Vliegende start

De kop van 2019 is er alweer af, wat ging het snel na de nieuwsjaarsbrunch op 3 januari. We maakten dit jaar een vliegende start met de geplande bijeenkomsten die succesvol verliepen, elk met een heel eigen karakter. Een korte terugblik en we geven alvast weer wat highlights voor de komende tijd.

14 januari Droomuitje voor het team

Het werd een etentje met een bijzonder soort verrassing voor het vrijwilligersteam in restaurant Amadeus bij Deltion, aangeboden door het Deltion College. Dit als waardering voor de inzet van onze vrijwilligers die met grote toewijding hun kwaliteiten inzetten.
Met zijn bijzondere gave van benaderen, zingen en improviseren, zette Willem Gunneman mensen in het middelpunt. Samen met zijn pianist raakte hij team en bestuur in het hart.

15 januari Succesvolle Netwerkvloer

IntermeZZo kreeg weer de gelegenheid zich te presenteren op de Netwerkvloer Zwolle. Met grote dank aan Yvonne Moosdorff!
IntermeZZo werd door Willem Gunneman (meteen the day after het droomuitje) als ‘goede doel’ zingend aangekondigd. Wethouder René de Heer onderstreepte de muziek nog eens met een gesproken woord. Een mooiere introductie bestaat niet om bij ondernemers en organisaties in beeld te komen. We voerden mooie gesprekken, legden onze missie uit (zo ver nog nodig) en keerden met een geweldige oogst aan het einde van de dag huiswaarts: een lijstje van méér dan 10 concrete aanbiedingen en/of nog te voeren gesprekken over samenwerking of uitwisseling. Hartverwarmend!

31 januari Visie Isala/IntermeZZo inspireert professionals uit hele land

“Wat een inspirerend en waardevol voorbeeld over samenwerking in psychosociale oncologische zorg. Hier kunnen we een vertaalslag voor maken naar ons eigen ziekenhuis of nazorgcentrum!” Dat was een veelgehoord compliment na de landelijke bijeenkomst voor ziekenhuizen en oncologische centra alsmede collega-(inloop)huizen van IntermeZZo.
Verdeeld over twee groepen kwamen vertegenwoordigers van ziekenhuizen en oncologische centra naar Zwolle. De dag, geïnitieerd door VWS en IPSO (overkoepelende organisatie Instellingen PsychoSociale Oncologische zorg), was bedoeld om kennis te nemen van de verregaande samenwerking tussen Isala en IntermeZZo. Vanuit Isala werd de Zwolse werkwijze gepresenteerd door Daphne de Roode, programmamanager Oncologisch Centrum en ondersteuningsconsulente Paula Huisman. De spreekbuis van IntermeZZo was Corine de Hollander.

Veranderde visie op psychosociale oncologische zorg
Eigenlijk heel bijzonder dat er zoveel belangstelling en waardering is voor de Zwolse vorm van samenwerking. Want tot een aantal jaren geleden bestond het idee dat nazorg zoals geboden in inloophuizen/centra vér van het ziekenhuis moest plaatsvinden. Inmiddels is nu steeds meer de gedachte dat de zorg één doorgaande lijn moet zijn. Vanuit deze visie zijn Isala en IntermeZZo in 2010 al gestart. Daarom heet IntermeZZo dan ook geen inloophuis maar een nazorgcentrum. Werd eerder landelijk wat sceptisch naar Corine geluisterd als zij haar visie op deze vorm van zorg ventileerde, nu wordt IntermeZZo als een voorbeeldhuis gezien o.a. door IPSO en KWF. Ons beleid en het inhoudelijk sterke programma ligt daaraan ten grondslag.
Corine formuleerde het tijdens haar presentatie zo: “De kwaliteit die je levert als nazorgcentrum of inloophuis is belangrijk voor de aansluiting bij ziekenhuizen om serieus genomen te worden. Gedeelde visie is een voorwaarde, maar vraagt óók dat je er in de dagelijkse praktijk voortdurend aan werkt. Iedere professional gaat vol voor goede zorg. Kwaliteit, goede inhoudelijke programma’s zijn pijlers waarop we elkaar kunnen vinden.”
Ook de ervaring met de functie van ondersteuningsconsulent, bij Isala momenteel als pilot voor MDL- en melanoom patiënten, werd door de bezoekers met grote belangstelling gevolgd. Uit de eerste onderzoeksresultaten bij patiënten blijkt een zeer hoge waarderingsscore voor deze ondersteuningsvorm.
Uiteraard oogstte onze mooie locatie veel lof. De ligging, de sfeervolle ruimtes, rust en gastvrije ontvangst door vrijwilligers, maakte indruk. En dat lieten de bezoekers ons bij voortduring weten!

4 februari Aandacht op Wereldkankerdag met lichtjespad van Isala naar IntermeZZo

Een mooie gezamenlijke activiteit waarin Isala en IntermeZZo met elkaar hebben opgetrokken om mensen die het betreft op Wereldkankerdag extra aandacht te geven. In de ziekenhuishal had Isala een bijzondere houten wensboom geplaatst. Bezoekers konden er hun wens in ophangen met hulp van Isala-vrijwilligers. IntermeZZo plaatste onze nieuwe huisstijlbanner er naast en met een gezamenlijke poster werden belangstellenden door vrijwilligers naar het speciale lichtjespad geloodst. Een pad van honderden waxinelichtjes, dat leidde van het ziekenhuis naar onze extra gastvrije locatie. Een indrukwekkend gezicht op een donkere februari dag! Ongeveer tachtig mensen volgden het pad en werden door de gastvrouwen verwelkomd met het gebruikelijke luisterende oor, zelfgebakken lekkernijen en een kleine attentie. Het geven van informatie, een rondleiding, ontmoetingen met lotgenoten, herkenning, het was er allemaal.
Collega’s van Isala die IntermeZZo (beter) wilden leren kennen, kwamen tijdens hun lunchpauze bij ons een kop soep eten en meteen kennis nemen van wat IntermeZZo voor hun patiënten kan betekenen. Dat viel in goede aarde bij de Iselanders en natuurlijk was het fijn de collegiale banden wederzijds verder te versterken. Alles met als doel de zorg en nazorg voor mensen met kanker .

Agenda 2019

In onze blogbrieven geven we de lezer een inkijkje in wat er zoal op de agenda staat van IntermeZZo. Elke uitgave is er weer een update.Een vooruitblik wat we in 2019 in petto hebben:
• Maart: start met 2-wekelijkse SCHRIJFSALONS voor gasten.
• Maart: start met kookworkshops-nieuwe stijl. In elk seizoen een serie van drie opeenvolgende workshops, speciaal voor mensen met veranderde smaakbeleving of eetlust tijdens of na de behandeling van kanker. Ook voor naasten.
• Zaterdag 11 mei van 14.30-16.30 uur: opening KindermeZZo-tuin.
• In de loop van het jaar: sponsorenbijeenkomst.
• Jaarlijkse solextourtocht voor ondernemers.
• Deelname door lopers en fietsers aan de Mont Ventoux-beklimming in september (www.grootverzettegenkanker.nl). Kijk alvast eens of dit óók iets is voor jou.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye