Nieuwsbrief juni/juli

Gepubliceerd: 18 juni 2024

Nieuwsbrief juni/juli – Boor je bron van levensvreugde aan

Vorige maand schreven we over positieve gezondheid en het leefstijlroer en hoe IntermeZZo daarmee werkt. Een andere pijler waar we, binnen IntermeZZo, gebruik van maken is de ‘zeven bronnen’. Kees Kouwenhoven is de grondlegger van de zeven bronnen van arbeidsvreugde. Speciaal voor IntermeZZo vertaalde hij jaren geleden deze zeven bronnen naar de zeven bronnen van levensvreugde. En laten we eerlijk zijn, als je te maken hebt met kanker, kan het heel helpend zijn om een bron van levensvreugde aan te boren. Je leest erover in deze nieuwsbrief…

De bronnen van levensvreugde bieden een taal om goed te praten over verlangens, teleurstellingen en successen. Gesprekken met partner, kinderen of collega’s krijgen zo meerwaarde. Professionals voeren met de bronnen diepgaande gesprekken met gasten en helpen hen om de weg omhoog weer te vinden.

Workshop zeven bronnen van levensvreugde

Binnen IntermeZZo zijn enkele vrijwilligers opgeleid tot levensvreugde-coach. Zij verzorgen workshops ‘levensvreugde’ voor groepjes gasten. Na de zomer start er weer een serie van vijf bijeenkomsten waar deelnemers kennismaken met de zeven bronnen van levensvreugde. Je kunt je aanmelden voor de wachtlijst. Dan krijg je een berichtje wanneer de datum bekend is.

Inhoud
Tijdens de workshop, die bestaat uit vijf bijeenkomsten, breng je je eigen beleving in kaart. Ook krijg je materialen mee naar huis om tussen de workshops thuis met je naasten over je beleving te praten. 

Ervaring
De deelnemers komen vaak tot ogenschijnlijk eenvoudige conclusies met een verbluffende diepgang. Janneke ontdekt na een reflectie op de bronnen dat ze zich de afgelopen tijd helemaal op één bron heeft gefocust. Alles draaide om Fysiek welbevinden. Nu is ze zich ervan bewust dat er op de andere bronnen zo veel is om van te genieten: de familie en vriendinnen om haar heen, haar toegenomen zelfvertrouwen, het park waar ze in wandelt en dergelijke. 

Guusje kon met de zeven bronnen opeens duidelijk verwoorden wat haar al een tijdje dwars zat. “Weet je, mijn man is een schat. Hij doet echt álles voor me. Maar zijn energie gaat zitten in de bronnen Fysiek welbevinden en Goede prestaties. En wat ik zo nu en dan ook echt nodig heb is een arm om me heen, meer van de bronnen Mensen om mij heen en Waardering en vertrouwen. Ik ga het straks gelijk met hem bespreken.”

Rol van IntermeZZo bij verlagen zorgkosten

De maatschappelijke waarde van informele psychosociale zorg bij kanker, en dus ook de rol van IntermeZZo, is onderzocht in de Maatschappelijke businesscase informele psychosociale zorg bij kanker. 

Steeds meer mensen krijgen kanker. Het merendeel kampt met zorgen en angsten tijdens, maar ook na de behandeling van hun ziekte. Bij zeventig procent van de patiënten hebben deze gevoelens, redelijk tot veel, negatieve impact op de kwaliteit van leven. Steun vindt men door erover te praten, afleiding te zoeken of in psychische hulp of coaching. 

Formele zorgverleners erkennen dat deze steun van meerwaarde is, maar ervaren beperkingen bij het zelf aanbieden ervan, door krapte aan personeel en druk op het zorgbudget. IntermeZZo speelt als centrum voor leven met en na kanker een centrale rol als vangnet binnen de informele psychosociale zorg. 

Yvonne Baars is manager bij IntermeZZo: “Informele zorg en ondersteuning zoals IntermeZZo die biedt, is onmisbaar voor een duurzame en kwalitatief goede gezondheidszorg. Dat blijkt ook uit dit onderzoek. Naast een ontlasting van de formele zorg, leveren IPSO centra jaarlijks een besparing van acht tot elf miljoen aan zorgkosten. Daarmee is de rol van centra als IntermeZZo dus cruciaal voor het verlagen van de totale nationale zorgkosten.” 

Vrijwilligerstevredenheidsonderzoek

Van vrijwilligers binnen IntermeZZo wordt gevraagd dat zij gasten, die leven met en na kanker, goed begeleiden. Vrijwilligers kunnen luisteren, echte gesprekken voeren. Daarvoor worden ze ook opgeleid met een basistraining. IntermeZZo zet in op kennis en kunde, maar zeker ook op tevredenheid van haar vrijwilligers. Daarom is er binnenkort een vrijwilligerstevredenheidsonderzoek. De mening en feedback zijn van grote waarde voor IntermeZZo en helpen om behoeften van vrijwilligers en de diensten verder te verbeteren. 

Intervisie voor gastvrouwen en -heren 

Naast een basistraining voor alle gastvrouwen en -heren biedt IntermeZZo vrijwilligers de mogelijkheid om zichzelf te ontwikkelen. Intervisie is een van die mogelijkheden. Het heeft als doel om beter te worden in je werk en van elkaar te leren. Bij intervisie gaat het om persoonlijke ontwikkeling en reflectie.

Heb jij interesse om vrijwilligerswerk te doen binnen een warme organisatie waar je een luisterend oor kunt bieden. Neem contact op met Yvonne Baars via telefoonnummer 088 624 6088 of vul het formulier in op onze website: www.intermezzo-zwolle.nl/help-mee/doneer-je-tijd/.

IntermeZZo in app voor patiënten Isala

In de zorg zie je dat patiënten, waar dit kan, steeds meer met apps op afstand worden begeleid. Ook binnen Isala worden op deze manier meerdere patiënten na een chirurgische ingreep tegen kanker bijgestaan. Desondanks ervaren patiënten na een intensieve behandelperiode soms toch wel een ‘gat’. Om die reden keek Yvonne Baars met een collega van het Isala ziekenhuis hoe IntermeZZo hierin een rol kan spelen. IntermeZZo wordt vanaf nu in de app (Luscii) bij de standaardinformatie vermeld. Daarnaast ontvangt de patiënt tijdens en na de behandeling berichtjes met informatie over IntermeZZo.

Voorlichting studenten verzorging en verpleegkunde

Regelmatig komen groepen studenten van de opleiding verzorgende IG en de opleiding verpleegkunde van Landstede bij IntermeZZo voor een voorlichting en rondleiding. Het achterliggend doel is om toekomstige zorgprofessionals zo te inspireren zodat ze in hun werk mensen kunnen wijzen op ons centrum. Iedere keer weer zijn studenten onder de indruk van het aanbod van IntermeZZo.

Onderzoek studenten Windesheim

Hoe is IntermeZZo goed in te passen in álle zorgopleidingen in Zwolle? Helena Sanjovo, Priscilla Buitenhuis en Brian van Eerbeek, studenten van de hbo-opleiding verpleegkunde van Windesheim presenteerden hiervoor begin juni een adviesrapport aan Yvonne Baars manager van IntermeZZo. Yvonne: “Het is een rapport geworden met praktische en bruikbare aanbevelingen voor de opleidingen en voor IntermeZZo.”

Voor mensen met de diagnose kanker is het belangrijk dat (toekomstige) zorgprofessionals het IPSO centrum IntermeZZo kennen en de mogelijkheden die het biedt. Het informeren over de doelstelling en belang van IntermeZZo wordt nu nog onvoldoende onder de aandacht gebracht in de lesprogramma’s. Een van de aanbevelingen in het rapport van de studenten gaat erover om de pr tussen IntermeZZo en zorggerelateerde mbo- en hbo-scholen te verhogen. 

AYA’s slopen auto’s dankzij Ragecar

Er werd driftig geramd, gebeukt, geschopt en geklommen op drie auto’s. Twintig mensen namen zaterdag 8 juni hun taak om auto’s te slopen heel serieus. Die sloopauto’s stonden klaar bij Ragecar, op het terrein van autosloperij Marsparts, in Zwolle voor de AYA’s van IntermeZZo, jonge mensen die de diagnose kanker kregen tussen hun 18de en pakweg 42ste. Samen een auto slopen verbindt! De volgende dag hadden heel veel AYA’s (en gastvrouwen) spierpijn en voelden velen zichzelf een beetje gesloopt. Maar het was het waard! (AYA staat voor Adolescent and Young Adult.)

2500 euro voor IntermeZZo 

Manager Yvonne Baars klom vrijdagmiddag 31 mei aan boord van een skûtsje. Deze middag werd georganiseerd om geld in te zamelen voor de twee goede doelen Sampark en IntermeZZo. Aan boord van het skutsje was het ‘werken’ geblazen. Touwen vasthouden en straktrekken… wind, hier en daar een buitje. Yvonne: “Het was een actieve buitendag met een fijne groep mensen. Soms was het wat buiig boven het water rond Earnewâld, maar de wind was mooi dus het zeilen ging goed.” Naast zeilen stonden handboogschieten op het programma en een gezellige barbecue. De deelnemers waren onder de indruk van de verhalen van beide stichtingen. En het leverde voor IntermeZZo een mooie 2500 euro op.

Glas-in-lood

Dank aan de studenten van de basisopleiding glazenier van Glasloods038! Zij kozen voor hun groepsopdracht IntermeZZo als organisatie. Het prachtige zeven mensen-kunstwerk naast de voordeur is, zoals de makers aangeven, een ‘boeket van mensen’. Kijk vanaf verschillende kanten en je ziet verschillende personen die onze gasten helpen en ondersteunen. Je kunt de figuren als groep en als individu zien. De kleuren zijn geïnspireerd op de kleuren van de zeven bronnen van levensvreugde en uitgevoerd in verschillende tinten omdat de kleur voor iedereen een andere invulling en dus betekenis kan hebben.

Als je onze zonnige entree binnenstapt, vallen gelijk de gedecoreerde panelen naast de klapdeuren op. En ben je binnen? Loop dan vooral ook een rondje door de tuin bij onze woonkamer. Ook hier zie je een schitterend paneel dat de zon kan vangen. En zoek al die kleine cadeautjes verstopt in het groen. Als kers op de taart kregen we een boter-kaas-en-eierenspel van glas en met lieveheersbeestjes. Dus als je eens tussen je ziekenhuisafspraken door tijd moet overbruggen en je wilt een spelletje doen… Je bent iedere werkdag van harte welkom aan de dokter Van Thienenweg 1A in Zwolle.

Wielerevenement Tour de Lindenholz

Zaterdag 29 juni is er een wielerevenement Tour de Lindenholz met opbrengst voor IntermeZZo. Er zijn drie verschillende fietsafstanden (45, 75 en 115 kilometer) die gaan van Hattem naar Rouveen en terug. IntermeZZo staat met een informatiestand bij de start/finish in Hattem en bij de rustplek in Rouveen. Er zijn geen kosten verbonden aan meedoen, wel is er een vrijwillige donatie voor IntermeZZo. Opgeven kan bij Lindenholz in Rouveen, mail naar info@lindenholz.nl.

Themabijeenkomst Ongewenst kinderloos na kanker

Speciaal voor AYA’s die als kind of als jongvolwassene tussen hun achttiende en veertigste kanker hebben of hebben gehad organiseren de landelijke Stichting Jongeren en Kanker, het landelijke AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk en IntermeZZo IPSO centrum voor leven met en na kanker een themabijeenkomst. 

Ongewenst kinderloos na kanker. Of een onvoltooid gezin. Hoe ga je daarmee om? Hoe gaan andere jongvolwassenen die kanker hebben of hebben gehad ermee om? Daarover kun je in gesprek. Simone Sinjorgo is aanwezig als spreker. Zij is lichaamsgericht psychosociaal therapeut, relatietherapeut en ervaringsdeskundige als het gaat om ongewenste kinderloosheid.

De gratis themabijeenkomst is in Zwolle bij IntermeZZo. Zaterdag 29 juni van 11 tot 14 uur. Aanmelden kan bij IntermeZZo via (088) 624 6088.

Workshop Fotografie

Heb jij dat ook? Je hebt een prachtige foto in gedachten, maar het resultaat valt tegen. Met een beetje basiskennis kom je een stuk verder. Tijdens de workshop fotografie richt je je twee uurtjes helemaal op het fotograferen. Een fijne vorm van ontspanning en leren, onder leiding van professioneel fotograaf Betty Zieltjens. Voor deze workshop heb je een camera nodig waarop je sluitertijd en diafragma zelf kunt instellen. Mocht je die niet hebben en toch mee willen doen, geef het even door.
Vrijdag 5 juli, van 13.30 tot 15.30 uur, bijdrage 5 euro. Aanmelden? Bel IntermeZZo 088 624 6088.

Nieuw bij IntermeZZo

Voorlichting Regie over eigen energie

Met kleine aanpassingen in je leefstijl, vergroot je je eigen energieniveau. Daarover gaat de voorlichting Regie over eigen energie. Gerjan Gosselink, leefstijlcoach bij Topfit Fysiotherapie zorgt op een interactieve manier voor inzicht bij de deelnemers. Het doel: jij beïnvloedt je eigen energie met kleine aanpassingen in je leefstijl. 
Dinsdag 2 juli, van 14 tot 15 uur, bijdrage 5 euro. Aanmelden? Bel IntermeZZo 088 624 6088.
Aansluitend aan de voorlichting Regie over eigen energie kun je meedoen aan een outdoortraining. Deze wordt gegeven door Gerjan Gosselink, leefstijlcoach bij Topfit Fysiotherapie. Dinsdag 2 juli, van 15.30 tot 16.30 uur, bijdrage 5 euro. Aanmelden? Bel IntermeZZo 088 624 6088.

Voorlichting Voeding en beweging

Hoe zorg je met voldoende beweging en de juiste voeding dat de energiebalans van je lichaam optimaal blijft? Tijdens de voorlichting Voeding en Beweging krijgen deelnemers van Gerjan Gosselink, leefstijlcoach bij Topfit Fysiotherapie, inzichten en praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan. 
Dinsdag 30 juli, van 14 tot 15 uur, bijdrage 5 euro. Aanmelden? Bel IntermeZZo 088 624 6088.
Aansluitend aan de voorlichting Voeding en beweging kun je meedoen aan een outdoortraining. Deze wordt gegeven door Gerjan Gosselink, leefstijlcoach bij Topfit Fysiotherapie. Dinsdag 30 juli, van 15.30 tot 16.30 uur, bijdrage 5 euro. Aanmelden? Bel IntermeZZo 088 624 6088.

Flierefluiter sponsort uitje KindermeZZo

Woensdag 3 juli sponsort de Flierefluiter in Raalte de Kidsmiddag. In de grootste speeltuin van Overijssel is heel veel te doen! Kinderen kunnen er de hele dag fietsen, skelteren, glijden, klimmen, rennen en gek doen. Er is een buitenspeeltuin, een binnenspeeltuin, maar ook een kinderboerderij en een waterspeelplaats. Ga je mee naar de leukste speelboerderij? Woensdag 3 juli van 14.30 tot 16.30 uur. Eigen bijdrage 2,50 en we kopen natuurlijk een lekker ijsje. Kom langs of bel met IntermeZZo om je aan te melden 088 624 6088. 

Oldtimerdag met Triumph

Meld je aan voor de Oldtimerdag zaterdag 31 augustus. Maar liefst 25 oldtimers-met-chauffeur staan bij IntermeZZo klaar voor een onvergetelijke dag. Per persoon is er één oldtimer met chauffeur beschikbaar. Via een mooi uitgezette route kom je aan bij de Zandsculpturen in Garderen, midden op de Veluwe. De zandtentoonstelling van 2024 heeft als thema: boeken. Wandel door de grote zand-bibliotheek en bewonder de prachtige verhalen van onder andere kinderboeken, literatuur en sprookjes. Bijdrage: vijftien euro per persoon, inclusief lunch en entree. Kom langs of bel met IntermeZZo om je aan te melden 088 624 6088. 

Een actie organiseren

IntermeZZo is een ANBI-stichting en afhankelijk van giften, sponsoring en donaties. Met de hulp van vele bijdragen, in welke vorm dan ook, ondersteunen we mensen met en na kanker. We helpen onze gasten om hun veerkracht en regie te hervinden. Wil je IntermeZZo ook steunen of een actie organiseren? We zijn blij met iedere gift, donatie, actie en met een aanbod om vrijwilligerswerk bij ons te doen. Steun mensen met kanker en neem contact op met manager Yvonne Baars via het algemene telefoonnummer 088 624 6088. 

En dit komt er ook nog aan…

Vrijdag 23 augustus Voorlichting Weer gaan werken
Vrijdag 30 augustus Pop-up koor voor gasten én vrijwilligers
Dinsdag 3 september Ontmoetingsavond voor mensen met een glioom, kwaadaardige hersentumor 
Maandag 23 september Djembé workshop
Dinsdag 12 november Voorlichtingsavond prostaatkanker in Isala
Maandag 14 oktober Interactieve workshop ‘Ik leef, over doorleven na kanker’
En in onze agenda staat nog veel meer….

Beachvlaggen

Binnenkort zijn we nog beter herkenbaar bij een buitenactiviteit. Je spot IntermeZZo van verre met onze nieuwe beachvlaggen. Kom je een praatje maken als je ze ziet wapperen? We staan bijvoorbeeld zaterdag 29 juni bij het wielerevenement Tour de Lindenholz, zowel in bij de start/finish in Hattem en bij de rustplek in Rouveen. Tot gauw!

Je bent ook welkom tijdens de zomermaanden

In de zomermaanden is IntermeZZo gewoon geopend. Je bent iedere werkdag tussen 9 en 17 uur welkom. Kom voor een ondersteunend gesprek, een ontspanningsactiviteit of een actievere activiteit. Op locatie aan de Dokter Van Thienenweg 1A in Zwolle of bel 088 624 6088. Of kijk in onze agenda op de website www.intermezzo-zwolle.nl/agenda.

Blog – De cadeautjes van kanker

‘Van kanker heb ik niks geleerd, het was zinloos’, zegt onze blogger M. Desondanks schreef ze een blog over de cadeautjes van kanker. Hoe kan iets dat zo’n impact heeft op je leven iets positiefs bevatten? M. ontdekte het. Herkenbaar? Heb jij gaandeweg ook enkele cadeautjes gevonden? Lees verder…

In de podcast Over leven met kanker, spreekt IntermeZZo met gasten, professionals, vrijwilligers en anderen die betrokken zijn in de wereld waar kanker een rol speelt. Informatie en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af. Ieder maand verschijnt een nieuwe podcast. 

Onze nieuwste podcast – Over leven met kanker – Gespreksgroep nabestaanden

Vrijwilligers Anne Zweers en Berna Deinum begeleiden vanuit hun werk- en levenservaring de ‘gespreksgroep voor nabestaanden’ van mensen die overleden zijn na kanker. Hier zijn mensen welkom die iemand verloren hebben aan kanker, dat kan een partner zijn, een kind of een ouder.

Anne en Berna vertellen hoe zij dit doen en wat het men hén doet. In de groepsbijeenkomsten, zes keer per halfjaar, ontmoeten mensen van alle leeftijden en in verschillende fasen van rouw, elkaar. Aan de hand van thema’s en metaforen in woord en beeld, zorgen Anne en Berna voor een sfeer van herkenning en erkenning, respect en vertrouwen, gelardeerd met humor.

Er wordt geluisterd en gepraat, er vloeit een traan en er klinkt een lach. Deelnemers voelen zich door de gesprekken vaak gesterkt in hun ‘rouw-dragen’. Luister deze en andere afleveringen via deze link: 

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye