een groep yoga bieden. De docenten zijn er meteen toe bereid!  Activiteiten die nog te precair zijn, zoals zingen en ademtraining, worden nog niet opgepakt.

Ook de andere vrijwillige professionals bieden hun diensten weer als vanouds aan voor de gasten. Masseurs en schoonheidsspecialisten (die de richtlijnen van hun beroepsgroep aanhouden), ze zitten al weer weken vooruit volgeboekt! Gasten hebben echt behoefte aan ontspanning, aandacht en gesprekken. “Het doet me zó goed dat ik hier weer kan zijn”, is een veelgehoorde verzuchting! En dat te horen, dat doet óns goed.

Zingeving nu belangrijker dan zakendoen

Een van de masseurs bij IntermeZZo is Jet de Vries. Zij heeft aangeboden om juist nu vaker te  komen masseren, bijna wekelijks. Zij verwoordt het hervatten van de werkzaamheden en het extra aanbod voor de gasten van IntermeZZo:

“Iets wat ik geleerd heb in de afgelopen tijd is dat zingeving veel belangrijker is dan het zakendoen, en dat zakendoen veel praktischer kan. Zingeving is er altijd en is ook altijd nodig. En waar kan ik dat beter doen dan bij Intermezzo?” Hartverwarmend!

Volle en fijne kidsmiddagen bij KindermeZZo

KindermeZZo is ook weer gestart, meteen met een “volle bak”. Maar liefst tien kinderen in de basisschoolleeftijd komen regelmatig. Kinderen waarvan een ouder kanker heeft of waarvan een ouder aan kanker is overleden. Een van de middagen stond in het teken van uitwisseling, praten, luisteren. Voorlezen vanuit het boek ‘Grote boom is ziek’ binnen de beslotenheid van een tipi rand, ervaren wat trillingen van klankschalen met je doen en experimenteren met water en klankschalen, het was een geweldige middag. Dankzij het pedagogisch vrijwilligersteam, dankzij klankschalenexpert Jan Ridder, dankzij de openheid van de kinderen en hun ouders.

Een van de ouders postte onderstaand bericht op Facebook:

“Ik wil heel graag Kindermezzo even in het zonnetje zetten. Een plek voor kinderen waar kanker dichtbij is. Waar ze samen kunnen zijn om de meest uiteenlopende leuke dingen te doen; van boetseren tot een middag met klankschalen, een dierenarts die met zijn eigen trouwe viervoeter op bezoek komt tot aan een schildermiddag. Alles kan èn mag. Iedereen is gelijk en niemand hoeft zich te verantwoorden waarom ze misschien boos en/of verdrietig zijn. Mijn dochter komt er nu bijna een jaar en geniet enorm op deze plek met veel liefdevolle vrijwilligers die ook de ouders, die plaats kunnen nemen in de ontmoetingsruimte of met mooi weer in de prachtige tuin kunnen zitten, voorzien van een kopje koffie en altijd open staan voor een gesprek. Kanker is in ieder opzicht en elke vorm verschrikkelijk en hoe waardevol is het dan om naar een plek te kunnen gaan waar je als kind weer even kind kan en mag zijn. Zo gewoon maar ook zo bijzonder. Dank lieve mensen van KindermeZZo voor jullie immer warme ontvangst en begeleiding van alle kinderen & ouders. Jullie zijn goud waard!”

De tuin is juist nu een fijne en veilige plek

Onze geweldige tuin nu echt ‘the place to be’. Vol in blad en bloem met de fijne zitplekken en het mooie meubilair. Gasten genieten  ten volle en de anderhalve meter is gemakkelijk vol te houden! Soms ook maken medewerkers van Isala Oncologisch centrum gebruik van onze tuin. Een flinke groep kan ook hier veilig met elkaar vergaderen! In tijden van schaarste van ruimte bij Isala, hebben we het MT van Isala Oncologisch centrum natuurlijk graag ontvangen.

IntermeZZo onderzoekt mogelijkheden in Meppel voor een dependance

Onze samenwerkingspartner Isala heeft een flink Oncologisch centrum In Meppel.  Patiënten die daar komen voor hun behandeling hebben ook behoefte aan ondersteuning en nazorg in hun proces. Korte tijd was er in Meppel een inloophuis, maar dat werd enkele maanden geleden gesloten. De behoefte aan nazorg blijft echter onverminderd groot.

IntermeZZo is gevraagd om te overwegen een dependance te openen voor de regio Meppel. Vanwege de coronacrisis werden deze plannen tijdelijk in de koelkast gezet, maar zijn nu weer actueel.

Corine den Hollander daarover: “We zouden het kankerpatiënten uit Meppel en ommelanden zo gunnen! Een potentiële locatie bezoeken maakt dat de plannen realistischer worden. Net als ons prachtige centrum in Zwolle, willen we de IntermeZZo-sfeer kunnen neerzetten én de kwaliteit kunnen waarborgen. Daar is wel wat voor nodig. Belangrijkste is een goed team te formeren en op te leiden, professionals te inspireren om mee te werken, medisch professionals te betrekken voor goede doorverwijzing en een goede pr-campagne. En dan een laagdrempelige locatie waarin we, in dependancevorm, het IntermeZZo-concept kunnen uitrollen.

Met elkaar, het bestuur, het team en met Isala denken we goed na, juist in deze onzekere tijden, over de financiering en haalbaarheid. Wie ideeën heeft mag zich bij deze uitgenodigd voelen om mee te denken.”

Warme contacten met beroepsopleidingen en nieuwe verpleegkundigen oncologie

Ook tijdens de coronacrisis zijn de contacten met de beroepsopleidingen bij o.a. Landstede en nieuwe verpleegkundigen in het Oncologisch centrum van Isala goed onderhouden. Vaak via digitale media, zoals ZOOM, maar ook weer met bezoeken in kleine groepjes op locatie. Steeds meer wordt het belang erkend dat mensen in de zorg weten en ervaren wat IntermeZZo kan betekenen in de nazorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie?

Hoe belangrijk de ondersteuning voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden is, legt Corine uit in een artikel: http://www.intermezzo-zwolle.nl/nieuws/corine-den-hollander-behoefte-aan-ondersteuning-van-mensen-met-kanker-en-hun-naasten-juist-nu-extra-groot/

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye