Nieuwsbrief februari 

Wat bloeiden de sneeuwklokjes vroeg dit jaar. En nu is het al de beurt aan de krokussen, narcissen en de eerste bloesems. Het zijn aankondigen van het voorjaar, waarbij we graag naar buiten gaan. Maar IntermeZZo is met haar gedachten bij een warm najaar. Stiekem zijn we al in september. De heldentocht van de deelnemers aan Groot Verzet Tegen Kanker staat dan weer gepland. Afgelopen jaar renden, wandelden en fietsten leden van Team IntermeZZo de Mont Ventoux in Frankrijk op voor het goede doel. Denk jij nu: leuk, ik wil wel mee! Dat kan. Graag zelfs! En dan heb je gelijk een mooie gelegenheid om dit voorjaar naar buiten te gaan… Samen! Je leest hierover, en over onze andere actuele zaken, in deze nieuwsbrief.

Beklim de Mont Ventoux – Doe mee met IntermeZZo

IntermeZZo-teamcaptain Mariëlle de Mots zoekt zoveel mogelijk sportieve deelnemers om de Mont Ventoux te beklimmen voor het goede doel. 

De genadeloze klim naar de kale top van de Mont Ventoux symboliseert de strijd die kankerpatiënten en hun naasten dagelijks voeren tegen deze ziekte. Stichting Groot Verzet tegen Kanker organiseert jaarlijks een evenement om geld op te halen, de helft van die opbrengsten is voor KWF en andere helft gaat naar goede doelen zoals IntermeZZo! Dit jaar gaan we op donderdag 5 september wandelen en hardlopen en op vrijdag 6 september fietsen.

Heb jij zin in een sportieve uitdaging, wil je je inzetten voor het goede doel én wil je meer weten? Kom maandag 4 maart om 19 uur naar de informatiebijeenkomst bij IntermeZZo, ook voor praktische informatie over reis en verblijf. Mail naar: info@intermezzo-zwolle.nl of bel 088 624 60 88. Je kunt ook binnenlopen op werkdagen tussen 9 en 17 uur. Dokter van Thienenweg 1a Zwolle, gratis parkeren voor de deur. Op de website vind je meer informatie: www.intermezzo-zwolle.nl/acties/mont-ventoux.

Hyacintenactie brengt naar schatting tweeduizend euro op voor AYA-zorg

Vierhonderd bossen hyacinten en vele pakketjes ansichtkaarten werden vrijdag 26 januari verkocht in de hal van Isala. De geschatte opbrengst is tweeduizend euro en gaat naar goede zorg voor jongvolwassenen (AYA’s) met de diagnose kanker. IntermeZZo-collega’s Ellen en Monique stonden in de kraam, samen met medewerkers van het oncologisch centrum Isala. 

Bijna vierduizend jongvolwassenen krijgen jaarlijks de diagnose kanker. Zij hebben een andere zorgbehoefte, passend bij hun unieke levensfase. AYA Jong & Kanker Foundation, initiatiefnemer van de hyacintenactie, zorgt dat zorgverleners opgeleid worden en onderzoek gedaan wordt naar kanker op jonge leeftijd. Bij IntermeZZo is er twee keer per maand een AYA-lounge, een ontmoetingsplek voor jongvolwassenen met kanker. Van harte welkom op bijvoorbeeld vrijdag 8 maart vanaf 14.30 uur en dinsdag 19 maart om 19.30 uur.

Goedbezochte Wereldkankerdag 

Zo’n zeventig gasten kwamen zondag 4 februari op Wereldkankerdag naar IntermeZZo. Iedereen werd ontvangen door een van de gastvrouwen/heren en rondgeleid. Er ontstonden fijne gesprekjes en gasten namen deel aan een van de vele activiteiten in het gebouw. Er waren voorlichtingen, informatiemomentjes, kennismakingen met verschillende ontspanningsactiviteiten. Gasten konden op die manier zelf ervaren of iets bij hen paste. In de woonkamer genoten ze van een kopje koffie met iets lekkers en een luisterend oor. 

“Ik voel me een blauwvinger”, zei Anna Gimbrère wanneer haar gevraagd werd naar haar linkje met Zwolle. “Mijn basisschool staat hier, hier ben ik opgegroeid, hier wonen vrienden en ook mijn ouders. Zwolle voelt nog altijd als thuis.” Zondag 4 februari op Wereldkankerdag kreeg wetenschapsjournalist Anna Gimbrère de eer om een levensles te onthullen bij IntermeZZo.

In een vraaggesprek vertelde ze dat Gaston Sporre een vriend van de familie Gimbrère is. Gaston Sporre was tevens oud-bestuursvoorzitter van IntermeZZo en overleed aan kanker. Dat, en het feit dat een vriendin, een leeftijdsgenoot, ook de diagnose kanker kreeg, maakte dat ze graag ja had gezegd tegen het verzoek om op Wereldkankerdag naar Zwolle te komen. 

Naast de levensles onthulde Anna ook nog dat ze diep onder de indruk was van het werk dat IntermeZZo doet: “Het is hier gevuld met warmte, vriendelijkheid en heel veel vrijwilligers die oprecht het verschil maken in het leven van mensen met kanker. Dat maakt de wereld mooier. En dat is nodig. Wanneer ik het nieuws om me heen volg, maakt me dat eerder cynisch. Dus ik ben hier graag vandaag.” Ook na de onthulling van de levensles, bleef Anna Gimbrère nog even, samen met haar ouders, bij IntermeZZo. Ze ging met mensen op de foto en had tal van gesprekjes. 

Blog – Levensles die raakt

Op de gevel van IntermeZZo prijkt sinds Wereldkankerdag 4 februari een levensles. Onze blogger M. is erdoor geraakt. Ze zegt erover… ‘Je moet opnieuw je weg vinden in je veranderende lichaam. […] uiteindelijk sta je daar: aan je eigen roer. Trots met je hoofd in de wind. Dit is wie ik ben. Dit is mijn prachtige lijf dat kanker heeft overwonnen. Of dit is mijn prachtige lijf dat leeft met kanker, want dat is net zo goed een optie. Maar … ik ben degene die het roer vasthoudt. Mijn roer.’ De levensles die onthuld werd, is er een van onze gasten. Anoniem, maar zeker gehoord! Tegelijk zit in die levensles een wens van IntermeZZo: dit is wat we onze gasten wensen en gunnen! Dus lees die rake blog van M.!

Oncologische zorgmarkt

In het Ziekenhuis St Jansdal was vrijdag 2 februari een oncologische zorgmarkt. Deels ook in het kader van Wereldkankerdag. Onze gastheer Lute en gastvrouw Jeanine stonden in Harderwijk in de kraam van IntermeZZo. Zij vertelden wat IntermeZZo kan betekenen voor mensen met kanker en hun naasten. Ook haalden ze informatie op en legden ze waardevolle contacten. 

Gift van Bos Bedden

Twee grote balen anti-allergene kussenvulling en twee grote dozen met vulling. Dankzij deze gift van Bos Bedden uit Nieuwleusen, in samenwerking met de firma’s Ducky Dons en Timzo Bedding, kunnen onze gasten weer een hearts pillow uitzoeken. Onze gastvrouw Joke nam ze in ontvangst. De hearts pillows worden op maat gemaakt en met de hand gevuld door onze gastvrouwen én ze worden gratis geschonken aan vrouwen die een borstkankeroperatie ondergaan. De hartkussentjes zijn een hart onder de riem, maar helpen ook voor de nodige lichamelijke ondersteuning. 

Skûtsjesilen voor IntermeZZo

Zelf de zeilen hijsen op een Skûtsje, handboogschieten en nog veel meer. Ga op vrijdag 31 mei mee Skûtsjesilen voor de twee goede doelen IntermeZZo en Sampark. Een actieve buitendag mede georganiseerd door vriend van IntermeZZo Wim Sloots. En de opbrengst wordt verdeeld tussen Sampark en IntermeZZo. Er zijn 45 plaatsen beschikbaar, na aanmelding ontvangt je per mail het volledige programma. Via deze link kun je je aanmelden voor vrijdag 31 mei: https://cutt.ly/KwKjQNRx of mail de organisatie via events.goededoelen@gmail.com

Ook een actie organiseren?

IntermeZZo is een ANBI-stichting en afhankelijk van giften, sponsoring en donaties. Met de hulp van vele bijdragen, in welke vorm dan ook, ondersteunen we mensen met en na kanker. We helpen onze gasten om hun veerkracht en regie te hervinden. Wil je IntermeZZo ook steunen of een actie organiseren? We zijn blij met iedere gift, donatie, actie en met een aanbod om vrijwilligerswerk bij ons te doen. Steun mensen met kanker en neem contact op met manager Yvonne Baars via het algemene telefoonnummer 088 624 6088. 

Inzamelingsactie via socials 

Wist je dat je via Facebook en Instagram een inzameling kunt houden voor onze non-profitorganisatie? Heb je geen wensen voor je verjaardag? Dan kan dit een goed idee zijn. 


Bezoek van De Skulp

Soms krijgen we geinteresserde collega’s over de vloer die we graag een rondleiding geven. Dinsdag 13 februari kwamen enkele collega’s van De Skulp Friesland, centrum voor leven met en na kanker. Ze keken rond en hoorden veel over KindermeZZo. Ze waren enthousiast en onder de indruk hoe we dit organiseren, zo gaven ze aan. 

KindermeZZo maakt deel uit van IntermeZZo en is er voor kinderen die opgroeien in een omgeving waar kanker dichtbij is. Om de week is er op woensdagmiddag een kidsmiddag. Onze vrijwilligers met een pedagogische opleiding/ervaring begeleiden de kinderen en zorgen voor een ontspannende activiteit. Benieuwd welke? Kijk op www.kindermezzo.nl of ga naar het overizcht van alle activiteiten op www.intermezzo-zwolle.nl/agenda/activiteiten/kids/kidsmiddag.

Teamavond bij de Kas van Kaat

Donderdag 25 januari was er een IntermeZZo-teamavond op de locatie van Kas van Kaat. Voor de gastvrouwen en -heren was het een avond met bijscholing en ruimte voor onderlinge ontmoeting. Aanleiding was de uitkomst van het gasttevredenheidsonderzoek dat IntermeZZo vorig jaar hield onder haar gasten. Dat leverde een mooie 8,8 op. In de Kas van Kaat ging het team dieper in op gespreksvaardigheden. Ook dachten de gastvrouwen en -heren mee hoe IntermeZZo uitkomsten van het tevredenheidsonderzoek kan omzetten naar verbeteracties. Het was een prettige manier om van elkaar te leren én om elkaar te ontmoeten!

Genieten

Onze gasten genoten zaterdag 17 februari enorm van de wedstrijd PEC Zwolle – Almere City FC in de ‘goede doelen skybox’. Ze waren er even helemaal uit en letterlijk weg van alle zorgen rondom kanker. Dank aan PEC Zwolle United en dank aan Lumen Hotel & Events, want vier gasten kregen ook nog een extra hart onder de riem. Zij genoten van een diner, een overnachting en een ontbijt in het hotel. En dank aan De Stentor Zwolle voor het prachtige artikel!

In de podcast Over leven met kanker, spreekt IntermeZZo met gasten, professionals, vrijwilligers en anderen die betrokken zijn in de wereld waar kanker een rol speelt. Informatie en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af. Ieder maand verschijnt een nieuwe podcast. 

Iedereen die de diagnose kanker krijgt en wordt behandeld in het ziekenhuis, krijgt een eigen regieverpleegkundige toegewezen. Vanaf dag één staat hij of zij naast de patiënt en diens naaste/mantelzorger. Als vraagbaak voor mensen met kanker. Zo iemand is Aafke Demmendaal-Zonneveld.

In de podcast legt Aafke Demmendaal-Zonneveld uit met welke vragen en problemen mensen bij haar en haar collega’s terechtkunnen. Van medisch tot psychisch, van theoretisch tot heel praktisch. 

Regieverpleegkundigen vormen de schakel tussen patiënt en diens naast enerzijds en de artsen, andere behandelaren en ondersteuners anderzijds. Aafke is een bevlogen jonge professional met veel kennis en hart voor de mensen die ze bijstaat. Ze geeft een inkijkje in haar werk, luister maar!

Luister deze en andere afleveringen terug via deze link: 

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye