Mannen, vrouwen, jongeren, kinderen …

IntermeZZo is er voor iedereen die kanker in zijn of haar leven tegenkomt. Zelf, als naaste of als nabestaande. Of je nou man, vrouw of kind bent, bij IntermeZZo proberen we aan te sluiten bij wat iemand individueel nodig heeft. In deze blogbrief zetten we in de schijnwerper welke ontwikkelingen er zijn voor jonge mensen met kanker, hoe mannen met kanker omgaan en wat IntermeZZo voor hen kan betekenen. En natuurlijk kijken we terug naar de 1e versie van de Zwolse actie ‘Zet een stap tegen kanker’.

Sfeervolle en succesvolle 1e editie van sponsorestafette: ‘Zet een stap tegen kanker’

Nadat KWF tijdens de coronaperiode de spreekwoordelijke stekker uit de succesvolle landelijke sponsoractie SamenLoopVoorHoop heeft getrokken, zijn er landelijk nieuwe initiatieven ontstaan. Zo ook in Zwolle. Het organisatieteam van weleer, van vóór 2020, heeft de handschoen opgepakt en op een andere manier, op een nieuwe plek een nieuwe vorm gevonden. Het werd een succes. De foto’s getuigen daarvan! Team IntermeZZo was niet alleen 24 uur wandelend aanwezig, óók met een verwentent voor de deelnemers. Massage, lekkernijen en creatieve mogelijkheden. Centraal stond, zoals altijd, de ontmoeting en het fijne gesprek. Samen met studenten en docenten van Landstede, een afvaardiging van de Juniorkamer Zwolle en het eigen KindermeZZo-team, was er een scala aan activiteiten voor kinderen. De opbrengst voor de 3 Zwolse goede doelen, gerelateerd aan kanker, was bijna 35.000 euro.

Een geweldig resultaat.

Sfeerimpressie van kidsfestival binnen ‘Zet een stap …’

Speciale aandacht in het land én bij IntermeZZo voor jonge mensen met kanker, Young Adolecents & Adults (AYA’s)

Voor jonge mensen met kanker staat de wereld niet alleen op de kop wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, ook het toekomstperspectief verandert in één klap. Onderling is er veel herkenning bij AYA’s. Dat erkennen en herkennen we ook bij IntermeZZo.

Daarom hebben we voor AYA’s eigen inloop lounges en eens per maand een avondlounge. Soms met een speciaal thema, soms is de ontmoeting met samen delen, praten, troosten, lachen waar de behoefte ligt.

Vanuit het vrijwilligersteam zijn er (ervaringsdeskundige) gastvrouwen die de bijeenkomsten begeleiden. Op 15 september in de vooravond is er een feestelijke start van het seizoen met een bijeenkomst. Proeverijen, muziek en wat vertier in de ambiance van onze mooie tuin.

Ook in de behandeling van jonge mensen met kanker is er soms heel iets anders nodig dan bij mensen op wat gevorderde leeftijd. Steeds meer is daar oog en oor voor. Graag verwijzen we naar een uitgebreid artikel in onder andere De Stentor. Inclusief een filmpje.

https://www.destentor.nl/gezond/diagnose-kanker-bij-jongvolwassenen-vaak-pas-laat-gesteld-vallen-tussen-wal-en-schip~abc6797e/?cb=8c245807ed9441c236a076a2e8da0047&auth_rd=1

Ook bij IntermeZZo hebben we een uitvoerig gesprek gehad met de landelijke kwartiermaker, dr Eveliene Manten. Daarvoor verwijzen we graag nog eens naar onze podcast  van 1 maart jl.

Speciale aandacht voor mannen die geraakt worden door kanker

Samen iets DOEN tijdens de mannenavond

Dat mannen en vrouwen verschillend reageren op de dingen des levens, is algemeen bekend. Iets met MARS en VENUS … Voor mannen die met kanker in hun leven worden geconfronteerd, geldt dat ook. Of zij nu zelf kanker krijgen of het ervaren als partner van een naaste. Of als vader, als zoon. Daarom biedt IntermeZZo voor mannen ruimte voor eigen, onderlinge activiteiten. Natuurlijk kunnen mannen van álle aanbod bij IntermeZZo gebruik maken, maar Aikifit en de mannengroep zijn speciaal bedoeld voor hen, onderling. We zetten de schijnwerper deze keer op ondersteuning aan mannen.

Aikifit

In beweging komen, dat staat centraal bij Aikifit. Fysiek in beweging, maar ook sociaal, door elkaar te ontmoeten. Aikifit is afgeleid van Aikido, een Japanse krijgskunst, waarbij de nadruk ligt op harmonie en respect. Bij Aikifit gaan deelnemers fysiek met elkaar ‘aan de slag’. Vaak letterlijk, met behulp van houten oefenzwaarden (bokens). Doel is niet om elkaar de baas te zijn. Wel om elkaar in harmonie te ontmoeten. En de zinnen te verzetten. Dit met elkaar sparren ervaren de deelnemers als plezierig. En het nodigt uit tot fijne gesprekken. Deelnemers vertellen vaak ook hoe fijn ze het vinden om even met iets heel anders bezig te zijn dan met kanker. De sfeer is gemoedelijk. Met respect en waardering voor wie je bent en waar je staat. Affiniteit met een krijgskunst en een goede conditie zijn daarom absoluut niet nodig. Aikifit wordt twee keer per maand aangeboden.

Sander Strating (op de foto rechts) is de ervaren docent (en coach) die Aikido op maat heeft gemaakt voor de mannen bij IntermeZZo en de Aikifit verzorgt.

Broederschap in de mannengroep

Eens per maand komt een groep mannen bij IntermeZZo bijeen. Mannen van verschillende leeftijden en achtergronden, met uiteenlopende levenservaring en ieder een eigen ervaring met kanker, treffen elkaar. Laagdrempelig, daar zorgen de vrijwillige gastheren Sander, Salo, Stephan en Patrick wel voor! De ontmoeting met elkaar staat ook hier centraal.

Onderwerpen die aan de orde komen, de manier waarop er wordt gesproken, het is anders dan bij vrouwen onderling of in een gemengd gezelschap. Iets samen DOEN past mannen soms ook beter. De invulling van de bijeenkomst bedenkt de groep zelf, de gastheren faciliteren wat nodig en passend is.

Een mooi voorbeeld is wat je op de foto’s ziet: een van de deelnemers aan de mannengroep heeft een professionele achtergrond op het gebied van natuur, tuinen en landschap. Hij neemt de mannen mee in de groene omgeving van IntermeZZo. Ze stappen zó vanuit de huiskamer de tuin in. Ook het omringende landschap is bij uitstek geschikt om wat letterlijk groens onder de loep te nemen, te kijken en te genieten van wat dichtbij is. Een ontspannen manier om samen te zijn, wat te praten en iets op te steken van elkaars professionaliteit. Soms is er een uitstapje, een proeverij of bezoek aan een voetbalwedstrijd tussendoor voor wie het leuk vindt.

Natuurlijk komt het ziek-zijn en wat dit met ieders leven doet, ook wel aan de orde. Onderling meeleven is groot.

De sfeer onderling is vertrouwelijk, het voelt soms aan als een vorm van broederschap. In de podcast met gastheer Sander en gast Reinier kun je beluisteren hoe zij dit omschrijven.

Momenteel maken de gastenheren een schets van het programma voor het seizoen. Dat ligt nooit strak vast, maar ontstaat op een organische manier. Er is nog voldoende ruimte voor nieuwe deelnemers aan de mannengroep én aan Aikifit.

Het is bijna zo ver: solextoertocht nieuwe stijl

Op donderdag 23 juni 2022 wordt de 8ste Solextoer georganiseerd, maar dan met E-shoppers. Een milieuvriendelijke rit door de mooie omgeving, eten en drinken bij restaurant de Mol, een bijzonder muzikaal optreden en in de avond de veiling. Er is alle ruimte om te netwerken met andere ondernemers. Met het inschrijfgeld én de opbrengst van de veiling, brengen de deelnemers met elkaar een bedrag bijeen voor IntermeZZo.

In de volgende blogbrief hopen we de foto’s te laten zien!

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye