IntermeZZo gaat iets meer open…

Vanaf 13 maart was IntermeZZo gesloten als locatie vanwege de corona-crisis. Gasten missen de ondersteuning en de ontmoeting enorm en ook het team mist het werk. Natuurlijk hebben we allerlei digitale middelen ingezet, maar dat vervangt het face-to-face contact niet. Ook het contact van gasten onderling missen zij. De noodzaak van steun aan mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden, wijkt niet voor corona. Sterker nog, corona geeft vaak extra druk en onzekerheid voor mensen die toch al kwetsbaar zijn door kanker in hun leven.

Vanaf 18 mei kunnen we, onder strikte voorwaarden, weer gasten ontvangen en kleinschalig ontmoetingen faciliteren! Daar hebben we ons de laatste week grondig op voorbereid. We nemen jullie in vogelvlucht mee in hoe we weer voorwaarts gaan, zij het op kousenvoeten…

Wat we gasten gaan aanbieden …

Vanaf 18 mei kunnen mensen weer inlopen en op locatie terecht voor een gesprek. Dit uitsluitend op telefonische vooraankondiging of op afspraak. De locatie is hier op voorbereid.

Na Pinksteren gaan we verder uitbreiden, mits de landelijke trend gunstig blijft. Zo gaat yoga weer van start, met groepjes van maximaal 4 personen. Ook zullen enkele masseurs en schoonheidsspecialisten weer starten. Zij zullen daarbij beschermende middelen gebruiken.

… wat was er al en wat blijft voorlopig

Eerder al hebben we digitaal een aantal activiteiten beschikbaar gesteld, zoals yoga, zen, ademtraining en schrijfsalon. Deze blijven voorlopig ook doorgaan.

Daarnaast is er ‘buddy-hulp’: een gastvrouw wandelt op afspraak met een gast (patiënt, naaste of nabestaande) ergens waar het voor beide prettig en veilig is. Zo hebben zij het gesprek dat anders op locatie zou plaatsvinden. Dat bevalt heel goed.

Ook was en blijft het mogelijk om een 1:1-gesprek aan te vragen, met veilige afstand tussen de gesprekpartner van IntermeZZo en de gast. Ook voor koppels zijn deze gesprekken mogelijk.

Nabestaanden hebben de mogelijkheid tot een telefoongesprek of ontmoeting met de gastvrouwen, die normaal de nabestaandengroep begeleiden. Ook dit bevalt goed.

De ruime huiskamer of de bloeiende tuin zijn goede en inspirerende plekken voor gesprekken!

Mannengroep

Bijzonder is wat de ‘mannengroep’ van IntermeZZo al heeft kunnen betekenen voor elkaar. Wekelijks hebben ze onderling digitaal groepscontact gehad in plaats van de ‘mannenavonden’. Ook zijn er op locatie gesprekken mogelijk op locatie tussen één gastheer en een of twee mannen. Uiteraard op veilige afstand. De eerste keer werd hier al volop gebruik van gemaakt.

KindermeZZo

De groep van KindermeZZo start 20 mei met een kidsmiddag, vooralsnog eerst voor de kinderen die vaste gast zijn. De kidsvrijwilligers hebben dit voorbereid en op geleide van hoe dit gaat, wordt uitgebreid.

Voorbereiding en nieuwe werkwijze

Doel is IntermeZZo corona-vrij te houden!

We hebben een protocol ontwikkeld, in aansluiting op de landelijke richtlijnen, de protocollen bij Isala en gebruik van gezond verstand. Ons bestuurslid en medicus Jos Lemmens, ook verantwoordelijk als ‘corona-adviseur’ bij PEC, heeft ons hierin goed begeleid. In het protocol zijn hygiënemaatregelen en organisatorische maatregelen beschreven. Dit protocol dient als leidraad voor voorzichtig open gaan van IntermeZZo.

Het team heeft de locatie een grote schoonmaakbeurt gegeven. De tuinvrijwilliger heeft gezorgd dat de tuin er heel goed bij staat. Het hartverwarmend dat vrijwilligers zich ook nu zo inzetten voor IntermeZZo.

De locatie is spic-en-span en heringericht zodat de anderhalve meter afstand gemakkelijk worden gehanteerd. Ook is er éénrichtingsverkeer gecreëerd.

De locatie is voorzien van handreinigingspomp met alcohol bij de entree. Afgeleid van het protocol hebben we 10 IntermeZZo-spelregels gemaakt, geldend voor iedere bezoeker die de locatie binnenkomt.  De maatregelen zijn zichtbaar bij de entree.

Vrijwilligers

De betrokkenheid van het team is onverminderd groot! Het IntermeZZo team is geïnformeerd en voorbereid om te gaan werken volgens de nu geldende maatregelen. Uiteraard is teamleden de keuze gelaten of zij zich gezond en veilig genoeg voelen om weer te starten. Er is een aangepaste bezetting voor de komende periode.

Mooi nieuws, ondanks vervallen benefietacties

Vanwege de coronamaatregelen vervallen verschillende grote benefietacties waarvoor IntermeZZo (deels) het goede doel zou zijn en de jaarlijkse beklimming van de Mont Ventoux (Grootverzettegenkanker.nl) en de jaarlijkse IntermeZZo Solextoertocht. De SamenLopen Voor Hoop (Zwolle, Heerde, Dalfsen), waarbij IntermeZZo betrokken is, zijn uitgesteld naar volgend jaar.

Ook heeft een aantal sponsoren het zelf zakelijk gezien pittig en kan IntermeZZo nu niet sponsoren. Heel begrijpelijk. En pijnlijk ook om te merken hoe hard de corona-crisis er ook economisch inhakt. Daardoor valt een flink deel van de noodzakelijke inkomsten voor IntermeZZo weg.

Hoe hartverwarmend is het dat het bestuur van de Solextoertocht deelnemers, die in juni hadden willen deelnemen, de mogelijkheid biedt om het bedrag dat zij hadden zullen besteden, nu te doneren voor IntermeZZo! Het bestuur geeft aan dat, wie dat zou willen, een mail kan sturen aan intermezzosolextoer@gmail.com  Ontroerend om te vernemen dat daar inderdaad gebruik van wordt gemaakt …

Op 17 juni 2021 zal de Solextoertocht hopelijk wel kunnen plaatsvinden, de Mont Ventoux staat gepland op 2 en 3 september 2021.

Geen viering van 10-jarig bestaan IntermeZZo

We hebben een prachtig logo, speciaal voor de feestelijke viering van ons tienjarig bestaan. Helaas zijn alle geplande activiteiten hieromtrent vervallen. Ook in de komende periode zullen deze vervallen. Er zijn immers belangrijker zaken die onze zorg en aandacht vragen.

Wie wil horen en zien hoe Corine het zelf beschrijft kan deze uitzending nog eens terugkijken.

https://www.rtvoost.nl/nieuws/329769/Nazorgcentrum-IntermeZZo-Zwolle-bestaat-tien-jaar-geen-feest-maar-zorgen-om-voortbestaan
arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye