Nieuwsbrief januari 

Gepubliceerd: 18 januari 2024

De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar ligt voor je. Hoewel januari al ver gevorderd is, wensen we je nog een fijn en goed nieuwjaar. Want waarom zouden we daar een tijdslimiet aan vastplakken? Je kunt elkaar gewoon iedere dag opnieuw het beste wensen, toch?

Het oude jaar is goed afgesloten met een paar mooie activiteiten. En ook het nieuwe jaar begonnen we warm en met aandacht. Dat is wat in onze corebusiness zit: warmte en aandacht. Je ziet het terug in onze medewerkers, in onze professionals die hun specifieke vaardigheden inzetten, in al onze vrijwilligers die graag even meelopen met onze gasten. Ken je IntermeZZo nog niet? Noteer dan zondag 4 februari in je agenda. Neem iemand mee en kom kennismaken tijdens ons open huis. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief. 

Zondag 4 februari Wereldkankerdag met speciale gast

Open huis! Kom binnenlopen op zondag 4 februari tussen 13 tot 16 uur. Op Wereldkankerdag staan we stil bij de impact van kanker, een ziekte waar één op de drie Nederlanders in zijn of haar leven mee wordt geconfronteerd. Kanker zet je wereld op z’n kop, tijdens de behandeling, maar ook daarna ervaren vele mensen nog klachten.

Speciale gast: Anna Gimbrère, wetenschapsjournalist, presentatrice, deelnemer aan Wie is de Mol én ze is in Zwolle naar de middelbare school gegaan. Ze noemt zichzelf een ‘professional nerd’. Anna doet de openingshandeling tijdens het open huis. Dus kom! Loop binnen, neem een kijkje, krijg een rondleiding, doe mee aan een korte (ontspannings)activiteit en ontdek wat IPSO centrum IntermeZZo voor mensen met en na kanker en hun naasten kan betekenen. 

Studie signaleringsfunctie ondersteuningsconsulent 

Ondersteuningsconsulenten Paula Huisman en Angela Diepman, die spreekuur houden in IntermeZZo, werkten, samen met onze gasten, mee aan een onderzoek/studie. Onlangs werden de resultaten daarvan gepubliceerd. 

Ongeveer één op de drie mensen gediagnosticeerd met kanker heeft last van psychische klachten, met name van depressie en angst. Daarnaast worden deze veelvoorkomende klachten vaak niet geïdentificeerd. Ondersteuningsconsulenten helpen mensen (en hun naasten) bij vragen over het omgaan met de gevolgen van de diagnose kanker. Ze bieden informatie en advies over alle niet-medische zaken, denk aan vermoeidheid, emoties, relaties, seksualiteit en werk. Daarnaast spelen ze een rol bij het signaleren van psychologische klachten waar aanvullende medische zorg voor nodig is: denk bijvoorbeeld aan de zorg geboden door een psycholoog. De studie onderzocht de haalbaarheid van het standaard gebruik van screeningsinstrumenten om ondersteuningsconsulenten te helpen bij het signaleren van de psychologische klachten bij mensen met kanker. Twee belangrijke conclusies daarvan zijn: De ondersteuningsconsulenten hebben een belangrijke rol in het signaleren van de psychosociale klachten want bijna de helft van de deelnemende patiënten werd doorverwezen naar formele zorg. En: het respecteren van de specifieke behoeften van individuele patiënten op een toegankelijke manier is een belangrijke kracht van ondersteuningsconsulenten! De publicatie (in het Engels) lees je in deze pdf.

Radio-optreden 

Namens IntermeZZo waren medewerkers Yvonne Baars en Mariëlle de Mots op 22 december op de radio. Ze waren te gast bij Giuseppe, Trudy en Sanne van het Zwolse radioprogramma Bijna Weekend. Daar vertelden ze over de oliebollenactie en andere mooie dingen die bij IntermeZZo gedaan worden. Vooraf hadden ze een lijstje met muziek ingestuurd en daaruit werden enkele nummers gekozen die gedraaid werden. “Bijzonder leuk was het om de reclamespotjes te horen die zeven jaar geleden voor IntermeZZo gemaakt zijn”, aldus de dames over hun radiodebuut.

Oliebollenactie 

Het jaar sloten we af met onze oliebollenactie. Gebakken door de Stadsbakker en verkocht door IntermeZZo tijdens onze feestelijke drivethru op zaterdag 30 en zondag 31 januari. Hoeveel de verkoop heeft opgeleverd is op dit moment nog niet helemaal duidelijk, maar dat het wederom een succes was is wel duidelijk. 

En huis-aan-huis-krant De Swollenaer plaatste een mooi bericht op de voorpagina. Met groot in beeld: IntermeZZo’s Yvonne Baars, Stadsbakker Dion Schrijver en IntermeZZo’s Mariëlle de Mots.

Kaasactie

Maandag 18 december overhandigde een groep vrijwilligers een cheque ter waarde van € 5.250, – aan IntermeZZo-directeur Corine den Hollander. Dit mooie bedrag is het resultaat van een kaasactie, een vervolg op een eerder initiatief dat ontstond in ’s Heerenbroek en Windesheim. Stichting IntermeZZo Solextoer die sponsortochten organiseert, was enthousiast over het idee en wilde graag meehelpen. Iedere vrijwilliger boorde binnen zijn eigen vrienden-, familie- en buurtnetwerk, kopers aan. Uiteindelijk is er 590 kilo kaas verkocht aan driehonderd afnemers die de actie van extra glans voorzagen door een ruime fooi te geven. Een reuze klus, maar de moeite waard en het kaasteam zelf heeft er enorm veel plezier aan beleefd.

Hyacintenactie voor AYA-zorg

Koop vrijdag 26 januari hyacinten in de centrale hal van het Isala ziekenhuis (of ga naar een van de andere deelnemende ziekenhuizen óf naar Ranzijn Tuin & Dier). Met ieder bosje steun je AYA’s, jongvolwassenen met de diagnose kanker. IntermeZZo steunt deze ‘geurige en fleurige’ actie. Twee IntermeZZo-collega’s verkopen samen met medewerkers van het oncologisch centrum Isala de bosjes hyacinten voor het AYA zorgnetwerk.

Jaarlijks krijgen in Nederland bijna vierduizend jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker. Zij worden AYA’s (adolescents & young adults) genoemd. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en toekomstplannen. Daarom is leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning noodzakelijk. Met het kopen van een bosje hyacinten draag je daaraan bij. Bij IntermeZZo is er twee keer per maand een AYA-lounge, een ontmoetingsplek voor jongvolwassenen met kanker. Van harte welkom op bijvoorbeeld vrijdag 9 februari vanaf 14.30 uur en dinsdag 20 februari om 19.30 uur.

Skûtsjesilen voor IntermeZZo

Zelf de zeilen hijsen op een Skûtsje, handboogschieten en nog veel meer. Ga op vrijdag 31 mei mee Skûtsjesilen voor de twee goede doelen: IntermeZZo en Sampark. Een actieve buitendag mede georganiseerd door vriend van IntermeZZo Wim Sloots. En de opbrengst wordt dus verdeeld tussen Sampark en IntermeZZo. Er zijn 45 plaatsen beschikbaar, na aanmelding ontvangt je per mail het volledige programma. Via deze link kun je je aanmelden voor vrijdag 31 mei of mail de organisatie via events.goededoelen@gmail.com

Ook een actie organiseren?

IntermeZZo is een ANBI-stichting en afhankelijk van giften, sponsoring en donaties. Met de hulp van vele bijdragen, in welke vorm dan ook, ondersteunen we mensen met en na kanker. We helpen onze gasten om hun veerkracht en regie te hervinden. Wil je IntermeZZo ook steunen of een actie organiseren? We zijn blij met iedere gift, donatie, actie en met een aanbod om vrijwilligerswerk bij ons te doen. Steun mensen met kanker en neem contact op met directeur Corine den Hollander via het algemene telefoonnummer 088 624 6088. 

Nieuwjaarskoffie en wensen

Het was weer een bijzondere warme bijeenkomst, de nieuwjaarskoffie op 2 januari. Elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen wordt soms zo makkelijk en snel gedaan. Voor mensen met kanker is dat niet zo vanzelfsprekend. Daar stonden we bij stil; met gasten en teamleden. En kijk naar al die mooie wensen die onze gasten eerder al ophingen in onze kerstboom. 

Koffiemomenten

Kijk wie er in de woonkamer zit en sluit aan. Ontmoet. Samen heb je aan een half woord genoeg. Dat is de inhoud van koffiemomenten waar je lotgenoten en ervaringsgenoten kunt ontmoeten bij IntermeZZo. Donderdag 25 januari en donderdag 8 februari van 14.30 tot 16 uur. 

AYA-bootcamp

IntermeZZo biedt AYA’s (jongvolwassenen met kanker) buiten, rondom het centrum, een persoonlijke training aan. Persoonlijk, want in een kleine groep en aangepast op ieders kunnen. De bootcamp duurt zes trainingsbijeenkomsten en wordt gegeven door de ervaren fitnesstrainer-oncologie Jenny van der Horst-Boer. Aanmelden voor zes trainingsbijeenkomsten kan vanaf nu. 
Datum: Start 6-delige bootcamp donderdag 29 februari
Tijd:  10.30 tot 11.30
Aanmelden is nodig, bel IntermeZZo 088 624 6088.
Bijdrage 5 euro per les.

Workshop Oog voor jezelf 

Oog voor jezelf houden tijdens en na kanker, dat kan soms knap lastig zijn. Helemaal wanneer je te maken hebt met kanker of de gevolgen daarvan. De workshop Oog voor jezelf werkt met het leefstijlroer (van Arts en leefstijl) en positieve gezondheid (van Machteld Huber). 

Met hulp van de professionele ervaren leefstijlcoach Esther Timmers kijk je naar je leven als geheel. Het doel: oog hebben voor jezelf en wat jij nodig hebt. En hoe je met kleine stapjes het verschil kunt maken. In een ontspannen sfeer, in een kleine groep krijg je uitleg, kun je vragen stellen en neem je eenvoudige tips en trics mee.
Datum: Donderdag 15 februari 2024
Tijd:  10.00 tot 12.00
Aanmelden is nodig, bel IntermeZZo 088 624 6088.
Bijdrage 5 euro.

Cursus 7 bronnen van levensvreugde

Workshopreeks voor de patiënt, voor patiënt + partner of voor de mantelzorger/naaste. ‘De 7 bronnen van levensvreugde’ is een cursus waarin handvaten worden geboden om zelf of samen de bronnen van levensvreugde aan te boren. De cursus is geschikt wanneer de diagnose al wat verder terug ligt en de actieve behandelfase voorbij is. Vaak is het goed juist dán stil te staan bij waar je staat in je leven. En ook waar je nog aandacht aan wilt of kunt geven om nog beter in je kracht te komen. Om eerst te ervaren of deze cursus bij je past is er voorafgaand een voorlichtingsbijeenkomst.

De voorlichting is een vast onderdeel van deze cursus, daarna volgen vier bijeenkomsten van ongeveer twee uur. 
Datum: Start 5-delige cursus maandag 29 januari 2024
Tijd:  10.30 tot 12.00
Aanmelden is nodig, bel IntermeZZo 088 624 6088.
Bijdrage: De voorlichtingsbijeenkomst op maandag 29 januari is gratis. De financiële bijdrage aan de gehele cursus bedraagt 25 euro pp; voor de partnercursus 40 euro per koppel.

Blog – Nieuwjaarswensen moet je vasthouden en als reminder gebruiken

Waarom zou je elkaar maar één keer per jaar gelukwensen? Nieuwjaarswensen moet je volgens onze blogger M. vasthouden en als reminder gebruiken. Juist ook voor jezelf, want als jij ‘meer doet van wat jou gelukkig maakt’ heeft ook die ander er iets aan. En welke rol IntermeZZo daarin speelt? Je leest het hier.In de podcast Over leven met kanker, spreekt IntermeZZo met gasten, professionals, vrijwilligers en anderen die betrokken zijn in de wereld waar kanker een rol speelt. Informatie en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af. Ieder maand verschijnt een nieuwe podcast. 

Onze nieuwste podcast – Over leven met kanker – Workshop bewegen op muziek

Een ontspannen reis naar binnen door te ‘bewegen op muziek’, dat is wat Ria Suyderhoud deelnemers laat ervaren in de workshops bij IntermeZZo. Voor mensen met en na kanker én voor naasten. 

In deze podcast vertelt Ria op een heel persoonlijke manier hoe vertragen, meditatie, dans en een vleugje yoga zorgen voor een speelse en diepe manier van ontspannen. Een reis die ondersteunt bij het positieve herstelproces tijdens en na kanker. Ria is een ervaren yogadocent en danstherapeut die zich steeds meer heeft ontwikkeld richting groei en bewustwording. Dat is inmiddels de basis van haar lessen en workshops. 

Vanuit yoga ontstond een beweging naar méér lichaamsgericht werk met daarbij aandacht voor adem en bewegen op muziek. Zacht, vertragend, verstillend, meditatief en soms heel energiek en ritmisch, met persoonlijke aandacht en oog voor de dynamiek tussen mensen. Zie ook de website: www.riasuyderhoud.nl of kijk eens in haar boek, getiteld: Een reis naar binnen.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye