Nieuwsbrief maart 

Gepubliceerd: 25 maart 2024

Kanker heb je niet alleen. Het raakt iedereen die om je heen staat. Als naaste voel je je vaak zo machteloos. Daarom is IntermeZZo er ook voor jou. Doe bijvoorbeeld samen mee aan de workshop Oog voor jezelf. Kom naar de voorlichting over erfrecht. Ontdek wat smaak met je doet tijdens de Smaakworkshop. Of sluit je aan bij team IntermeZZo en beklim de Mont Ventoux voor het goede doel. Als IPSO centrum zet IntermeZZo zich in voor goede psychosociale zorg tijdens en na kanker. Wat dat betekent en hoe we dat doen? Dat lees je in deze nieuwsbrief…

Campagne op radiostations 

Heb jij ze al gehoord op de radio? Spotjes die aandacht vragen voor IPSO-centra. Dat zijn centra als IntermeZZo. IntermeZZo is sinds de start in 2010 aangesloten bij brancheorganisatie IPSO (Instellingen PsychoSociale Oncologie). Vorig jaar paste IntermeZZo haar huisstijl verder aan, mét de toevoeging IPSO centrum voor leven met en na kanker. “Het is belangrijk dat IntermeZZo wordt herkend als IPSO-centrum”, zei IntermeZZo-directeur Corine den Hollander daar toen over. “Gaandeweg wordt IPSO steeds meer een merk. Een kwaliteitsmerk voor gasten van ons centrum. IntermeZZo heeft de A-status vanwege het uitgebreide programma, de kwaliteit van het aanbod en de locatie.” Dus als je die spotjes hoort, kun je denken aan IntermeZZo IPSO centrum voor leven met en na kanker.

IntermeZZo is regiocontactcentrum 

Als regiocontactcentrum onderhoudt IntermeZZo contacten met andere IPSO-centra in de regio. Een belangrijk agendapunt daarbij is de uitwisseling van activiteiten speciaal voor AYA’s. Deze groep Adolescent and Young Adult (AYA) oftewel jongvolwassen die de diagnose kanker kregen tussen hun 18de en 39ste loopt tegen andere zaken aan dan ouderen met kanker. Om AYA’s de kans te geven aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten, zorgen verschillende centra samen voor aanbod in de regio. Ook wijzen ze de bij hen bekende AYA’s op activiteiten bij andere centra. Monique, de gastvrouw die bij IntermeZZo de AYA-lounges begeleidt zegt daarover: “Bij IntermeZZo komt een grote groep jonge mensen en ik merk dat het voor hen vaak niet erg is om iets verder te reizen. Als ze maar in contact kunnen komen met leeftijdsgenoten. Bij IntermeZZo vinden ze dat.”

Extreme vermoeidheid na kanker 

Vermoeidheid tijdens en ook na de behandeling van kanker is een van de meest voorkomende bijwerkingen. Het is een ‘anders dan anders’ vermoeidheid en verdwijnt niet na een goede nachtrust. IntermeZZo biedt tal van activiteiten die ondersteunen bij het herstel. Specifiek voor vermoeidheid is er bijvoorbeeld zes keer per jaar een voorlichting over conditie en vermoeidheid. Ook wijst IntermeZZo haar gasten actief op de Untire app. Deze effectieve app is sinds kort gratis verkrijgbaar via kanker.nl. De Untire app geeft tips om de vicieuze cirkel te doorbreken, toont inzicht in gevoel, gedrag en de gevolgen daarvan en helpt zo de kwaliteit van leven te verbeteren.

Onderzoek impact informele zorg 

Samenwerking tussen IPSO centra die informele zorg aanbieden zorgt ervoor dat de zorgaanbieders de toename aan zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker kunnen dragen. Dat is een van de belangrijkste resultaten van het onderzoek naar impact informele zorg door brancheorganisatie IPSO en Integraal Kankercentrum Nederland IKNL. Het onderzoek richtte zich op het verbeteren van de palliatieve zorg voor mensen met ongeneeslijke kanker en hun naasten. IntermeZZo was een van vijftig (van de 81) centra die hieraan een bijdrage leverde. [Lees hieronder de pdf]

Schoonmaakactie leerlingen praktijkonderwijs

Leerlingen van Thorbecke scholengemeenschap vmbo-pro, afdeling praktijkonderwijs, namen vrijdag 15 maart de buitenboel van IntermeZZo vakkundig onder handen. Tuinmeubels werden schoongemaakt, leerlingen gingen het dak op om dit bladvrij te maken, de dakranden werden gepoetst en ook al het blad en onkruid van de parkeerplaats is weggehaald. Het was een actie van de opleiding in het kader van NL Doet en Zwolle Samen. Een actie waardoor IntermeZZo weer fris opgeruimd straalt. Hoe fijn is dat voor onze vrijwilligers en voor onze gasten. 

Studenten houden ludieke actie voor AYA’s

Tijdens een ludieke actie, waarbij enkele studenten van studentenverenging ZHTC hun haren ‘verloren’, werd vijfhonderd euro ingezameld voor IntermeZZo. Met dit bedrag wil de studentenvereniging dat IntermeZZo hun leeftijdsgenoten met de diagnose kanker een leuk moment bezorgen. Manager Yvonne Baars nam de cheque in ontvangst, gaf de mannen een rondleiding en beloofde dat er een speciaal uitje geregeld gaat worden voor de AYA’s (Adolescent and Youg Adults).

Nieuwe voorlichting Erfrecht

Erfrecht, schenken, een testament of een levenstestament zijn onderwerpen die we vaak voor ons uit schuiven. Het zijn zaken waar we liever niet te veel over nadenken. Toch is dat jammer, want wie bij leven zaken goed regelt, zorgt goed voor de mensen die achterblijven. 

Misschien denk je dat het ingewikkeld is? Weet je niet waar te beginnen? Vraag je je af wat je moet regelen? Of wat je kunt regelen? Speciaal voor mensen met kanker en hun naasten vertelt Anne-Marie Smelt, notaris bij notariskantoor Het Notarieel, wat je allemaal kunt vastleggen, zodat het straks goed geregeld is. De voorlichting Erfrecht, schenken en (levens)testament is twee keer per jaar. Dinsdag 4 juni om 15 uur is de eerste bijeenkomst. Kosten 5 euro en graag aanmelden bij IntermeZZo.

Gespreksgroep Levensvragen 

Als je niet meer kunt genezen van kanker…. Je levensverwachting kan kort zijn of juist nog een langere periode in je leven beslaan. Je hebt ongetwijfeld vragen. Vaak praktisch, soms juist levensvragen. Want hoe richt je je leven opnieuw in? Wat wil je doen met de tijd die vóór je ligt? Hoe deel je wat er in je omgaat met je naasten, met anderen om je heen? Omdat het prettig kan zijn om van gedachten te wisselen met anderen in een vergelijkbare levensfase is er bij IntermeZZo de gespreksgroep Levensvragen. Filosoof Nelly Sporre begeleidt de maandelijkse gespreksgroep. De eerstvolgende datum is donderdag 11 april, van 14 tot 15 uur. Kosten 5 euro. Aanmelden is nodig, bel IntermeZZo tijdens kantoortijden 088 624 6088.

Een actie organiseren

IntermeZZo is een ANBI-stichting en afhankelijk van giften, sponsoring en donaties. Met de hulp van vele bijdragen, in welke vorm dan ook, ondersteunen we mensen met en na kanker. We helpen onze gasten om hun veerkracht en regie te hervinden. Wil je IntermeZZo ook steunen of een actie organiseren? We zijn blij met iedere gift, donatie, actie en met een aanbod om vrijwilligerswerk bij ons te doen. Steun mensen met kanker en neem contact op met manager Yvonne Baars via het algemene telefoonnummer 088 624 6088. 

Afstuderen bij IntermeZZo

Dit is Jimmy. Hij schrijft zijn afstudeerscriptie voor IntermeZZo en specifiek voor jongvolwassenen die de diagnose kanker kregen tussen hun 18de en 39ste binnen IntermeZZo. Zijn studie is commerciële economie aan Windesheim in Zwolle. Met zijn scriptie wil hij achter de wensen en behoeftes van de groep adolescent and young adults (AYA’s) komen ten aanzien van Intermezzo en haar aangeboden diensten/activiteiten. Ben jij ook AYA? Ken je IntermeZZo een beetje? En wil jij de enquête ontvangen? Stuur een bericht naar info@intermezzo-zwolle.nl en Jimmy stuurt je zijn enquête.

Doe mee met team-IntermeZZo

Stichting Groot Verzet tegen Kanker organiseert jaarlijks een evenement om geld op te halen, de helft van die opbrengsten is voor KWF en andere helft gaat naar goede doelen zoals IntermeZZo! De genadeloze klim naar de kale top van de Mont Ventoux symboliseert de strijd die kankerpatiënten en hun naasten dagelijks voeren tegen deze ziekte. Dit jaar gaan we op donderdag 5 september wandelen en hardlopen en op vrijdag 6 september fietsen. Schrijf je in en meld je aan voor team IntermeZZo: www.grootverzettegenkanker.nl/participate/how-to-participate

UPDATE van de teamcaptain van IntermeZZo Mariëlle de Mots: “Maandagavond 4 maart was er een informatieavond. Elf gasten kregen praktische informatie over de deelname. Er zijn gegevens zijn uitgewisseld, contacten gelegd en we hebben ons enthousiasme gedeeld. Had je de avond willen bijwonen, maar was je niet in de gelegenheid? Meer info is te vinden op website onder de button ‘help mee acties’. Hier staat ook de presentatie van die avond.”

Magazine ODIJ

Het magazine Over De IJssel (ODIJ) besteedt in haar nieuwste nummer ook aandacht aan de sponsoractie van IntermeZZo. Je kunt een exemplaar afhalen bij IntermeZZo, iedere werkdag geopend tussen 9 en 17 uur. 

En dit komt er nog aan…

Vrijdag 29 maart Goede Vrijdag is IntermeZZo gewoon geopend.
Maandag 1 april Tweede Paasdag is IntermeZZo gesloten.
Maandag 8 april Smaakworkshop.
Woensdag 10 april Tekenspel voor kinderen van KindermeZZo. 
Dinsdag 14 mei Lachworkshop voor AYA’s.
Zaterdag 1 juni Dag voor gezinnen, kinderen en ouders, waar kanker speelt.
Zaterdag 29 juni Themadag ongewenst kinderloosheid tijdens en na kanker voor AYA’s.
En in onze agenda staan nog veel meer interessante en ondersteunende activiteiten….

Blog – Wachten 

Wachten. Wachten op een uitslag van een scan. Wachten totdat je dokter tijd voor je heeft. Wachten totdat de kanker misschien terug is. Wanneer je eenmaal de diagnose kanker hebt gehad, leef je met het zwaard van Damocles. Daarover gingen jongvolwassenen met kanker (AYA’s) met elkaar in gesprek tijdens een AYA-lounge. Onze blogger M. was erbij en zij maakt graag afspraken met zichzelf. De blog – Wachten lees je hier

In de podcast Over leven met kanker, spreekt IntermeZZo met gasten, professionals, vrijwilligers en anderen die betrokken zijn in de wereld waar kanker een rol speelt. Informatie en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af. Ieder maand verschijnt een nieuwe podcast. 

Een veel gestelde vraag: je krijgt de diagnose kanker, wanneer is het een goed moment voor de ondersteuning van IntermeZZo? Patiënten, verpleegkundigen, huisartsen, naasten en vele anderen leggen die vraag regelmatig voor. 

Yvonne Baars, manager bij IntermeZZo én leidinggevende bij Isala Oncologisch centrum, geeft antwoord: “Het is een brede vraag die niet in één zin te beantwoorden is. Ieder mens is immers anders en elk behandeltraject verloopt anders. IntermeZZo sluit aan bij ieders persoonlijke behoefte en beleving.” Yvonne legt uit hoe mensen zelf kunnen kiezen uit de mogelijkheden bij IntermeZZo. 

Voor een nog breder antwoord op de vraag kun je de eerdere podcast beluisteren van Ondersteuningsconsulent Angela Diepman.

Luister deze en andere afleveringen (zoals die met ondersteuningsconsulent Angela Diepman, zij geeft ook een breed antwoord op de vraag ‘een goed moment’) via deze link: 

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye