Nieuwsbrief Wat heb je nodig?

De maand december is voor velen een moment om even stil te staan. Bij Intermezzo werkt dat meestal anders. Wij komen vooral tot rust bij tevreden gasten. Daarom zetten we in december juist een tandje bij. Creatieve vrijwilligers vullen de kerstmarkt, de kerstboom wordt geplaatst, we verzamelen speciale kerstwensen van onze gasten voor in die boom, er is een oliebollenactie op de laatste twee dagen van het jaar. Én op de éérste werkdag van het nieuwe jaar, 2 januari, serveren we een speciale nieuwjaarskoffie. Onderwijl gaan de ‘gewone’ bezigheden ook door. En we vinden tijd om nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Want wat heb je nodig wanneer je met of na kanker verder wilt met je leven? Wij zetten bij alles onze gast centraal. Hoe? Je leest het in deze nieuwsbrief. 

Oliebollenactie

De Zwolse Stadsbakker bakt zijn verrukkelijke prijswinnende oliebollen en appelbeignets ook dit jaar weer voor IntermeZZo. Bestel ze hier.

– 5 oliebollen met vulling 5,75 

– 5 oliebollen zonder vulling 5,75

– 5 mini appelbeignets 8,50

Je kiest bij je bestelling een tijdstip en datum waarop je het komt ophalen in onze gezellige drive-thru: lopend, met fiets of auto. Op zaterdag 30 december tussen 16 en 20 uur (tussen 17.30 en 19.30 uur extra gezellig tintje) of zondag 31 december tussen 10 en 13 uur.

Bloembollenactie

Wat zal het kleurrijk worden in de IntermeZZo-tuin komende voorjaar! 600 bloembollen gingen er de grond in zaterdag 9 december. Met dank aan Rotaryclub Zwolle. Met de aankoop van de tulpenbollen steunen de leden van Rotaryclub Zwolle de wereldwijde Rotary-actie End polio now. En met al die bloembollen wilden de Zwolse leden ook wat kleur brengen bij ons IntermeZZo IPSO centrum voor leven met en na kanker. Namens vrijwilligers en gasten die genieten van onze tuin: dankjewel Rotaryclub! We kunnen nu al niet wachten tot het voorjaar wordt. 

Ook een actie organiseren?

IntermeZZo is een ANBI-stichting en afhankelijk van giften, sponsoring en donaties. Met de hulp van vele bijdragen, in welke vorm dan ook, ondersteunen we mensen met en na kanker. We helpen onze gasten om hun veerkracht en regie te hervinden. Wil je IntermeZZo ook steunen of een actie organiseren? We zijn blij met iedere gift, donatie, actie en met een aanbod om vrijwilligerswerk bij ons te doen. Steun mensen met kanker en neem contact op met directeur Corine den Hollander via het algemene telefoonnummer 088 624 6088. 

Basistraining vrijwilligers van IntermeZZo

Brancheorganisatie IPSO leidt onze vrijwilligers op tot professionele gastvrouwen en gastheren. Op die manier putten ze straks uit een goed gevulde ‘gereedschapskist’ om onze gasten te ondersteunen bij het hervinden van hun veerkracht. 

Trots op twaalf kanjers van gastvrouwen en gastheren! Zij behaalden vrijdag 8 december het officiële Certificaat Basistraining Vrijwilligers IPSO. Drie vrijdagen gingen ze de diepte, leerden ze meer over de gevolgen van kanker. Ook leerden ze elkaar kennen. Samen oefenden ze verschillende vormen van gesprekstraining. Daarnaast kregen ze nog veel meer nuttige handvaten. Ze zijn helemaal klaar voor de psychosociale ondersteuning van onze gasten. Links op de foto Anneke de Leeuw. Zij verzorgde de training vanuit IPSO, de landelijke brancheorganisatie Instellingen PyschoSociale Oncologie.

Geopend: de wintermarkt

Handgemaakte mooie decembercadeautjes en kaarten gemaakt door onze creatieve vrijwilligers. Zo lang de voorraad strekt, kun je iedere werkdag tussen 9 en 17 uur binnenlopen om te snuffelen. Dokter Van Thienenweg 1A, 8025 AL Zwolle. De opbrengst is voor IntermeZZo.

AYA-lounge vrijdag 22 december

Loungen in kerstsferen met iets warms en iets lekkers. Maar ook even samen stilstaan. Wat wil je achter je laten in het oude jaar? En wat is fijn en goed om mee te nemen naar het nieuwe jaar? 

Speciaal voor AYA’s, jonge mensen die de diagnose kanker kregen tussen pakweg hun 18de en 40ste, en hun naasten. Vrijdag 22 december van 14.00 tot 16.30 (half uurtje eerder dan gebruikelijk). Geen kosten, wel graag aanmelden! Bel op werkdagen 088 624 6088.

Nieuwjaarskoffie 2 januari

Dinsdag 2 januari starten we het nieuwe jaar met ons nieuwjaarskoffiemoment voor gasten en vrijwilligers van IntermeZZo. Elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen, dat is soms zo makkelijk en snel gedaan. Voor mensen met kanker is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Elkaar het beste wensen en daar rustig de tijd voor nemen, elkaar echt ontmoeten en zien, zo doen we dat bij IntermeZZo. Natuurlijk klinken we op het jaar dat nog haast onaangeroerd voor ons ligt. Het is fijn te weten met hoeveel mensen we rekening kunnen houden. Wil je doorgeven of je komt? Er zijn geen kosten aan verbonden. Bel IntermeZZo 088 624 6088 op werkdagen tussen 9 en 17 uur. En schrijf het in je agenda: Nieuwjaarskoffie op dinsdag 2 januari van 10 tot 13 uur.

Nieuw bij IntermeZZo

Op dinsdag 9 januari is er een voorlichtingsbijeenkomst over de cursus Omgaan met stress, twee weken later start de nieuwe cursus. De cursus Omgaan met stress kan helpend zijn als je kanker hebt of hebt gehad. Het is goed om eerst te ervaren of deze cursus bij je past. Daarom is er eerst een voorlichting. De docent legt uit wat de bedoeling is en geeft een preview, een soort proefles. Benieuwd hoe jij kunt omgaan met stress? Meld je dan aan. Bel IntermeZZo 088 624 6088.

Betty Zieltjens verzorgt vrijdag 12 januari een workshop over het gebruik van je fotocamera. Je gaat ook zelf aan de slag om te oefenen met wat je geleerd hebt. Heb je een spiegelreflexcamera, neem deze dan mee. Meedoen? Bel IntermeZZo 088 624 6088.

De zesdelige workshop Tai chi Qigong start vrijdag 19 januari. Hiermee hervind je je balans, ontspan je en tegelijkertijd gaat je energie weer stromen. In zes lessen leer je oefeningen gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde. Meedoen? Bel IntermeZZo 088 624 6088.

Kijk wie er in de woonkamer zit en sluit aan. Ontmoet. Samen heb je aan een half woord genoeg. Dat is de inhoud van koffiemomenten waar je lotgenoten en ervaringsgenoten kunt ontmoeten bij IntermeZZo. Koffiemomenten zijn er natuurlijk altijd wel bij IntermeZZo. Want gastvrouwen en -heren ontvangen mensen die leven met en na kanker in de woonkamer. Zij schenken iets lekkers naast het vertrouwde en warme luisterende oor wat ze bieden. Wat maakt dit moment dan anders? Corine den Hollander: “We merken dat onze gasten soms specifiek opzoek zijn naar lotgenoten, maar dan niet te zwaar. Juist luchtig en toegankelijk naar elkaar luisteren, van elkaar horen. Daarom staan er nu naast de gewone inloop ook de specifieke koffiemomenten op de agenda.”

IntermeZZo biedt AYA’s (jongvolwassenen met kanker) buiten, rondom het centrum, een persoonlijke training aan. Persoonlijk, want in een kleine groep en aangepast op ieders kunnen. De bootcamp duurt zestrainingsbijeenkomsten en wordt gegeven door de ervaren fitnesstrainer-oncologie Jenny van der Horst-Boer. Op donderdagen tussen 10.30 en 11.30 uur. Kosten 5 euro per les. Aanmelden voor de eerste datum op donderdag 29 februari kan vanaf nu. 

Leefstijlroer

Bewegen is een van de pijlers in het leestijlroer waar IntermeZZo mee werkt. Sporten en bewegen helpt tijdens de behandeling van kanker en er na. Een zo goed mogelijke conditie bevordert bijvoorbeeld het herstel na een behandeling. Daarnaast kan bewegen ook helpen bij psychische klachten als angst en somberheid. Daarom biedt IntermeZZo activiteiten rondom bewegen. Denk aan activiteiten als zacht bewegen op muziek, aikifit, yoga, thai chi qigong, mindfullwandelen in kleine groepen, maar ook een-op-een wandelcoaching en bootcamp specifiek voor jonge mensen met kanker.

Eerste landelijke actieplan kanker

Kanker is een maatschappelijke opgave, te groot om door één partij op te lossen. Daarom is er nu het Nederlands Kanker Collectief mét de Nederlandse Kanker Agenda. Ook ‘onze’ Coby Oostveen is betrokken bij de inhoud van de agenda. Coby werkt als bedrijfsarts consulent oncologie (BACO) en bij IntermeZZo geeft ze de voorlichting Weer gaan werken. Kernpunten Nederlandse Kanker Agenda zijn:

  • Meer inzet op voorkomen van kanker en kwaliteit van leven
  • 20 gezamenlijke doelen om de impact van kanker op de samenleving te verminderen
  • Focus op 5 doelen: rookgedrag, vroege opsporing, zeldzame kankers, (late) gevolgen en werk en kanker

Meer weten? Ga naar nederlandskankercollectief.nl.

Nationale vrijwilligersdag

Op nationale vrijwilligersdag donderdag 7 december gingen alle ♡hartjes♡ extra naar onze vrijwilligers. Want wat zijn we trots op deze geweldige groep mensen die om IntermeZZo heen staat.

♡Voor iedereen die naar onze gasten luistert, een klein stukje met iemand meeloopt, ondersteunt tijdens lichamelijk en geestelijk ongemak, meebeweegt en er is. ♡Voor al die handjes achter de schermen waarmee IntermeZZo ook naar buiten toe die professionele uitstraling heeft. ♡Voor iedereen die onze organisatie een warm hart toedraagt in woord en daad. Samen zorgen we dat iedereen met en na kanker weer de regie terug kan vinden. Dus ook via deze nieuwsbrief: dank je wel♡.

Blog Alles kwam tegelijk als een woeste winterse storm

Het is weer die tijd van het jaar. Van al die feestelijke dagen. Het is de periode van gezelligheid en samenzijn. Maar voor sommige mensen voelt die ‘gezelligheid’ als een open wond: wanneer kanker dichtbij is, wanneer kanker nooit meer weggaat, wanneer kanker slachtoffers heeft gemaakt bijvoorbeeld. Alles kwam voor onze blogger M. tegelijk in die ene decembermaand, als een woeste winterse storm. Je leest het hier.

Feestdagen – wat geef je iemand met kanker? 

De diagnose kanker komt vaak hard binnen, ook wanneer je naast iemand staat. Je voelt je soms zo machteloos, wilt graag iets doen, maar weet niet wat … juist ook tijdens de feestdagen. Je gunt iemand een hart onder de riem. 

Met een cadeaubon van IntermeZZo geef je precies dat. De cadeaubonnen zijn er in twee prijsklassen – tien euro en vijftien euro. Voor dat bedrag is er altijd iets prettigs te vinden bij IntermeZZo. Daarbij schenken we uiteraard een heerlijk kopje koffie of thee in onze gezellige woonkamer. Aan te schaffen bij IntermeZZo. 

In de podcast Over leven met kanker, spreekt IntermeZZo met gasten, professionals, vrijwilligers en anderen die betrokken zijn in de wereld waar kanker een rol speelt. Informatie en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af. Ieder maand verschijnt een nieuwe podcast. 

Onze nieuwste podcast – KindermeZZo

Kinderen die opgroeien in een gezin waar kanker speelt, kunnen daar flink last van hebben. Niks is meer gewoon en in de klas snappen andere kinderen er niks van. Pittig. 

KindermeZZo is er voor deze kinderen, voor de herkenning, erkenning en ontspanning! Lara Schout is één van de pedagogisch geschoolde vrijwilligers die kinderen begeleiden bij KindermeZZo. Lara legt uit, vertelt en komt met voorbeelden, waardoor je begrijpt wat KindermeZZo te bieden heeft aan de kids én hun ouders.

En neem je een kijkje op de website van KindermeZZo? Hier vind je ook de agenda voor komend jaar.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye