Blog Vrijwilligerswerk brengt mij in het hier en nu

Gepubliceerd: 28 juni 2023

IntermeZZo heeft weer ruimte om vrijwilligers op te leiden tot geweldige gastvrouwen en -mannen. Maar waarom zou je überhaupt vrijwilligerswerk willen doen? En waarom zou je de hele dag verhalen willen horen over ‘leven met en na kanker’? Want kanker is toch zo’n heftig onderwerp? Dat krijg ik althans regelmatig te horen wanneer ik vertel over mijn vrijwilligerswerk bij IntermeZZo.

‘Ik zou dat niet kunnen’, zeggen ze me dan. Jammer, want volgens mij klopt dat beeld van ‘zielige kankerverhalen’ helemaal niet met de werkelijkheid. 

Onze gasten spreken zeker niet de hele tijd over ‘ziekzijn’. De gesprekken gaan juist veel meer over wat er op dit moment in hun leven speelt. Over de impact van kanker. En hoe je je leven opnieuw vormgeeft, juist wanneer er een levensveranderende gebeurtenis op je pad komt. Het gaat dus vooral over leven. Ook wanneer je weet dat de kanker uiteindelijk gaat winnen, want hoe leef je met zo’n diagnose? Kanker is ‘slechts’ de aanleiding voor mooie diepgaande gesprekken. 

Als mensen zeggen ‘Ik zou dat niet kunnen’, missen ze nog een ander punt, namelijk wat dit vrijwilligerswerk je oplevert.

Wat levert het me op? Ik mag er ‘zijn’ voor onze gasten en naar ze luisteren, actief luisteren. Dat levert echte gesprekken op, diepgaand, open en eerlijk, vaak met een lach, soms met een traan. Ik mag oprecht nieuwsgierig zijn, benieuwd zijn naar wat die ander beweegt. Ik leer van mensen, ik leer van hun wijsheden, hun kijk op het leven. Daardoor ontwikkel en groei ik. Die gesprekken brengen mij iedere keer opnieuw in het hier en nu. En is dat niet precies waar het overgaat in het leven? Hier en nu?

En als extra cadeautje zorgt IntermeZZo ook nog eens goed voor mij als vrijwilliger. Zo krijg ik bijscholing, teamscholing, intervisie aangeboden, plus de mogelijkheid om kennis te maken met de voorlichtingen, workshops, ontspanningsmogelijkheden waar onze gasten ook gebruik van kunnen maken. Mits we niet de plek van een gast innemen. Uiteraard. Want als er een ding centraal staat bij IntermeZZo dan is dat de gast. Daar doen we het voor: voor mensen die leven met en na kanker.

M.

M. schrijft uit eigen ervaring. Ze ging van kankerpatiënt naar ex-kankerpatiënt, van gast bij IntermeZZo, naar ex-gast. Ze is nu vrijwilliger / gastvrouw bij IntermeZZo en werkt daarnaast als zzp’er, is tekstschrijver en communicatieprofessional.

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye