Nieuwsbrief mei – Positieve gezondheid en leefstijl

Gepubliceerd: 22 mei 2024

Nieuwsbrief mei – Positieve gezondheid en leefstijl

Positieve gezondheid, je hoort die term steeds vaker. Het staat voor een betekenisvol leven waarbij je de mens centraal stelt en niet de ziekte die er ook is. Bij de manier waarop je mensen benadert, ligt de nadruk bij veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen en niet op beperkingen of de ziekte zelf. Het zijn ook de kernwaarden van IntermeZZo. Zorgen dat onze gasten hun veerkracht hervinden tijdens en na kanker en zo ook weer de regie hervinden op hun leven. Dat doen we met onze gastvrouwen en gastheren die actief luisteren, en dat doen we door activiteiten aan te bieden die ondersteunen bij het herstellend vermogen. We zijn trots op ons aanbod. Aanbod dat we kunnen bieden met de hulp van onze professionele vrijwilligers. Kijk je mee? Je leest van alles over positieve gezondheid en leefstijl in deze nieuwsbrief….

Positieve gezondheid en het leefstijlroer

Positieve gezondheid koppelt IntermeZZo ook aan het leefstijlroer van de vereniging Arts en Leefstijl. Het leefstijlroer omvat zes pijlers die zowel fysieke als mentale gezondheid beïnvloeden. IntermeZZo zet het leefstijlroer in tijdens gesprekken met gasten, maar ook in het activiteitenaanbod. 

Neem kleine stapjes – Focus op wat al goed gaat – Veranderen kost tijd, heb geduld
Deze suggesties communiceren we als centrum voor leven met en na kanker met al onze gasten. De diagnose kanker is levensgebeurtenis die impact heeft op geluk en welzijn van mensen. Je moet jezelf als het ware herijken na de diagnose. Of eigenlijk na alle behandelingen. Want dan weet je pas wat de impact is geweest. Herstellen kost tijd. De oude worden lukt vaak niet meer. Maar met kleine stapjes kun je wel vooruitgaan en misschien wel ‘de nieuwe’ worden. 

IntermeZZo biedt leefstijlondersteuning

Workshop Oog voor jezelf
Oog voor jezelf tijdens en na kanker kan soms knap lastig zijn. Tijdens de workshop Oog voor jezelf, geeft leefstijlcoach Esther Timmers uitleg over het leefstijlroer en kijk je samen op welk gebied jij nog winst kan behalen. Met kleine stapjes! Gasten krijgen informatie, soms ervaren ze zelf en ze worden zich bewust van hun eigen proces. 

Voorlichting Voeding en beweging
Hoe zorg je met voldoende beweging en de juiste voeding dat de energiebalans van je lichaam optimaal blijft? Tijdens de voorlichting Voeding en Beweging krijgen deelnemers van Gerjan Gosselink, leefstijlcoach bij Topfit Fysiotherapie, inzichten en praktische tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Voorlichting Regie over eigen energie
Met kleine aanpassingen in je leefstijl, vergroot je je eigen energieniveau. Daarover gaat de voorlichting Regie over eigen energie. Gerjan Gosselink, leefstijlcoach bij Topfit Fysiotherapie zorgt op een interactieve manier voor inzicht bij de deelnemers. Het doel: jij beïnvloedt je eigen energie met kleine aanpassingen in je leefstijl.

Outdoortraining
Een goede conditie ondersteunt het herstelproces en kan helpen tegen angst en neerslachtigheid. Maar als je kanker hebt of hebt gehad moet je je activiteiten soms aanpassen aan je grenzen en behoeften. Daarom biedt IntermeZZo een outdoor-fitnesstraining in een kleine groep. Buiten of binnen, afhankelijk van het weer. Gerjan Gosselink, leefstijlcoach bij Topfit Fysiotherapie is de trainer.

Haringparty businessevent

Ben jij ondernemer? Staat de Haringparty al in je agenda? IntermeZZo is je dankbaar, want wij zijn dit jaar hét goede doel van de Zwolse Haringparty op 19 juni. De Zwolse Haringparty is hét Zwolse businessevent dat het begin van de zomer inluidt!
Een heerlijk relaxte avond voor ondernemers, met vrolijke, zomerse muziek, lekkere gerechten en drankjes, foodtrucks, wijnbars, ontmoetingen met oude en nieuwe maatjes en veel gezelligheid. Zoals ieder jaar ontbreekt ook de veiling van een vaatje haring en andere bijzondere veilingitems niet. Daarnaast worden er gedurende de avond mooie prijzen verloot. En dat alles in de sfeervolle ambiance van een zomers festival. 

Bezoek aan Wehkamp

De mannengroep van IntermeZZo bracht onlangs een bezoek aan Wehkamp. Ze kregen een presentatie en mochten een kijkje nemen achter de schermen van dit Nederlands online warenhuis en voormalig postorderbedrijf. De mannen waardeerden dit erg. Ook interesse om je aan te sluiten bij de mannengroep van IntermeZZo? Iedere eerste donderdagavond van de maand komen ze samen. Kom langs of bel met IntermeZZo via 088 624 6088.

Landschap Overijssel

Op die hete donderdag 2 mei werkten tal van vrijwilligers van Landschap Overijssel zich in het zweet. Tien kuub houtsnippers werden twee uur lang heen en weer gekruid en verdeeld over onze tuin. Snippers die geschonken zijn door A. de Jonge Maai- en Groenonderhoud uit Sint Jansklooster, ze kwamen goed terecht. Onze tuin en de wandelpaadjes zien er weer tiptop uit.

970 euro voor IntermeZZo

Roel Venema neemt afscheid als lid van de raad van bestuur van Isala. Als cadeautip vroeg hij om een gift voor IntermeZZo. Dat leverde tot nu 970 euro op. In 2008 maakte Roel Venema de overstap naar Isala als directeur Finance & Control. Hij hield zich in die functie onder meer bezig met de financiering rondom de nieuwbouw en onderhandelingen met zorgverzekeraars. Vanaf 1 juni 2013 werd Roel lid van de Raad van Bestuur van Isala. 

Ellen Kramer Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Ellen Kramer is bij IntermeZZo betrokken als vrijwilliger bij de Smaakworkshop. Naast haar rol als arts bij het stamcellaboratorium Isala deed ze wetenschappelijk onderzoek naar smaak en dan met name naar smaakverlies en smaakverandering bij patiënten met kanker. Ze sprak met vele patiënten, ook aan het bed en zette bij het Oncologische centrum Isala de gerichte smaaksturing op. Een nieuwe methode om de smaak van eten aan te passen aan veranderde smaak, zodat eten weer smakelijk wordt. Vanuit daar ontstond ook de Smaakworkshop zoals IntermeZZo deze aan haar gasten aanbiedt. De eerstvolgende Smaakworkshop is op maandag 17 juni, van 15 tot 17 uur, eigen bijdrage 5 euro. Aanmelden bij IntermeZZo via 088 624 6088.

Last minute inschrijven Groot Verzet Tegen Kanker

Tot en met vrijdag 31 mei kun je je nog inschrijven en meedoen met team IntermeZZo. Door op donderdag 5 september te wandelen en hard te lopen en op vrijdag 6 september te fietsen haal je geld op voor het goede doel. Stichting Groot Verzet tegen Kanker organiseert jaarlijks dit evenement. De helft van die opbrengsten is voor KWF en andere helft gaat naar goede doelen zoals IntermeZZo! De genadeloze klim naar de kale top van de Mont Ventoux symboliseert de strijd die kankerpatiënten en hun naasten dagelijks voeren tegen deze ziekte.

Triumph Oldtimerdag voor onze gasten

Meld je aan voor de Oldtimerdag zaterdag 31 augustus. Eén maal per jaar wordt in samenwerking met en door sponsoring van de Triumph TR club Holland de Oldtimertoertocht georganiseerd, speciaal voor gasten van IntermeZZo. Maar liefst 25 oldtimers-met-chauffeur staan bij IntermeZZo klaar voor een onvergetelijke dag. Per persoon is er één oldtimer met chauffeur beschikbaar. Als bijrijder word je alles verteld over de rol van de navigator tijdens een rally. En natuurlijk kun je zelf beoordelen of je de bestemming kunt vinden volgens de regels van het rally rijden.

Via een mooi uitgezette route door de natuur komen de auto’s met rijders en bijrijders aan bij de Zandsculpturen in Garderen, midden op de Veluwe. De nieuwe zandtentoonstelling van 2024 heeft als thema: boeken. Wandel door de grote zand-bibliotheek en bewonder de prachtige verhalen van onder andere kinderboeken, literatuur en sprookjes. En dat alles voor vijftien euro per persoon inclusief lunch en entree. Kom langs of bel met IntermeZZo om je aan te melden 088 624 6088. 

Flierefluiter sponsort uitje KindermeZZo

Woensdag 3 juli sponsort de Flierefluiter in Raalte de Kidsmiddag. In de grootste speeltuin van Overijssel is heel veel te doen! Kinderen kunnen er de hele dag fietsen, skelteren, glijden, klimmen, rennen en gek doen. Er is een buitenspeeltuin, een binnenspeeltuin, maar ook een kinderboerderij en een waterspeelplaats. Ga je mee naar de leukste speelboerderij? Woensdag 3 juli van 14.30 tot 16.30 uur. Eigen bijdrage 2,50 en daarvoor kopen we natuurlijk een lekker ijsje. Kom langs of bel met IntermeZZo om je aan te melden 088 624 6088. 

Een actie organiseren

IntermeZZo is een ANBI-stichting en afhankelijk van giften, sponsoring en donaties. Met de hulp van vele bijdragen, in welke vorm dan ook, ondersteunen we mensen met en na kanker. We helpen onze gasten om hun veerkracht en regie te hervinden. Wil je IntermeZZo ook steunen of een actie organiseren? We zijn blij met iedere gift, donatie, actie en met een aanbod om vrijwilligerswerk bij ons te doen. Steun mensen met kanker en neem contact op met manager Yvonne Baars via het algemene telefoonnummer 088 624 6088. 

Verslag AYA-lachworkshop

Dinsdagavond 14 mei was er een Lachworkshop voor jonge mensen met kanker. AYA’s (Adolescent and Young Adult) die de diagnose kanker tussen pakweg hun 18de en 39ste kregen. Samen met elf AYA’s en drie gastvrouwen beleefden we een fijne avond in de tuin van IntermeZZo. Lachcoach Ilona Bloeme, van lach-spiegel.nl, schreef een prachtig verslag van deze bijzondere AYA-lounge. 

Lachen met kanker
Lachen heeft veel positieve effecten op de gezondheid.
Zowel mentaal, emotioneel als fysiek.
Als je ziek bent en kanker je leven beïnvloedt.
Wat valt er dan nog te lachen?

Gelukkig hoef je niet echt te lachen om die positieve effecten te ervaren.
Je brein maakt geen onderscheidt tussen een echte en een neplach.
Dus juist als er niks te lachen valt.
Ga lachen!

Vanavond mocht ik lachen tijdens de AYA-lounge bij Intermezzo.
Het centrum voor leven met en na kanker.
AYA staat voor Adolescent and Youg Adult.
Het is de naam voor jongvolwassenen die de diagnose kanker krijgen.
Ze zijn dan tussen de 18 en 39 jaar jong.
Het zal je maar gebeuren.

Ik word gastvrij ontvangen, rondgeleid en neem plaats bij de rest.
Ze zitten in een kring, kopje thee, water en een koekje.
Een voorstelrondje begint.
Wie ben je, hoe oud, wat is je diagnose en hoe zit je er vanavond bij.

Met ingehouden adem luister ik naar stuk voor stuk mooie mensen.
Met heftige verhalen.
Shit zeg!
Mijn beurt. 
Ik vertel dat ik me niet kan voorstellen hoe zij zich moeten voelen.
Wel weet ik hoe het is om iemand van wie je houdt te verliezen door kanker.

Tijd om te lachen!
Nog een voorstelrondje.
Dit keer anders.
Vertel je naam gevolgd door een lach.
De spanning vloeit weg en de lachtoon is gezet 🙂

Adem in en gooi je armen mee omhoog.
En…. Adem lachend uit.
De stemming zit er lekker in.
Er wordt veel gelachen, geklapt, gejuicht en gespeeld.
‘Dit voelt wel heel ontspannen,’ hoor ik zeggen.

Zo zie je maar weer. 
Lachen werkt.
Problemen gaan er niet door weg.
Maar je zult merken dat je je anders gaat voelen.
Én anders (lichter) naar dingen kunt kijken.
Dus… ook als er niets te lachen valt.
Blijf lachen!

NIEUW Voorlichting Oedeem- en compressietherapie

Maandag 3 juni start bij IntermeZZo de nieuwe praktische voorlichting oedeem- en compressietherapie bij lymfoedeem en neuropathie. Lymfoedeem en neuropathie kunnen heel vervelende bijwerkingen zijn van de behandelingen van kanker. Oedeem- en compressietherapie is een bewezen methode om de impact van lymfoedeem en neuropathie te verminderen. Door het toepassen van gerichte druk op de aangetaste gebieden, bevordert deze therapie de doorbloeding, vermindert zwelling en verlicht pijn. Loes van de Port, oedeemtherapeut en oncologisch fysiotherapeut geeft informatie. Tijdens de voorlichting ontdek je meer over: het ontstaan, de verschijnselen, het belang van een goede huidverzorging, het voorkomen van infecties, de verschillende opties van oedeem- en compressietherapie, en compressiematerialen als behandeling tegen lymfoedeem en neuropathie.

Maandag 3 juni van 15 tot 16 uur, bijdrage 5 euro. Kom langs of bel met IntermeZZo om je aan te melden 088 624 6088.

Themabijeenkomst ongewenst kinderloos na kanker

Wat als je een kinderwens hebt, maar je droom niet uitkomt? De diagnose kanker heeft veel gevolgen. Niet alleen tijdens het ziekteproces, maar ook daarna. Ongewenste kinderloosheid kan een gevolg zijn van de diagnose kanker op jonge leeftijd. Speciaal voor AYA’s die als kind of als jongvolwassene tussen hun achttiende en veertigste kanker hebben of hebben gehad organiseren de landelijke Stichting Jongeren en Kanker, het landelijke AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk en IntermeZZo IPSO centrum voor leven met en na kanker een themabijeekomst.

Ongewenst kinderloos na kanker is een onzichtbaar onderwerp. Terwijl vrienden en familie verder leven, een gezin stichten, kan het voelen alsof jouw leven stilstaat of dat je steeds opnieuw wordt geconfronteerd met je eigen gemis of verdriet om een onvoltooid gezin. Hoe ga je daarmee om? Hoe gaan andere jongvolwassenen die kanker hebben of hebben gehad ermee om? Daarover kun je in gesprek. Ook is er ruimte om ervaringen uit te wisselen. Simone Sinjorgo is aanwezig als spreker. Zij is lichaamsgericht psychosociaal therapeut, relatietherapeut en ervaringsdeskundige als het gaat om ongewenste kinderloosheid.

De gratis themabijeenkomst in Zwolle is zaterdag 29 juni van 11 tot 14 uur. Aanmelden kan bij IntermeZZo via 088 624 6088.

En dit komt er ook nog aan…

Dinsdag 4 juni Voorlichting Erfrecht, schenken, een testament of een levenstestament
Zaterdag 8 juni Ragecar – Auto slopen voor AYA’s.
Vrijdag 14 juni Ontmoeting voor mensen met kwaadaardige hersentumoren (glioom) en hun naasten
Maandag 17 juni Smaakworkshop.
Dinsdag 2 juli Voorlichting Regie over eigen energie.
Vrijdag 5 juli Fotografieworkshop.
En in onze agenda staat nog veel meer….

Blog – Dat ‘zachte gedoe’, is niks voor hem

“Vroeger voetbalde ik, maar dat lukt me nu niet meer. Tennis vond ik ook leuk om te doen.” Het is duidelijk een sportieve jongeman die hier voor me staat. Hoewel ik dat niet kan zien. Kanker eiste zijn tol. Zijn haar begint net weer te groeien. Hij oogt nog wat wit door alle behandelingen. Energie te kort is een ‘dingetje’… Lees hier hoe onze blogger M. onze gast uiteindelijk toch blij zag, in de regen. Dat ‘zachte gedoe’, is niks voor hem

In de podcast Over leven met kanker, spreekt IntermeZZo met gasten, professionals, vrijwilligers en anderen die betrokken zijn in de wereld waar kanker een rol speelt. Informatie en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af. Ieder maand verschijnt een nieuwe podcast. 

Onze nieuwste podcast – Over leven met kanker – Vrijwilliger én patiënt

Toen Salo Poiesz vrijwilliger bij IntermeZZo werd, was hij ervaringsdeskundige, voormalig kankerpatiënt. Inmiddels is de ziekte terug. Salo vertelt hoe hij en zijn vrouw daarmee omgaan. Ook praat hij over hoe hij geniet van het vrijwilligerswerk bij ‘de mannengroep’ en het feit dat hij zelf opnieuw ziek werd, hem daarin niet belemmert. 

Salo kreeg op jonge leeftijd nierkanker en was daarmee AYA (Adolescent & Young Adult). Wat was de impact voor hem en zijn echtgenote? Hoe ging en gaat hij om met kanker in de familie, in zijn eigen leven. Een openhartig gesprek met een realist en rasoptimist. En een zéér gewaardeerde vrijwilliger.

Luister deze en andere afleveringen via deze link: 


arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye