In de Dikke van Dale

Gepubliceerd: 22 oktober 2019

Sinds kort komen twee woorden in de media voorbij, waarvan ik meteen dacht: ‘Nou ja zeg, waar gaat dit nu weer over?’ In een eerste vluchtige gedachtegang meende ik dat die woorden niet over mij gingen: YEPS en ZINHOUD.

In een krantenartikel werd aandacht besteed aan de YEPS – Young Eldery Persons. Het blijkt te gaan om de generatie vitale ouderen, tussen het werkzame leven en de echte ouderdom. Daarna hoorde ik in een reclameboodschap het woord ZINHOUD. De strekking van de boodschap is me volledig ontgaan, maar dat ene woord bleef me bij.Raar woord toch? Bestaat helemaal niet, dacht ik.

Toch wel ….

Tijdens de schoonmaak van mijn badkamer kwamen die woorden steeds weer bovendrijven en bij nader inzien bleken ze allebei wel degelijk op mij van toepassing te zijn op mij en mijn leven. Na mijn vervroegde pensionering, bijna 5 jaar geleden, kwam het vrijwilligerswerk bij IntermeZZo op mijn pad. Een bijzondere plek, met een bijzondere missie:

‘IntermeZZo is het nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten. Wij ondersteunen je de regie op het leven met kanker te hervinden. Dit doen we door het geven van informatie en voorlichtingsbijeenkomsten over de gevolgen van kanker. Ook zijn er verschillende workshops en cursussen ter ondersteuning. Daarnaast biedt IntermeZZo allerlei activiteiten ter  ontspanning, individueel of samen met anderen.’ 

Eigen regie

Hier ontmoette ik fijne collega gastvrouwen die mijn voorbeeld waren voor deze bijzondere rol. Ik bedenk me nu dat zij toen al, net ik, tot de doelgroep YEPS behoorden. Alleen wisten we dat nog niet! In de afgelopen jaren mocht ik vele gasten ontmoeten bij IntermeZZo. Ieder met zijn of haar eigen verhaal, verdriet, angst en verlies. Maar er is ook blijdschap, ik zie mensen omhoog klimmen uit het diepe dal, met hoop voor de toekomst. Ik zie herstel en mensen met eigen regie het ‘gewone’ leven weer oppakken. Vaak een lange, moeizame weg. Vaak ook met de conclusie dat het leven nooit meer wordt zoals het was vóór dat kanker zijn entree maakte. Het raakt me dan ook elke keer weer als mensen aangeven dat ze zich gesteund voelen door de ontmoetingen en activiteiten bij IntermeZZo.

De gast eerst

Als mensen mij vragen: Wat doe je daar dan bij IntermeZZo, probeer ik onze missie over te brengen en te vertellen dat onze taken daarin heel gevarieerd zijn. Gasten ontvangen, luisteren, gesprekken voeren, er zijn voor de gasten. De gast komt op de eerste plaats, die ontmoeting is de kern van ons werk. Daarnaast zijn er nog veel andere taken. Telefoontjes en administratieve klusjes bij de ontvangst, faciliterende werkzaamheden voor activiteiten, schoonmaakwerkzaamheden en zo nog honderd andere dingen. Allemaal nodig om een centrum als IntermeZZo, gebaseerd op de inzet van heel veel vrijwilligers, goed te laten functioneren.

Samenvattend kom ik tot de conclusie dat ik vrijwilligerswerk doe met … ZINHOUD.

Dit woord mag van mij in de Dikke van Dale!

Miep Klomp, gastvrouw

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye