Nieuwsbrief Wanneer kanker dichtbij is

Gepubliceerd: 23 oktober 2023

De impact van kanker is groot op onze samenleving. ‘1 op de 2 Nederlanders krijgt op enig moment in zijn of haar leven de diagnose kanker.’ Dat maakte het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) eind september bekend. De kans om aan kanker te overlijden neemt echter niet toe. Dat betekent dat de impact van kanker alleen maar groter zal worden op de maatschappij. Met verschillende activiteiten en voorlichtingen ondersteunt IPSO centrum IntermeZZo bij de terugkeer in de maatschappij. 

Het aantal mensen met kanker blijft toenemen. Dit jaar verwacht IntermeZZo maar liefst veertienhonderd bezoekers. Allemaal mensen die leven met en na kanker of naaste zijn van iemand met kanker. 

IntermeZZo is een stichting en afhankelijk van giften, sponsoring en donaties. Met de hulp van vele bijdragen, in welke vorm dan ook, ondersteunen we mensen met en na kanker. Met die hulp zorgen we voor continuïteit en helpen we onze gasten om hun veerkracht en regie te hervinden. 

Wil je IntermeZZo ook steunen? Met een gift, een donatie, een actie, vrijwilligerswerk? In welke vorm dan ook? Neem contact op met directeur Corine den Hollander via het algemene telefoonnummer 088 624 6088. 

IntermeZZo scoort 8.8 

IntermeZZo heeft in de maanden juni en juli, via brancheorganisatie IPSO, een gasttevredenheidsonderzoek laten verrichten onder onze gasten. Gasten en naasten die vanaf 2023 een bezoek brachten aan IntermeZZo zijn uitgenodigd deel te nemen aan dit tevredenheidsonderzoek. De uitkomsten geven een positief beeld van onze organisatie. IntermeZZo scoort een mooie 8.8 op de algehele beoordeling. Wilt u de uitkomsten van het gasttevredenheidsonderzoek inzien? Op deze pagina leest u meer.

Nieuw Zacht bewegen op muziek

Zacht bewegen op muziek ondersteunt het positieve herstelproces tijdens en na kanker. Daarom biedt IntermeZZo deze nieuwe activiteit aan in de vorm van korte workshops, bestaande uit drie tot vier lessen. Zacht bewegen op muziek wordt gegeven door de ervaren docent Ria Suyderhoud. Zij heeft in Zwolle haar eigen YogaDanza praktijk. Bij IntermeZZo geeft ze speciaal aangepaste bewegingslessen voor mensen met en na kanker. Meedoen aan de workshop van drie of vier lessen? Bel IntermeZZo.

Avond voor jonge mensen met een hersentumor

Samen organiseerden Isala en IntermeZZo dinsdag 17 oktober een avond voor jonge mensen met een hersentumor. Neuroloog Polman vertelde over de ontwikkelingen rond de behandelingen van hersentumoren. Echt dichtbij kwam het voor de aanwezigen door een persoonlijk verhaal van een partner. De vrouw van een jongeman met een hersentumor vertelde hoe ze leven met zijn diagnose, samen met hun jonge kinderen. In de pauze was er ruimte om een bezoek te brengen aan een van de kraampjes. Ook konden aanwezigen kort kennismaken met een handmassage gegeven door vrijwilligers van IntermeZZo. Na de pauze werden in groepjes persoonlijke ervaringen gedeeld. Dat, samen met de informatieve kraampjes van onder meer de Strijd van Salland en IntermeZZo, maakte dat het een geslaagde avond was.

Oldtimertoertocht in landelijk magazine

Het landelijke clubmagazine van Triumph TR club Holland pakte uit met twee pagina’s vol foto’s en een heerlijk verslag van de zevende Oldtimertoertocht bij IntermeZZo. Heel veel dank aan alle chauffeurs en hun mooie auto’s. Begin september bezorgden ze onze gasten zoals altijd een mooie en bijzondere dag! 

Voorlichting weer gaan werken

IntermeZZo biedt zo’n acht keer per jaar de voorlichting Weer gaan werken, gegeven door een Bedrijfsarts Consulent Oncologie (BACO). Deze bedrijfsarts is gespecialiseerd in de begeleiding van werkenden met kanker. De voorlichting geeft handvaten ter voorbereiding op de terugkeer naar werk en ondersteunt als iemand knelpunten tegenkomt. Weer gaan werken is voor iedereen die te maken heeft met kanker en weer aan het werk wil en kan, of juist (nog) niet kan.

Bezoek

Soms komen andere centra voor leven met en na kanker langs bij IntermeZZo om een kijkje te nemen. Vrijdag 29 september stond de deur open voor vijf betrokkenen van Het Oude IJssel Huis uit Doetichem. Vier vrouwen en een man kwamen inspiratie op doen. Ze kregen uiteraard een rondleiding en er werden ervaringen uitgewisseld. Zinvol!

Bike-4life stopt

Bike-4life bestaat uit een geweldige groep mensen. Zij steunden onder meer IntermeZZo gedurende vele jaren en met diverse evenementen. Te veel om op te noemen, maar denk bijvoorbeeld aan de oliebollendrive-through in coronatijd. Ze brachten ondersteuning, vrolijkheid, gedrevenheid en mooie acties voor goede doelen zoals IntermeZZo. Dank voor jullie tomeloze inzet en steun: Jaco Zwiggelaar, Martin Hultink, Peter ven Keulen, Martin Elsendoorn, Wim Brink en Danny Bezuijen van stichting Bike-4Life.nl!

Prachtige gift

IntermeZZo kreeg een tweede keer een prachtige gift van Stichting GAI Westenholte, nu 2.500 euro. Dit keer willen we hem graag oormerken voor een toekomstige activiteit. Het is onze droom om ook onze laatste doelgroep op de juiste wijze aandacht te bieden. Dat is namelijk de groep jongeren tussen 12 en 18 jaar. Zij vallen precies tussen de basisschoolleeftijd van KindermeZZo en de jongvolwassenen van de AYA’s. Hoe? Dat is nog een vraagteken. Als stichting zijn wij volledig afhankelijk van giften, subsidies en fondsen. Daarom zijn wij enorm blij met alle bijdragen, zowel financieel als praktisch.

Oktober is borstkankermaand

Oktober is traditiegetrouw borstkankermaand. Borstkanker is, na huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Het treft jonge vrouwen, oudere vrouwen, en ook mannen. 

Tijdens de borstkankermaand bracht IntermeZZo verschillende activiteiten extra onder de aandacht. Het thema van de borstkankermaand is Zij aan zij.

‘Ik kon iets doen door er voor haar te zijn’

Borstkanker heb je niet alleen. Het raakt ook de mensen om je heen. Onze gast Heidy Domine werd geinterviewd door Isala. Ze vertelt dat ze kon rekenen op veel steun van haar man Johan én vele naasten en familieleden. ‘We hebben het echt samen gedaan.’ https://www.isala.nl/nieuws/ik-kon-iets-doen-door-er-voor-haar-te-zijn

Voorlichting Gevolgen hormoontherapie

Veel vrouwen met borstkanker krijgen een anti-hormoonbehandeling. Deze therapie duurt zo’n vijf tot zeven jaar. Vaak ervaren ze hierdoor meerdere bijwerkingen die hun dagelijkse leven beïnvloeden. IntermeZZo biedt een paar keer per jaar in samenwerking met Isala de voorlichting: ‘Gevolgen hormoontherapie bij borstkanker’. Tijdens de voorlichting krijg je informatie en tips. Ook is er ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Meld je alvast aan. De eerstvolgende bijeenkomst is dinsdag 21 november. 

Cadeaubon IntermeZZo 

De diagnose kanker komt vaak hard binnen, ook wanneer je naast iemand staat. Je voelt je soms zo machteloos, wilt graag iets doen, maar weet niet wat. Je gunt iemand een hart onder de riem. Met een cadeaubon van IntermeZZo geef je precies dat. De cadeaubonnen zijn er in twee prijsklassen – tien euro en vijftien euro. Voor dat bedrag is er altijd iets prettigs te vinden bij IntermeZZo. Daarbij schenken we uiteraard een heerlijk kopje koffie of thee in onze gezellige woonkamer. Aan te schaffen bij IntermeZZo. Loop binnen en schenk iemand een ❤️ onder de riem. 

Heartpillows

IntermeZZo heeft speciale hartjes voor vrouwen met borstkanker: heartpillows. Maar wat zijn dat eigenlijk? Heartpillows zijn zachte kussentjes die fysieke ondersteuning bieden na een operatie. Het verlicht het borstgebied, oksel en arm. Maar het is natuurlijk ook een morele steun, een hart onder de riem! Een ik-denk-aan-je-hartje. De heartpillows van IntermeZZo zijn met liefde gemaakt, volgens professionele richtlijnen. Ze staan gereed. Kom op werkdagen tussen 9 en 17 uur.

Workshop Leefstijl

Kanker maakt dat je anders naar jezelf kijkt. Misschien wil je opnieuw ontdekken waar je zelf de regie kunt pakken? Tijdens de workshop Leefstijl krijg je eenvoudige ‘tips & trics’. Leefstijl gaat over vele aspecten van gezondheid: voeding, vermoeidheid, beweging, zingeving, slaap, ontspanning, sociale leven en… humor. Meld je alvast aan. De eerstvolgende bijeenkomst is donderdag 9 november. 

Blog De emotionele rollercoaster die kanker heet

Lees de nieuwste blog van M. Ze schrijft over een emotionele rollercoaster die kanker heet en waarom die nooit meer verdwijnt uit haar leven. En juist tijdens die jaarlijkse oktoberborstkankermaand kwam het allemaal wel heel dichtbij.

M. ging van kankerpatiënt naar ex-kankerpatiënt, van gast bij IntermeZZo, naar ex-gast. Ze is nu vrijwilliger / gastvrouw bij IntermeZZo en werkt daarnaast als zzp’er, is tekstschrijver en communicatieprofessional en haar blogs worden steeds persoonlijker.

Aanbevolen: luister de podcasts van IntermeZZo

In de podcast Over leven met kanker, spreekt IntermeZZo met gasten, professionals, vrijwilligers en anderen die betrokken zijn in de wereld waar kanker een rol speelt. Informatie en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af. Ieder maand verschijnt een nieuwe podcast. 

Onze nieuwste podcast – De huisarts

Jos Lemmens was huisarts in Zwolle én huisarts van voetbalclub PEC Zwolle. Nu is hij bestuurslid bij IntermeZZo. Hij vertelt vanuit zijn kennis en ervaring in de (huisartsen)zorg en over de waarde van psychosociale begeleiding van IntermeZZo. Voor de patiënt en diens naasten én voor de huisarts.

 

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye