Zomer, met een blik op het najaar!

Gepubliceerd: 9 augustus 2022

Terwijl de zon ons het zomergevoel geeft en de activiteiten bij IntermeZZo in de vakantieperiode ietsje rustiger zijn, doen we verslag van de mooie acties die er zijn geweest. En nog komen in het najaar. Het najaar waarin veel goede acties en activiteiten gaan plaatsvinden. We kijken ernaar uit. Kijk mee….

Mooie opbrengst 1e editie van de Zwolse actie: “Zet een stap tegen kanker”

De 1e editie van “Zet een stap tegen kanker”, die plaatsvond in mei, heeft een prachtige opbrengst opgeleverd voor de drie Zwolse goede doelen. Naast IntermeZZo werden ook de Tobias Sybesma Foundation en Monicares Foundation aangemerkt als goede doel. De uitreiking van de cheques vond plaats op 25 juli jl bij IntermeZZo tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Robert Immink, met zijn team de motor achter de Zwolse 24-uurs estafettewandeling, reikt de cheque uit aan Corine den Hollander. Er zal onder andere een nieuwe massagetafel voor worden aangeschaft, met speciale voorzieningen voor mensen met kanker.

Metamorfose!

De grote parkeerplaats met heggen en hagen bij de entree en rondom het gebouw van IntermeZZo vraagt véél onderhoud. Dat is niet te doen voor de eigen (tuin)vrijwilligers van IntermeZZo. Hoe mooi dat de klus samen met hen, door verschillende organisaties/mensen-van-buiten werd opgepakt! Een vrijwilligersteam van Landschap Overijssel, heggensnoeier Rob Soldt en de Rova hebben met onze eigen vrijwilliger Lourens Hakvoort de boel grondig aangepakt. Met inzet van goed gereedschap en professioneel materiaal. Ook gastvrouwen pakten de bezem en de poetsdoeken om het af te ronden. Het resultaat is dat de locatie er ook bij de entree weer spic-en-span en gastvrij bij ligt. Een beeldreportage van hoe vele handen licht werk maken!

Super Succesvolle Solextoertocht

Op donderdag 23 juni 2022 werd de 8ste Solextoer georganiseerd, … met E-choppers. Althans: de mensen van de organisatie reden op hun eigen Solexen, de gasten op de hippe E-choppers. Een milieuvriendelijke rit door de mooie omgeving, eten en drinken bij restaurant de Mol, een bijzonder muzikaal optreden en in de avond de veiling. Het werd een dag met een gouden randje!

Manager Corine den Holander heeft het zó beleefd:

“Een geweldig sfeervolle en intieme dag. Veel ruimte voor gesprek, mooie contacten en ludieke acties. De initiatoren, de beide “Wimmen” en de Solex-mannen hebben er alles aan gedaan om de tocht doorgang te laten vinden. Ik ben er super blij mee. Een mooie voorzet voor volgende jaren!”

Marielle de Mots, de nieuwe assistent manager van IntermeZZo

“Namens IntermeZZo mocht ik aanwezig zijn bij de Solextoer die speciaal voor ons centrum georganiseerd werd. Het was alweer de 8e editie en voor het eerst gingen we op E-choppers op pad. We hebben ruim 50km getoerd in de omgeving van Zwolle en dan blijkt maar weer dat ook dichtbij huis heel veel moois te zien valt. Restaurant de Mol zorgde voor de inwendige mens en het geheel werd muzikaal omlijst door de Kamperse zanger Jac Ruiten, die ons wist te raken met zijn liedjes.

De meeste deelnemers bleken al vaker met de Solextoer aanwezig te zijn geweest maar ook deze editie waren er sponsoren die voor de eerste keer meereden. Tijdens deze middag en avond was er veel ruimte voor leuke gesprekken en heb ik kennisgemaakt met ondernemers uit de regio Zwolle die IntermeZZo een warm hart toedragen.

Dat bleek ook tijdens de veilig van bijzondere kavels waar flink tegen elkaar op geboden werd. Kirsten Wild, oud wielrenster, mocht de cheque van 8500 euro aan Corine en mij overhandigen. Vervolgens kwam hier nog 1000 euro bij van ondernemers die niet aanwezig konden zijn maar wel wilden bijdragen. Zo mooi om te merken dat zoveel mensen betrokken zijn bij IntermeZZo. Dank voor deze mooie dag!”

Sprankelend seizoen 21-22 van KindermeZZo

KindermeZZo wordt steeds beter gevonden én bezocht. Daarom is er ook aanvulling nodig voor het team vrijwilligers, speciaal voor KindermeZZo. Er is een wervingscampagne gestart om geschikte mensen te interesseren voor dit mooie en betekenisvolle werk. We zijn het huidige team zeer erkentelijk voor hun betrokken en goed geplande werk! Een van de pedagogisch vrijwilligers van KindermeZZo, Lara, kijkt terug op mooie seizoen 2021/2022.

“Het is een woensdagmiddag in mei. Tijd voor KindermeZZo! Mijn collega’s en ik zijn op tijd aanwezig om even af te stemmen met elkaar en met de gastvrouwen van deze middag. Zij zijn er voor de ouders. De kinderen kunnen vanmiddag armbandjes en sleutelhangers maken, een voorbereide creatieve activiteit. Voor elke kidsmiddag bereiden we een activiteit voor, maar er is ook ruimte voor ‘wat er op dat moment is’. Als ze binnenkomen gaan ze lekker voetballen aan de voetbaltafel of even landen met een boekje in het hoekje met de zitzakken. Of even samen kletsen met iemand van je eigen leeftijd die thuis hetzelfde meemaakt. Een mama of papa die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor een chemokuur bijvoorbeeld. Maar een gesprekje kan ook gaan over het gemis van een vader, oma of zus. Het kan en mag allemaal en de kinderen weten dat. Ze weten ook dat wij er voor hen zijn.

Hand in hand

Rond 14.15 uur zie ik ze samen binnenkomen. De dochter hand in hand met haar moeder. Samen de drempel over van IntermeZZo.

Sinds 6 weken weet ze dat haar moeder kanker heeft. En over een paar weken beginnen de bestralingen. Ze is boos. Niet op haar moeder…. maar wel op de kanker en op….eigenlijk op de hele wereld. Want haar moeder heeft kanker en niemand weet hoe dat voelt. Niemand weet hoe zij zich nu voelt. Ze is bang omdat ze niet weet wat er komen gaat. Ze voelt zich alleen omdat zij de enige is in de klas met een moeder die kanker heeft. De andere moeders hebben geen kanker. Waarom gebeurt dit nu juist haar moeder? Een vraag die we bij KindermeZZo niet kunnen beantwoorden. Wat we wel kunnen is een plek bieden waar je niet meer de enige bent die thuis te maken heeft met kanker. Een plek waar we weten van het grote verdriet, de eenzaamheid en het gevecht dat je als kind levert. We zien de zorg en verantwoordelijkheid die je meedraagt en bieden een middag met spel, ontspanning en plezier. Je mag het allemaal even los laten en op adem komen.

En ondertussen wordt er ook goed voor mama, papa, opa en oma gezorgd in de huiskamer. Een luisterend oor van de vrijwilligers, ruimte om elkaar te ontmoeten en uit te wisselen.

Zo is KindermeZZo en IntermeZZo een plek waar je even kunt ontspannen, mag zijn wie je bent en op kunt laden.”

Twee nieuwe podcasts

Elke 1e van de maand zendt IntermeZZo een nieuwe podcast uit. In een halfuurtje verneem achtergronden over een bepaald onderwerp, verteld door degene die het meemaakte of terzake deskundig is.

Zo gaat de podcast van 1 juli over intimiteit en seksualiteit bij/na kanker. Gastvrouwen/ervaringsdeskundigen Monique en Ellen vertellen heel open en met humor over dit onderwerp. En, hoe zij hun beleving én onderzoek hebben kunnen omzetten in een handige brochure voor gasten van IntermeZZo. Zij tekenden zelf voor de inhoud en de vormgeving.

In de podcast van 1 augustus vertelt schrijfster/coach Erna Oosterveen gaat over het waarom en de totstandkoming van haar boek “LEEF!, doorleven na je kankerbehandeling”. Erna werkt ook als wandelcoach voor IntermeZZo.

Volle najaarsagenda

In de zomerperiode is het wat stiller bij IntermeZZo en KindermeZZo. Vakantie speelt daarin een hoofdrol. Toch gaan veel activiteiten ook gewoon door en ook de inloop van gasten blijft. Want kanker wijkt niet voor zomervakantie… Na de schoolvakantie start KindermeZZo weer op, met een groeiend aantal kinderen! Daarom zoekt IntermeZZo nieuwe vrijwilligers, met of zonder pedagogische achtergrond.

Ook het volwassenenprogramma en sponsoractiviteiten gaan volop van start vanaf eind augustus. We lichten de highlights toe.

23 augustus    Vrijwilligersfeest

Het team van IntermeZZo bestaat uit zo’n 100 mensen die als gastvrouw/gastheer of als professional hun tijd, hun vak en hun talenten inzetten voor de gasten. Zij doen dit belangeloos, vrijwillig. De een werkt een dagdeel in de maand, de ander wekelijks, een volgende een hele dag of twee dagdelen per week. Net wat binnen ieders vermogen ligt. Daardoor zijn mensen er op verschillende momenten en sommigen ontmoeten elkaar niet vaak. Toch heeft iedereen hetzelfde doel voor ogen, werkt vanuit dezelfde missie. Hoe mooi is het dan dat er een vrijwilligersfeest is waarop iedereen elkaar informeel kan ontmoeten. Zo wordt de band versterkt, de binding vergroot. Nu eens hoeven vrijwilligers niet te zorgen voor catering en worden ze zelf in de watten gelegd!

27 augustus     Oldtimertoertocht

Een geweldige, jaarlijks terugkerende dag voor mensen met kanker en hun naasten. Dit in het kader van ‘Ontmoeten & relaties’. Ieder krijgt een eigen auto-met-chauffeur. Een warme ontvangst bij IntermeZZo, een tour door de regio, een lekkere lunch en tenslotte een feestelijke afsluiting.

Dertig auto’s met chauffeur van de Triumphclub Nederland staan weer klaar, met Gerard den Ouden als initiator van deze happening.

6 september    Succescursus: omgaan met stress

Een van de cursussen bij IntermeZZo die een enorm positief effect heeft op mensen met kanker, is de cursus ‘Omgaan met stress’. Deze is bedoeld voor mensen die al wat verder in het behandel- en verwerkingsproces zijn. Gedurende acht bijeenkomsten maakt een kleine groep een intensief en actief proces door in stressreductie. Vaak een stap om te komen tot het herpakken van de regie op het leven, waar mogelijk richting terugkeer in de samenleving of werk. Of juist niet.

Op 6 september is er een voorlichting over deze cursus en kunnen mensen tijdens een proef-ochtend ervaren of deze cursus bij hen past. De docente spreekt iedere deelnemer individueel en formeert zo een groep die het proces met elkaar doormaakt. Deelnemers geven aan dat deze cursus hen echt verder heeft geholpen.

8 september    Olijf-bijeenkomst, voor vrouwen met gynaecologische kanker

Voor de 1e keer organiseren de landelijke stichting Olijf (voor vrouwen met gynaecologische kanker) en IntermeZZo een regiobijeenkomst voor de doelgroep. Het voor velen herkenbare thema: ‘Vermoeidheid en energie’ staat centraal. Erkenning en herkenning zal een verbindende factor zijn.

15 september Feestelijke AYA-bijeenkomst

Jonge mensen met kanker (AYA’s) kunnen elkaar ontmoeten bij IntermeZZo tijdens een inloopmiddag of avondlounge. Ze vinden veel herkenning bij elkaar. Op 15 september is er een feestelijke start van het nieuwe seizoen bij IntermeZZo. Mensen met en na kanker in de leeftijd van 18 tot 40 jaar zijn van harte welkom. Speciale drinks, snacks en muziek maken er een bijzondere happening van. Gastvrouwen (ervaringsdeskundig als AYA) begeleiden de avond.

1-2 september De Mont Ventoux op

Wim Sloots is één van de trouwe en betrokken sponsoren van IntermeZZo. Wim is één van de twee genoemde Wimmen bij de Solextoertocht. Wim gaat in september voor de 2e keer de Mont Ventoux op, als één van de twee deelnemers voor team IntermeZZo. Met de fiets.

Grootverzettegenkanker organiseert elk jaar begin september deze enorme happening. Wim heeft twee goede doelen, waarvan IntermeZZo er één is. De andere deelnemer aan team IntermeZZo is Henk van Voornveld, ook hi fietst omdat volgens hem ….kanker de wereld uit moet!

In 2023 wil IntermeZZo met een eigen team de 1.900 meter hoge top zien te bereiken. In januari organiseren we een voorlichtingsbijeenkomst voor belangstellenden om deel uit te maken van een zo groot mogelijk team. Wordt vervolgd!

24 september Hanzebal bij de Juniorkamer JCI in Zwolle

Een geweldige avond met diner en veiling. De opbrengst is bedoeld voor KindermeZZo. IntermeZZo wil de basisscholen in Zwolle e.o. voorzien van een tweetal boeken. “Ik voel, ik voel , wat jij niet ziet”. Het ene boek vertelt verhalen van gewone prinsen en prinsessen en het andere boek vertelt verhalen van gewone kinderen. Geen gewone verhalen, maar verhalen die gaan over verlies en rouw bij kinderen.

Als een van de ouders kanker heeft of als een ouder overlijdt aan kanker, is een kind in de klas (of op school) vaak de enige in de klas. Hoe ga je (als leerkracht) hiermee om? Met het kind of meerdere kinderen uit het gezin, maar ook: hoe doe je dat in de klas? Zonder dat kinderen in de angst schieten dat dit ook bij hun vader of moeder zal gebeuren. Maar ook: hoe biedt je veiligheid aan het kind of de kinderen die het overkomt? Op een mooie en speelse manier? Deze boeken van Aafke Meijer en Gertie Mooren zijn helpend, inspirerend en heel erg mooi vormgegeven.

Bij KindermeZZo komen kinderen tijdens de kidsmiddagen en ervaren erkenning, herkenning en ontspanning. Hoe mooi als er op school ook aandacht voor hen is.

Je kunt nog deelnemen aan het Hanzebal: www.hanzebal.nl

Kun je niet naar het bal, dan kun je, los daarvan een donatie doen om de boeken aan te schaffen (ook via de website). Goed geregeld door JCI!

arrow-right arrow-down keyboard_arrow_down arrow-left plus-circle cross close search2 twitter2 facebook2 youtube2 linkedin2 envelope-o instagram2 menu play2 mobile2 users3 signal user whatsapp22 envelope-o2 quotes-left spinner2222 checkbox-checked checkbox-unchecked checkmark price-tag lightbulb_outline comment-square binoculars heart-o heart home bell building-o bullhorn star-o star truck magic-wand edit reply eye