Verslag – Themabijeenkomst Ongewenst kinderloos na kanker

Gepubliceerd: 30 juni 2024

Ongewenst kinderloos na kanker vraagt om een luisterend oor

‘Heb je ook kinderen?’ Die vraag wordt vaak makkelijk gesteld. Maar wat als je kanker hebt gehad, geen kinderen, maar wel een kinderwens, hoe antwoord je dan? ‘Het is rouw, op rouw, op rouw’, zegt Simone Sinjorgo. Simone is therapeut en ervaringsdeskundige als het gaat om ongewenste kinderloosheid. Zij sprak zaterdag 29 juni bij IntermeZZo in Zwolle tijdens de themabijeenkomst Ongewenst Kinderloos na kanker voor jonge mensen die kanker hebben of hebben gehad.

Twaalf jonge mensen die meer wilden weten over vruchtbaarheidsvraagstukken verzamelden zich in de tuin van IntermeZZo. Aansluitend was er in de gezellige woonkamer een presentatie van Simone. En ook de medeorganisatoren stelden zich kort voor. Het persoonlijke verhaal van een van de gastvrouwen van IntermeZZo over onzichtbaar moeder zijn, was een mooi bruggetje naar het onzichtbare verdriet wat een kinderwens met zich mee kan brengen. Het gaat over uit de pas lopen met leeftijdsgenoten, jij hebt kanker terwijl zij een gezin stichten… Herstellen van kanker of juist weten dat je niet meer beter wordt… en toch die kinderwens hebben, terwijl het onduidelijk is of je die ooit kunt vervullen… Velen voelen zich onzichtbaar en onbegrepen.

Opgestapeld verlies
Een onvervulde kinderwens kan rouw zijn bovenop de rouw van het ziek worden. Of zoals Simone Sinjorgo het omschrijft: opgestapelde verliezen. Afscheid van een kinderwens betekent bijvoorbeeld ook afscheid van een toekomstbeeld, afscheid van wie je had willen worden.

Sta stil bij wat je voelt
Om terug te komen op die eerste vraag: Heb je ook kinderen? Simone zegt: ‘Jouw kinderwens doet ertoe. Ook al lijkt jouw verhaal onzichtbaar voor de buitenwereld, het is een wezenlijk onderdeel van jou en jouw verhaal. Sta stil bij wat je voelt. Ook jouw emotie mag er zijn. En communiceer met je nabije omgeving over wat jij nodig hebt. Vraag om een luisterde oor. Niet om begrip. Want echt begrijpen wat er bij jou vanbinnen gebeurt, kun jij alleen.’

Kalmeer je systeem
Er waren ook tips. ‘Stel je zit op een feestje. We weten allemaal hoe dat kan gaan. Er wordt gepraat over zwangeren, baby’s dat soort dingen… en jij zit erbij. Je ervaart sterke emoties.’ Wat te doen? ‘Haal jezelf uit de situatie’, zegt Simone. ‘Ga rondlopen, ga bewust ademen. Pijnprikkels en paniekgevoelens verminderen daardoor. Na ongeveer twee minuten is je systeem gekalmeerd. Als je wilt kun je daarna woorden geven aan je gevoel zonder dat je gelijk helemaal overweldigend wordt.’

Vruchtbaarheidsbehandeling
Ook het onderwerp vruchtbaarheidsbehandelingen kwam aanbod. Er kan veel, maar er is ook veel onduidelijk en wie heeft het overzicht tussen aan de ene kant het kankerverhaal en de andere kant het vruchtbaarheidsverhaal? Tot verbazing bleek dat het nog steeds voorkomt dat artsen mogelijke onvruchtbaarheid als gevolg van alle behandelingen, soms niet bespreken tijdens de diagnose kanker. Dat maakt dat je met de diagnose kanker 1-0 achterloopt. Want is er zaad ingevroren? Liggen er eitjes in de vriezer?

Fertiliteitscounselor
Wat je vervolgens kunt doen met ingevroren zaad en eitjes is ook een emotioneel en onzeker traject. Simone: ‘Een kinderwens verandert je. Kanker verandert je. En ook een vruchtbaarheidsbehandeling verandert je.’ Daarom wees ze de aanwezigen op de mogelijkheden van een aantal instanties. Freya; dé vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Fiom; je kunt hier terecht voor onder meer informatie over donorconceptie en voorlichting en nazorg bij adoptie. POINT beroepsvereniging voor fertiliteitscounselors, zoals Simone ook is. En er zijn ook ziekenhuizen gespecialiseerd een kinderwens na kanker zoals UMC Maastricht. Adoptie kwam deze middag ook nog ter sprake, maar dat ligt nu heel gevoelig. 

Hou hoop
De middag eindigde met een bijdrage van een AYA die dichtbij in haar omgeving zag dat na kanker én na de woorden van de arts ‘je bent onvruchtbaar’ er zich toch onverwacht en natuurlijk een zwangerschap aandeed. Met andere woorden: hou hoop. Dingen lopen soms anders dan je nu misschien denkt.

De bijeenkomst werd georganiseerd door drie partijen. De landelijke stichting Jongeren en Kanker, het AYA Zorgnetwerk en IntermeZZo IPSO centrum voor leven met en na kanker. 

Social Media-bericht 
Het was waardevol, ontroerend, bijzonder en ook leerzaam, de themabijeenkomst Ongewenst Kinderloos na kanker, zaterdag 29 juni bij IntermeZZo. Georganiseerd met stichting Jongeren en Kanker en het AYA Zorgnetwerk. Simone Sinjorgo, therapeut en ervaringsdeskundige, was aanwezig als spreker.

Het is een onderwerp waar heel veel kanten aan zitten. Zo werd onder meer besproken:
•⁠  Dubbele rouw. 
•⁠  De omgeving die heel makkelijk vraagt: Heb je ook kinderen? 
•⁠  Onzekerheid over de toekomst. 
•⁠  ⁠⁠Ongeneeslijk ziek en een kinderwens, mag dat? 
•⁠  ⁠⁠Medische behandelingen als je onvruchtbaar bent.
•⁠  ⁠⁠Adoptie.

Jouw kinderwens doet ertoe. Ook al lijkt jouw verhaal onzichtbaar voor de buitenwereld, het is een wezenlijk onderdeel van jou en jouw verhaal. Blijf info vragen bij artsen en geef ruimte aan wat je voelt. Ook jouw emotie mag er zijn!

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye