Licht aan de horizon

Gepubliceerd: 20 april 2021

De donkere wintertijd ligt langzamerhand achter ons. De coronatijd is nog steeds donker, maar er gloren lichtpuntjes, waardoor we steeds een beetje meer kunnen betekenen voor onze gasten. Ook de tuin komt weer helemaal tot bloei, waardoor we het buitengedeelte ook weer in gebruik kunnen nemen. In deze blogbrief lees je méér over wat er wél kan voor gasten, wat er wél (en niet) met en voor IntermeZZo georganiseerd wordt. Want sommige acties, die vanaf begin van de coronatijd voor een heel groot deel gecanceld zijn, komen niet meer terug. Andere acties krijgen een alternatieve, ludieke vorm.Wat blijft is de warme betrokkenheid bij het doel van IntermeZZo: mensen met kanker (en hun naasten) steunen in een moeilijke periode van hun leven.

KWF stopt acuut met SamenLopen Voor Hoop in heel Nederland


Het landelijke evenement SamenLoop Voor Hoop (SLVH) van en ism KWF, stop acuut en definitief. KWF heeft er op 6 april de spreekwoordelijke stekker uitgetrokken. Geheel onverwacht voor alle organiserende comités in het land en ook voor de goede doelen.

Het evenement vond om het jaar plaats en genereerde aandacht voor mensen met kanker, geld voor KWF en voor een lokaal goed doel. Het was een ontroerend evenement waar mensen met kanker, naasten en nabestaanden aan deelnamen. IntermeZZo was jaar in, jaar uit het lokale goede doel voor de Samenloop in Zwolle.  In 2019 bracht de Zwolse editie nog  € 10.000 op.

Met de organisatie hebben we een goede en intensieve band. Samen gaan we kijken of er een alternatief is.

Ook de SLVH in Dalfsen en Heerde is de samenwerking met IntermeZZo aangegaan. Helaas heeft er nog geen samenloop in deze plaatsen kunnen plaatsvinden vóór het evenement verdwijnt.

Alternatief voor Solextoertocht op 1 juli 2021

Een andere grote sponsoractiviteit, de jaarlijkse IntermeZZo Solextoertocht, kan voor het 2e jaar in successie niet doorgaan. In 2019 werd de laatste tocht gereden en deze leverde niet alleen een prachtige (netwerk)dag op voor de deelnemende ondernemers, maar ook een substantieel bedrag voor IntermeZZo, namelijk € 16.800,–. De organisatie heeft een alternatief bedacht! Niet een tocht of netwerkdag of een veiling, maar … ‘de Solextoertocht komt naar je toe deze zomer’. Doel is de contacten met eerdere deelnemers warm te houden. Dat kan deels live, deels via een ander kanaal.  Hoe dat gaat plaatsvinden, is nog een verrassing!

Beeld van de Solextoertocht in 2019

“Grootverzettegenkanker” weer op de Mont Ventoux

De kogel is door de kerk: het evenement van 2021 op 2 en 3 september gaat door! Dat schrijft de organisatie op Facebook en werd gecommuniceerd tijdens een team-meeting op 13 april. Dat zou echt geweldig zijn. Wil je mee fietsen, wandelen of hardlopen, die kale berg op, meld je dan bij IntermeZZo.

het team van 2019 op de top …

Graag leggen we dan uit hoe het in zijn werk gaat. Tot nu toe zijn er 5 deelnemers die voor IntermeZZo (en KWF) de berg gaan bedwingen. Je kunt hen ook persoonlijk steunen in hun tocht door hen te sponsoren. We noemen de namen, dan kun je hen opzoeken op de website: www.grootverzettegenkanker.nl

Wandelen gaan: Regina Bakker, Herman Mestrom, Marlies Mestrom en Harrie Poulssen.

Fietsen gaat: Wim Sloots. En Wim zoekt nog mede-fietsers….

Mochten de Coronamaatregelen toch anders doen besluiten, dan gaat het evenement hoe -dan-ook in Nederland in een bijzondere vorm door. Dus jouw donatie telt, hoe dan ook!

Superactie door brugklassers van Van der Capellen scholengemeenschap

De lach van deze gezichten verdween de hele dag niet meer!

Brugklasser van de Van der Capellen scholengemeenschap  hebben een geweldige actie ontketend voor IntermeZZo. Naar aanleiding van een artikel in de krant vonden zij dat IntermeZZo een financieel ruggensteuntje kon gebruiken. Ze verkochten hun stappen. Via krasloten moest er vanaf 50 cent tot en met 3 euro worden betaald voor bepaalde afstanden. De stappen konden nu natuurlijk niet Zwolle-breed worden verkocht, maar in kleine kring. Toch lukte het de brugpiepers om 2.500 euro bij elkaar te lopen. Hoe vet is dat! De school jaagde het project goed aan. Onder toeziend oog van de camera’s van RTV Focus kwam een delegatie de cheque aan Corine de Hollander overhandigen. Het bedrag kan heel goed besteed worden in het ouder-kind-traject van IntermeZZo/KindermeZZo.

Vodafone Ziggo houdt klantenactie met IntermeZZo als goede doel

Vodafone Ziggo gaat een grootschalige campagne houden om nieuwe klanten te werven in de regio Zwolle. In de campagne is ruimte voor artikelen over IntermeZZo, dat als goede doel is uitgekozen. Mooie kosteloze exposure. Per afgesloten abonnement gaat er tien euro naar IntermeZZo!

Op de fiets met een missie langs alle nazorgcentra en inloophuizen in Nederland

Ervaringsdeskundige en schrijfster van twee boeken over het thema ‘omgaan met borstkanker’, Evelien van der Werff, heeft een bijzondere actie bedacht. Haar 2e boek, getiteld “Dit boek brengt je geluk”, gaat ze per fiets afleveren bij alle nazorgcentra en inloophuizen in het hele land. De aftrap van deze lange fietstocht in etappes door het hele land, vindt plaats bij IntermeZZo in Zwolle op dinsdagochtend 25 mei. Niet voor niets bij ons, want Evelien raakte geïnspireerd tijdens de deelname aan ons 1e webinar. Evelien hield 2 jaar geleden ook al een boekpresentatie van haar 1e boek, voor onze gasten en teamleden. Zo ontstond een creatieve en inspirerende relatie.

Evelien noemt het zelf zo: “Ik ben mijn borsten kwijt, mijn baan kwijt, maar ik heb een fiets en een missie.” Met haar boeken en haar actie wil zij mensen met kanker helpen om te gaan met kanker. Haar intentie sluit perfect aan bij IntermeZZo.

Op 25 mei kunnen méér en minder bekende mensen Evelien een stuk begeleiden op haar eerste etappe. Bij elk collega-huis in Nederland ontvangt Evelien een speciale kraal. Zo bouwt zij vanaf de IntermeZZo-kraal een hele ketting op.

Voor IntermeZZo levert de samenwerking de nodige reuring en publiciteit op.

Wat doet IntermeZZo in coronatijd voor de gasten?

Gasten genieten weer van één-op-één behandelingen

Toen de contactberoepen landelijk weer mochten beginnen,  zijn de één op één behandelingen ter ontspanning bij IntermeZZo ook weer opgestart. Uiteraard veilig. Gasten genieten enorm van de massages en de behandeling door de schoonheidsspecialisten. Veelal zijn de afspraken al weken vooruit volgeboekt. Heel fijn dat we twee ervaren schoonheidsspecialisten mogen gaan rekenen tot ons team! Zo kunnen we méér gasten bedienen met deze fijne ontspanning.

En natuurlijk is IntermeZZo open voor 1:1-gesprekken, een wandelgesprek of ommetje, een kopje koffie. Het vrijwilligersteam is steeds paraat!

‘Weer gaan werken’, voorlichting voor gasten via Zoom

Kanker en werk is een bijzondere, soms moeizame, soms hoopvolle combinatie. Veel van onze gasten komen in de fase dat weer gaan werken in beeld komt. Hoe gaat dat, wat komt er op je pad, waar moet je rekening mee houden? Gasten hebben er veel vragen over, lopen tegen praktische dingen aan. Cobi Oostveen, gespecialiseerd bedrijfsarts op het gebied van kanker, helpt mensen op weg met goede informatie. In plaats van de fysieke voorlichting op locatie is er op 16 april is een Zoom bijeenkomst voor een flink aantal deelnemers.

Variant: Individuele klankschaalontspanning

De professionele snaarinstrumenten bouwt Jan zelf

Al enkele jaren verzorgt Jan Ridder klankschaalconcerten voor groepjes gasten. Het doel is ontspannen door te luisteren en de klanken/trillingen te laten doordringen. Nu dit niet mogelijk is in groepen, heeft Jan aangeboden meerdere klankschaalconcertjes te geven, één op één. In onze zaal is afstand houden heel goed mogelijk en krijgt de gast een half uur een concert op maat. Gasten en Jan genieten hier zeer van.

Nieuw: individuele wandelcoaching voor gasten

Soms heeft iemand met kanker behoefte om samen met een ander te kijken naar het leven nu. Soms wil iemand graag weer een paar stappen zetten, dan kan dat bij IntermeZZo met wandelcoaching door Erna Oosterveen. Zij heeft meer dan vijftien jaar ervaring als trainer/coach, met aanvullende opleidingen op het gebied van wandelcoaching en coaching en kanker. Ook is ze ervaringsdeskundige. Zij gaat graag met de gast op pad! Vanaf 11 mei is dit een veilige en nieuwe activiteit.

Tuin wordt voorjaarsklaar gemaakt

IntermeZZo kent vrijwilligers met allerlei verschillende ‘taken’. We hebben compost gekregen om de tuin weer van voedingsstoffen te voorzien. Onze tuinvrijwilligers Lourens en Jan werken het de grond in en zorgen dat de tuin helemaal klaar is om uit te botten dit voorjaar!

Bij oplopende temperatuur en lekkere zonnestralen kunnen de gasten weer volop genieten van de fijne en veilige zitplekken in de tuin.

IntermeZZo onderzoekt of en hoe groepsactiviteiten voor gasten kunnen starten

Gasten missen de groepsactiviteiten bij IntermeZZo enorm. De inhoud van de activiteit en ook het onderlinge contact tussen mensen bij wie kanker speelt, wordt gemist. Vooral yoga, de cursus omgaan met stress en andere ontspannende en creatieve groepsactiviteiten.

De groepsactiviteiten zijn in zeer kleine groepjes doorgegaan tot we met de Kerst de deuren moesten sluiten. Waar mogelijk geven de docenten digitaal en online yogales, ademtraining en schrijfsalon. Ook voorlichting vindt via Zoom plaats. Nu steeds meer mensen gevaccineerd worden, onderzoeken we of en hoe we met kleine groepjes weer aan de slag te kunnen. De komende weken worden gebruikt om de kaders en veilige voorwaarden vast te stellen.

KindermeZZo start op 12 mei weer met kidsmiddagen

KindermeZZo is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd van wie één van de ouders kanker heeft. Herkenning, ontmoeting en ontspanning staan centraal. Om de woensdag is er een kleinschalig middagprogramma voor de kinderen, dat goed wordt bezocht. Vanaf de oprichting in 2018 tot de komende zomervakantie, heeft een team van drie pedagogisch geschoolde vrijwilligers de groep kinderen begeleid. Marielle, Yolanda en Nancy hebben dit met grote deskundigheid, toewijding en veel plezier gedaan. Op 12 mei wordt de kindermiddag hervat tot aan de zomervakantie.

Nieuwe vrijwilligers gezocht voor KindermeZZo

Voor elk van hen zijn er andere prioriteiten vanaf komend schooljaar. IntermeZZo is daarom op zoek naar vrijwilligers (m/v) die het stokje willen gaan overnemen. Affiniteit met kinderen is nodig, een pedagogische opleiding en ervaring in de omgang met kinderen ook. Uiteraard wordt iemand goed ingewerkt en begeleid. Mocht je iemand kennen in je omgeving, dan willen we graag met hem of haar in contact komen!

Nieuwe ontwikkelingen

Brochure en professionele film in de maak voor gezinscoaching

Als één van de ouders de diagnose kanker krijgt, staat het gezinsleven op zijn kop. Niet is meer vanzelfsprekend, vertrouwde patronen vervallen. IntermeZZo biedt coachingsgesprekken aan met een professionele gezinscoach. Zo snel mogelijk na de diagnose, zodat het gezin gesterkt het behandeltraject in kan gaan. De ervaring met deze gesprekken gedurende twee jaar, laat zien dat gezinnen hier echt baat bij hebben. De pilot werd gefinancierd door een particuliere stichting. Nu steunt KWF dit project van IntermeZZo financieel.

Momenteel wordt er een speciale brochure gemaakt om het onderwerp onder de aandacht te brengen bij zorgprofessionals en de ouders.

Ook wordt er een professionele voorlichtingsfilm gemaakt door Mirella van Markus Media in samenwerking met de Hetty Odink Stichting.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye