SLIK!

Gepubliceerd: 3 oktober 2018

Het was slikken bij de bekendmaking van de winnaars van de kleurwedstrijd van KindermeZZo. De prijswinnaar van een fonkelnieuwe fiets, een meisje van 11, moest spontaan héél erg huilen. Haar snikkende toelichting waarom ze zó blij was, zorgde ervoor dat veel volwassenen flink moesten slikken. En natuurlijk werd er een traan weggepinkt. Bij IntermeZZo moeten we trouwens wel vaker slikken….

Slikken van emotie wel te verstaan…  Ik vraag me soms af hoe dat komt. Daar kun je allerlei psychologische theorieën op los laten en diep graven. Dat mag ik graag doen, maar het hoeft helemaal niet. Het antwoord is even simpel als bijzonder:

er gebeuren bij IntermeZZo véél mooie dingen omdat er zo veel mooie ménsen komen!

En dat raakt ons. Ik durf best ons te zeggen, omdat ik het herken bij collega’s. We spreken er ook over met elkaar, in vertrouwen en in de beslotenheid van ons team.

Mooie mensen

Vaak is het een ervaring met kanker, zelf of bij een dierbare, die de drive vormt om IntermeZZo een warm hart toe te dragen.

Neem nou de kick-off van KindermeZZo. De van energie bruisende mensen van Bike-4life, die met niet aflatende toewijding het kidsfestival organiseerden. En voor de kleurwedstrijd ALLE basisscholen in Zwolle bezochten om de kleurplaten en een toelichting aan te reiken. Ooit startte Bike-4life na het verlies van de (schoon)moeder van de kartrekkers. Zij was een van de eerste gasten bij ons.

Of neem Onderwijsminister Arie Slob, die op de vraag of hij KindermeZZo wilde openen, meteen JA antwoordde. In zijn toespraak memoreerde hij het verlies van zijn vader op jonge leeftijd. Aan kanker.

Complimenten

Complimenten laten je soms ook even slikken.

Zo heeft onze zeer gewaardeerde tuinvrijwilliger Lourens, die zich ook voor allerlei andere werkzaamheden inzet, onze jonge tuin door de hete zomer heen gesleept. Met inzicht, eindeloze inzet en geduld. Samen met tuinvrijwilligers Elise, Henk en ons team. Natuurlijk complimenteren wij hen daarmee en onze gasten ook als ze genieten van onze kleurrijke buitenplaats.

Maar toen de tuinexperts van de fa. Poot onlangs spontaan een kijkje kwamen nemen hoe de tuin erbij stond die ze in het voorjaar hadden aangelegd, kwam het compliment in een ander perspectief te staan. Ze  werden namelijk even heel stil. Je zag ze slikken: huh, hoe is het mogelijk dat deze tuin zó geweldig tot wasdom is gekomen? Met ogen als schoteltjes zo groot liepen ze de tuin door. Het regende complimenten!

De nabestaande van een dame die lang te gast was bij IntermeZZo, ontving een speciaal samengesteld boekje, met  herinneringen aan zijn geliefde vrouw. Een ‘pilot’ die goed werd ontvangen en waarop een waarderende en emotionele brief volgde. Daarvan moesten we even slikken. De waardering voor een klein gebaar geeft óns weer een stimulans.

Mooie gasten

We zoeken steeds naar nieuwe of betere manieren om onze gasten te steunen in alle fasen van hun ziekte. Voor iedere gast kan het weer anders gaan. Zo is er de dame, die tijdens jarenlange behandelingen heel veel steunende cursussen en activiteiten heeft meebeleefd. Zij  liet weten dat haar toekomst zeer kort is. Het vanzelfsprekende bezoek aan IntermeZZo in combinatie met een afspraak in het ziekenhuis, dat is voorbij. De specialisten kunnen niets meer voor haar doen. Wij vragen natuurlijk wat wij nog wél voor haar kunnen betekenen… en slikken intussen.

De jonge moeder die een slechte prognose heeft en met schroom de drempel passeert. Ze zoekt wat haar én haar gezin verder kan helpen. Hoe doe je dat: kanker hebben en je kinderen door een ongewisse periode loodsen? Hoe fijn dat we gerichte voorlichting kunnen bieden én voor haar kinderen KindermeZZo kunnen introduceren…

En dan, dan is er die gast die een hand komt geven omdat ze weer zelf verder kan. Ze bedankt ons voor de steun en neemt monter afscheid. Met energieke tred gaat ze naar buiten. Op de fiets, naar haar werk, verder bouwen aan haar toekomst.

Wat geweldig voor haar!

Slik.

 

Marlies Mestrom

 

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye